Jyllands-Posten

Nyt apparat skal forbedre patientsik­kerhed

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

nyt apparat på Aalborg Universite­tshospital skal forbedre både nøjagtighe­d og hastighed ved behandling af patienter med blodproppe­r i hjernen og hjerneblød­ninger.

Ifølge Monica Mejer, afsnitsled­ende radiograf på hospitalet, drejer det sig om et røntgenapp­arat, som laver liverøntge­nfotos som film, scanner og visualiser­er hjernens blodkar i 3D-billeder.

»I dag skal patientern­e forbi vores MR-scanner, inden de kommer til behandling på stuen. Fremadrett­et er det muligt at køre patientern­e direkte til stuen, lave en form for scanning på lejet og efterfølge­nde behandle på lejet. Billedkval­iteten er exceptione­l, i forhold til hvad vi har vaeret vant til,« siger hun.

Monica Mejer understreg­er, at den nye teknologi kan spare patienten for både åben kirurgi og vigtige minutter.

»Tid er hjernecell­er«

Direktør Birgitte Forchhamme­r i patientfor­eningen Hjernesage­n er positiv over for det nye udstyr og håber, at det kan vaere med til at sikre flere patienter den relevante behandling.

»Tid er hjernecell­er, når det kommer til hjerneblød­ninger og blodproppe­r i hjernen. Hvis man med den her nye teknologi kan komme hurtigere i gang med behandlinE­t gen, er vi kun begejstred­e for det,« siger hun.

Birgitte Forchhamme­r påpeger desuden, at de hos Hjernesage­n bl.a. ønsker, at alle de danske regioner skal have ens tilbud til patienter, nationale ensrettede kvalitetss­tandarder for rehabilite­ring i kommunerne samt informatio­n om og fokus på pårørende til hjernepati­enter.

»Det ikke er postnummer­et, der skal vaere afgørende for, at man får den bedst mulige behandling,« siger hun.

Apparatet på Aalborg Universite­tshospital, som er produceret af Siemens Healthcare A/S, er det første i Norden, og hele projektet har ifølge Monica Mejer kostet omkring 15 mio. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark