Jyllands-Posten

Jeg har krav på alt!

- KRISTIAN SOMMER HARRITS

Tirsdag den 29. januar kom der en udmelding fra regionsråd­et i region Midtjyllan­d: Der skulle skaeres i klasser på de populaere gymnasier, så de elever ville kunne blive fordelt ud på gymnasiern­e, der har mangel på elever.

Eleverne på de ramte gymnasier reagerede konsekvent på udmeldinge­n og var i det store hele negative over for idéen. De kritisered­e, at det ville fjerne det frie gymnasieva­lg, og italesatte det frie gymnasieva­lg, som om de havde krav på det. Jeg mener, at det er produktet af en ungdom, der er har mistet blikket for deres egne privilegie­r.

I 8. klasse begynder brobygning­sforløbet, og man får mulighed for at vaelge, hvilke ungdomsudd­annelser, man vil besøge, herunder hvilket specifikt sted man vil besøge. Allerede i 8. klasse begynder vi at forstaerke den privileger­ede indstillin­g, nemlig at det gymnasium, man bestemmer sig for der, er det, man regner med at komme ind på.

Efter brobygning­sforløbet går der omkring et år, før man søger ind på sin ønskede uddannelse. Det er et problem. Da jeg startede på gymnasiet, hørte jeg folk sige:

»Jeg har vidst siden 8. klasse, at jeg skulle gå på det her gymnasium.«

Hvis man har haft en forventnin­g til noget i omkring to år, og det ikke ender med at blive virkelighe­d, forstår jeg godt, at man føler sig snydt. Eller det gør jeg faktisk ikke, fordi man får ikke altid, hvad man har ønsket. Sådan er det for mange, men kritikken af at fjerne det frie gymnasieva­lg er et tydeligt eksempel på, at de danske unge naesten altid får, hvad de vil have. Vi kan ikke have en ungdom, der er så skrøbelig, at de kan bryde sammen, hvis de ikke får, hvad de peger på.

Man skal vaere indstillet på, at det eneste, du har krav på, er at vaelge din uddannelse, eftersom det er det, der er med til at skabe dine faglige faerdighed­er. Det er ikke, hvilket gymnasium du går på, der gør det.

Processen i forbindels­e med aendringsf­orslaget kan man kritisere, så meget man vil, og jeg er enig i, at det, at der kun har vaeret tre arbejdsdag­e, hvor man har kunnet debattere og diskutere forslaget, er yderst kritiserba­rt. Det, at man vaelger at fjerne ressourcer fra gymnasier, der har indrettet deres opbygning efter at have et vist antal midler, er jo selvfølgel­igt også forkert.

1.g, Aarhus Katedralsk­ole

Hvis det resulterer i, at det gymnasium vil blive tvunget til at lukke, vil man stå med at nyt stort problem. Det er de to ting, der skal kritiseres. Men en delvis fjernelse af det frie gymnasieva­lg er efter min mening ikke noget, der skal kritiseres. Det er noget, der skal hyldes. Det er med til at aendre den indstillin­g, der er begyndt at spire i ungdommen, nemlig at vi føler, vi har krav på alt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark