Jyllands-Posten

»Sagt i al stilfaerdi­ghed: Hold på hat og hår, det bliver AGF's forår«

AGF har i mange, mange år ikke fremstået i så sund og solid en udgave som nu, og konkurrenc­en har sjaeldent fremstået så skarp.

- JESPER ENGMANN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.engmann@jp.dk

Det er ganske uligt det udtryk, som han har, når han før hver hjemmekamp løber ned mod sit holds mest råbende fans og ansporer dem til at bakke AGF op. Så er det med smil, klap og vink ud til publikum.

I disse dage ligner AGFtraener David Nielsen en mand, der skal gøre temmelig meget for at undertrykk­e sin begejstrin­g over, at tilstanden i klubben er eminent. Forleden spillede AGF testkamp mod Slavia Prag, et hold, der i denne saeson har deltaget i gruppespil i Champions League og har fået uafgjort mod FC Barcelona og Inter. Tjekkerne er suveraene i den hjemlige liga. Alligevel var AGF ved at splitte dem ad, var oppe med et par mål langt hen i kampen, og selv da klubbens såkaldte B-kaede blev sendt i spil, lykkedes det ikke Slavia Prag at vinde. Opgøret sluttede 3-3. De unge holdt Slavia Prag fra at score.

Tirsdag aften var det reserverne­s tur til at indlede kampen mod Häcken, og som i sidste del af kampen mod Slavia Prag efterlod de aktuelt naestbedst­e i AGF et yderst solidt udtryk. Og lidt til i en sejr på 2-0.

Reserver med højt niveau

I målet havde Kasper T. Kristensen en rolig dag, forsvaret med Kevin Diks, Sebastian Hausner, Jesper Juelsgård og Alex Gersbach kunne sagtens anvendes i en Superligak­amp. De to stoppere har for laengst bevist deres vaerd, når de er trådt ind på ligaholdet, og David Nielsen har naeppe heller betaenkeli­gheder ved at smide Alex Gersbach og Kevin Diks i aktion. Tvaertimod.

Backkaeden­s niveau er ganske enkelt ikke ret langt fra de fire, der oftest spiller for AGF, så når skader og karantaene­r betyder mandefald, får det ikke voldsomt stor betydning. Kevin Diks viste sine evner i offensiven, hvor hans indlaeg er skarpe fra flere vinkler, og Alex Gersbach er eminent til at forsvare.

På midtbanen fik knaegten Albert Grønbaek Erlykke på ny spilletid, og han løb undervejs ind i flere knubs. Han har endnu ikke den største fysik, men han hamrer ind i alle dueller, og selv om han et par gange slog sig temmelig meget, rejste han sig straks og humpede videre. Og så kan han spille fodbold, han kan se åbningerne.

Noget af det, som er AGF’s varemaerke, er et højt pres, bolderobri­nger, efterfulgt af hurtige angreb, og det eksekvered­e holdet mod BK Häcken, og det resultered­e i fornemme aktioner af isaer Gift Links og Nicklas Helenius. Sidstnaevn­te ser i den grad ud til at vaere i topform, og positionen som offensiv midtbane passer ham fantastisk. Eneste problem for Nicklas Helenius er, at han skal slå en utroligt velspillen­de Bror Blume af førstehold­et, alternativ­t slå til, når eller hvis Patrick Mortensen får udfald.

Mod svenskerne var der comeback til Jón Thorsteins­son, som ikke gav indtryk af at have mistet sin boldfornem­melse, også Mustapha Bundu havde taget fodboldstø­vler på igen, og efterårets store profil nåede at vise, at han snart er parat til endnu mere spilletid.

De mange muligheder

Ud over tredjemålm­and Daniel Gadegaard og fløjen Kasper Lunding var Mustafa Amini den eneste af de 25 spillere på traeningsl­ejren i Portugal, som ikke var på banen mod Häcken. Sidstnaevn­te ventes at få minutter i benene i finalen i The Atlantic Cup mod FC København fredag sidst på eftermidda­gen, men skulle det ende med, at han ikke er i betragtnin­g til forårsåbne­ren mod Randers FC naeste søndag, behøver David Nielsen ikke at ryste på hånden. Det samme gaelder, hvis hverken Mustapha Bundu eller Jón Thorsteins­son, de to foretrukne fløje mod slutningen af efteråret, vurderes til at kunne deltage på 100 pct.

Jakob Ankersen har i Portugal i den grad bevist, at selv om hans aftale med klubben udløber til sommer, har han ikke taenkt sig at traekke sig fra konkurrenc­en om spilletid, Kasper Lunding er hastigt på vej tilbage til den form, der begejstred­e de aarhusians­ke fans sidste år i en periode, mens Gift Links ser ud til at have tilpasset sig en ny kultur og mere fysisk skandinavi­sk spillestil efter sit sommerskif­te fra Sydafrika.

Det mentale fokus

Set udefra og på taet hold i Portugal har AGF ikke set så skarpe ud hverken individuel­t eller som hold i mange, mange saesoner, og hvis David Nielsen fortsat har held med at pege på, at der stadig er en del at arbejde med og justere, så det mentale fokus og en sund kultur bevares, ser foråret mere end lovende ud. Udsigten til at sikre en plads i mesterskab­sspillet, hvilket kan blive en realitet efter få runder af grundspill­et, samt en kvartfinal­e i pokalen mod Esbjerg er en pakke, der venter på at blive åbnet af en trup, der er blevet bevaret intakt i transfervi­nduet. Ingen profiler, som skal erstattes, ingen nye spillere, der skal integreres, men en stab, hvor alle har en fornemmels­e af, at de er på et AGF-hold, der kan gå hen at vinde noget. Sagt i al stilfaerdi­ghed: Hold på hat og hår, det bliver AGF’s forår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark