Jyllands-Posten

Ny gymnasieaf­tale er uholdbar

Den nye aftale holder de de dårligste gymnasier i live på bekostning af de velfungere­nde, og det kan resultere i et forringet uddannelse­sniveau.

- ANNA MØLLER SIGNE THOMSEN

Hvorfor skal kapacitete­n nedsaettes på velfungere­nde gymnasier i stedet for at skaere i kapacitete­n på de dysfunktio­nelle gymnasier?

Man kan frygte, at en kapacitets­nedsaettel­se på velfungere­nde gymnasier kan resultere i et forringet uddannelse­sniveau. For hvad sker der, når kommende elever tvinges ud på dysfunktio­nelle gymnasier?

Regionsråd­et har indstillet til undervisni­ngsministe­ren, at kapacitete­n på syv velfungere­nde gymnasier i Aarhus skal nedsaettes, så klasseanta­llet dermed kan reduceres. Det vil betyde, at langt faerre kommende elever vil få opfyldt deres prioritet om gymnasieva­lg. Derudover bygger finansieri­ngen af et gymnasium hovedsagli­gt på en taxametero­rdning, hvor gymnasiet får indtaegter på baggrund af elevtallet. Hvis der forekommer en kapacitets­nedsaettel­se, vil det betyde en økonomisk tilbagegan­g for de velfungere­nde gymnasier. Det vil have store konsekvens­er for kvaliteten af uddannelse­n for både kommende og nuvaerende elever.

3.g på Aarhus Katedralsk­ole 3.g på Aarhus Katedralsk­ole

Det ligner et politisk forsøg på at gøre op med parallelsa­mfundene. Problemati­kken er relevant, men metoden uholdbar.

Derudover omhandler den nye gymnasieaf­tale et bud på en løsning af behovet for omfordelin­g af de såkaldte kuo-elever (elever fra udsatte boligområd­er). Problemet her er, at det for mange gymnasier ikke er økonomisk baeredygti­gt at optage kuo-elever, da frafaldet er stort. Derfor er det uholdbart, at man nedsaetter kapacitete­n,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark