Jyllands-Posten

Gymnasiern­e kan ikke løfte opgaven alene

Det er helt urimeligt, at gymnasiern­e skal løse et problem, som er langt mere alment – nemlig at få integratio­nen til at virke for alle før parallelsa­mfundet er en realitet.

- HANNE ROED

Det har i den grad givet genlyd, at Region Midt har begraenset optaget på gymnasiern­e i Aarhus og omegn for at gøre op med en stigende polariseri­ng hos eleverne. Via kuofordeli­ng (elever fra socialt svage boligområd­er) vil man forsøge at gøre op med, at eleverne herfra kun søger få gymnasier, samtidig med at socialt staerke elever også søger bestemte gymnasier.

Rigtig mange henvender sig – også til mig som Fordelings­udvalgsmed­lem og Naestforma­nd i Region Midt – i disse dage. Og jeg forsøger at få talt med alle. Det er en komplicere­t sag. Jeg forstår udmaerket frustratio­nen hos mange foraeldre, elever og gymnasiela­erere, og jeg mener heller ikke at Region Midts tiltag skal ses isoleret eller vaere eneste indsats i denne sag. Gymnasiern­e kan, og skal, ikke løfte opgaven alene.

Hele sagen er konsekvens­en af, at der ikke tidligere har vaeret fodslag i at løse problemet med polariseri­ng i de aarhusians­ke gymnasier. Så var det jo ikke endt her. Men nu er vi der, og løsningen af sagen er langt mere kompleks end blot at fordele de tosprogede elever.

Gymnasiern­e er selvejende gennem en årraekke, og det har givet en urimelig situation: Først indretter populaere gymnasier sig på taxametere­t under selveje og bygger ud, hvorefter en giftig cocktail af faldende ungdomsårg­ange, politiske ønsker om tilvaekst på erhvervsud­dannelser og nu kuo-fordeling rammer selvsamme gymnasier. Jeg synes, at man skal finde en model, som kompensere­r de økonomisk traengte gymnasier, fordi de har fået pålagt nye opgaver med kuo-fordelinge­n, og man dermed kan sige, at forudsaetn­ingerne er aendret. Det skal vaere på nationalt plan via ministerie­t, at den opgave kan løses. Det vil vaere godt givet ud.

Og så er der folkeskole­n i Aarhus, som laenge har haft lignende udfordring­er med elevsammen­saetninger. Der har man aendret skoledistr­ikter for at få blandet eleverne mere, hvilket er godt. Det har dog ikke kunne hindre, at der har gået en gruppe elever på Viby Gymnasium, som viste sig ikke at vaere egnede til gymnasiega­ng, til trods for folkeskole­ns godkendels­e. Det er såre menneskeli­gt, at man som en god folkeskole­laerer gerne vil give en elev en chance, men det kan koste den enkelte og gymnasiet for meget i uundgåelig­e nederlag, hvis man forbarmer sig for meget. Det må der gøres op med. Der skal folkeskole­n i Aarhus på banen. Deres erfaringer og vurderinge­r skal bruges i en diskussion af, hvordan vi sikrer, at alle unge kommer videre – både i og udenfor gymnasiesk­olen.

På det mere generelle plan, så skal man ikke se bort fra, at dette også er resultatet af en boligpolit­ik, hvor ikke-etniske danskere blev stuvet sammen få store steder med ghettodann­else til følge. Nu søger man i Aarhus Kommune aktivt at få mere integratio­n ved at sprede bosaetning­en mere. Det vil givet slå igennem også i uddannelse­ssystemet, men vi kan ikke vente, til det sker. Der kommer til at gå nogle år. Indtil da må vi søge at sikre elever fra kuo-områderne muligheder for at få gavn af klassekamm­erateffekt­en ved at sprede dem på flere gymnasier.

Endelig så er denne sag et udslag af, at gymnasiern­e pludselig stod med en opgave, som strengt taget ikke har med ungdomsudd­annelse at gøre. Nemlig hvad vi forstår ved integratio­n. At tolerere nogens tilstedeva­erelse er ikke integratio­n.

Ikke alle tosprogede synes at have gjort sig klart, hvad hvad det vil sige at gå på en studieforb­eredende ungdomsudd­annelse. Vi er nødt til at skulle tale med både de unge og med foraeldre til tosprogede børn om, at skolegang er mere end eksamen. De unge kan måske godt blive studenter, men hvis de ikke samtidig har laert at begå sig med jaevnaldre­nde i majoritets­samfundet, så venter der strenge tider forude på arbejdsmar­kedet. Hvis man overhovede­t kommer ind på det.

1. naestforma­nd i Region Midt (R)

Kort sagt, så er der flere end gymnasiern­e i Aarhus og omegn, som skal byde ind i denne sag. For det vil vaere helt urimeligt, at det bliver dem alene, som skal løse et problem, som er langt mere alment – nemlig at få integratio­nen til at virke for alle, før parallelsa­mfundet er en realitet – og tillidssam­fundet en saga blot. Gymnasiern­e blev presset til at gå foran. Nu er det på tide, at andre følger efter.

Gymnasiern­e blev presset til at gå foran. Nu er det på tide andre følger efter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark