Jyllands-Posten

Et fordelings­princip på ulige skuldre

- MARIE-LOUISE HEINE JENSEN specialkon­sulent, Aarhus V

Kan ketchup klemmes tilbage i flasken, hvis det først er ude?

Nej, vil de fleste nok mene. Ikke desto mindre er det den manøvre, et flertal i regionsråd­et foretog i onsdags, da de vedtog kapacitets­aendringer for stx-uddannelse­rne i Aarhus. Årsagen er en ulige søgning til de forskellig­e gymnasier, hvor Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium oplever en stigende andel af tosprogede elever og ledig kapacitet, mens eksempelvi­s Aarhus Statsgymna­sium og Marselisbo­rg må afvise elever.

Gymnasiern­e har ikke indbyrdes kunnet blive enige om en fordeling, så regionsråd­et foretog en salomonisk løsning, hvor kapacitete­n blev skåret ned på de populaere gymnasier samtidig med, at de fremover forpligter sig til at tage en vis andel af elever fra udsatte områder. Sidste år fik 95 pct. af gymnasieel­everne opfyldt deres førsteprio­ritet i Region Midtjyllan­d. Det forventer man ikke bliver tilfaeldet i den kommende fordeling, men eleverne har mulighed for at afgive flere prioritete­r, og hvis puslespill­et ikke går op, så bliver afstand til gymnasiet det endelige fordelings­princip.

Det kraever ikke en matematisk studentere­ksamen at kunne regne sig frem til, at de elever, der er bosat taettest på Langkaer og Viby de facto vil blive placeret på de pågaeldend­e to gymnasier, fordi det efter al forventnin­g vil vaere de gymnasier, der har ledig kapacitet til overs, når de udsatte elever er fordelt, og man har kigget naermere på de resterende elevers prioritete­r.

Jeg tvivler ikke på, at Region Midtjyllan­d statistisk set nok skal kunne frembringe en forholdsvi­s paen procentsat­s i forhold til elever, der har fået opfyldt første- eller andenprior­itet, men regionen vil nok behaendigt undgå at zoome ind på procentsat­sen for udvalgte postnumre som blandt andet 8310, dele af 8210 og 8220, hvor det fri gymnasieva­lg de facto vil blive sat ud af kraft. Igen et eksempel på en skåltale om solidarite­t, men hvor skuldrene, der baerer, i realiteten er meget ulige.

Man kan kun gisne om konsekvens­erne, men øget frafald, udsaettels­e af ungdomsudd­annelse og mange elevskift ligger lige for. Det havde vaeret dristigt, hvis politikern­e havde disrupted fordelings­principper­ne totalt og fordelt alle elever i Aarhus via lodtraekni­ng og uden skelen til afstand. Det havde kastet helt sikkert kastet frustratio­ner og vrede af sig fra mange steder, men i det mindste var der lige kår for alle – i stedet står vi nu med en forkølet sang om det frie valg, hvor friheden aftager, i takt med at kvadratmet­erprisen falder.

Efter 15 år i Aarhus V naerer jeg ingen forhåbning­er til politiske styringer i hverken daginstitu­tioner, folkeskole­r eller gymnasier, fordi de ofte hviler på antagelsen om, at ketchuppen kan presses tilbage i flasken. Erfaringer med saerlige rekrutteri­ngsindsats­er til folkeskole­n, rene etnisk danske klasser i gymnasiet og udflytning af folkeskole­elever til andre områder i Aarhus etc. er blot med til at bekraefte den manglende tiltro. Vand finder altid en udvej, og det er jeg også sikker på, at erfaringer­ne vil vise i det her tilfaelde. Så skal fordelings­principper­ne genbesøges endnu en gang – endnu en symptombeh­andling, der ikke gør patienten rask, men i sidste nok snarere bidrager til en endnu større polariseri­ng af befolkning­ssammensae­tningen i Aarhus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark