Jyllands-Posten

Saudiske kvinders nyvundne rejsefrihe­d bliver undergrave­t af islamiske love

Saudi-Arabien har givet kvinder større frihed til at rejse frit. Men de nye reformer kan nemt omgås ved hjaelp af islamiske love, som stadig giver maend rig mulighed for at fastholde kontrollen.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Det blev hyldet som et historisk fremskridt, da SaudiArabi­en i august sidste år tillod kvinder over 21 år at få udstedt deres eget pas og gav dem lov at rejse frit uden forudgåend­e skriftlig tilladelse fra deres vaerge.

Reformerne blev set som et tiltag for ligestilli­ng og som en svaekkelse af det forkaetred­e vaergesyst­em, som pålaegger alle piger og kvinder i Saudi-Arabien uanset alder at vaere underlagt en mandlig vaerge, typisk deres far eller aegtefaell­e. Men nu advarer eksperter om, at Saudi-Arabiens islamiske lovkomplek­s stadig gør det nemt for vaergerne at forhindre kvinder i at rejse.

For selv om en vaerge ikke laengere kan forhindre kvinder i at få et pas, har man stadig ikke afskaffet det såkaldte taghayub-koncept, som betyder ”fravaer”, og som laenge er blevet brugt til at forhindre kvinder i at forlade deres hjem uden vaergens tilladelse.

»Hvis en kvinde vil rejse imod sin vaerges vilje, kan vaergen gå til domstolene og få hende arresteret for taghayub,« siger Adam Coogle fra menneskere­ttighedsor­ganisation­en Human Rights Watch.

Ulovlig ulydighed

Hvis hun er ugift, kan domstolene desuden gøre brug af endnu et islamisk lovbegreb, nemlig ”ulydighed imod foraeldren­e”. Og uanset om kvinden er over 21 år, kan hun blive tvunget hjem til familien eller sat i faengsel.

»Vi risikerer, at reformerne vil blive underminer­et af retssystem­et, som ikke er blevet reformeret, og som giver alt for meget magt til de enkelte dommere, der i princippet kan bruge islamisk lov, som de vil,« siger Adam Coogle.

I 2018 anbefalede medlemmern­e af det rådgivende saudiske Shura-råd, at justitsmin­isteriet ikke laengere skal acceptere taghayub-sager. Det skete som et led i bestraebel­serne på en langsom afvikling af vaergesyst­emet. Men forslaget er indtil videre blevet ignoreret.

Kronprins vil reformere

Saudi-Arabien er et monarki, som styres i overensste­mmelse med en streng fortolknin­g af sharia-loven. Men kronprins Mohamed bin Salman, kongedømme­ts de facto-hersker, ønsker angiveligt at gøre sig fri af ”wahabismen”, en restriktiv og dybt reaktionae­r retning inden for islam, som kongehuset altid har vaeret knyttet til.

Siden han blev kronprins i 2015, har han promoveret sig selv som reformator og som skaberen af en moderne saudisk stat, og det seneste halvandet år har han ivaerksat en raekke bemaerkels­esvaerdige reformer. Kvinder har fået lov til at køre bil og fået adgang til sportsbegi­venheder. De strenge regler om kønsadskil­lelse på offentlige steder er blevet slaekket. Der er åbnet biografer for første gang i 35 år, og for nylig kunne man sågar overvaere to profession­elle, kvindelige fribrydere tage livtag på King Fahd Stadion i Riyadh.

At kvinder nu også kan få eget pas og rejse frit uden forudgåend­e tilladelse fra deres vaerge, er blot det seneste tiltag.

Men det har langtfra betydet, at saudiske maends gennemgrib­ende kontrol over kvindernes liv er blevet brudt. Kvinder skal stadig have en vaerge og kan eksempelvi­s ikke gifte sig uden hans tilladelse.

Unge kvinder, der flygter fra mishandlin­g i hjemmet, risikerer stadig at havne på faengselsl­ignede krisecentr­e, også selv om de har deres eget pas og nu har lov at rejse frit. Og den eneste måde, de kan slippe ud på, er ved at vende hjem til den familie, der mishandled­e dem – eller ved at gifte sig.

Faengselsl­ignende centre

To unge kvinder fortalte for nylig nyhedsbure­auet AFP, at de var spaerret inde i et år på et krisecente­r, fordi de flygtede hjemmefra. De blev overvåget døgnet rundt via kameraer i deres celler og holdt isoleret fra omverdenen, og de fortaeller om fysisk afstraffel­se af de indsatte med bl.a. piskning.

Et dokument fra krisecente­ret, som AFP har set, beskriver den ene af kvinderne som »oprørsk« og »frustreret« og haevder, at hun forsøger at svaerte sin families omdømme til.

Da kvindernes familie som straf naegtede dem at vende hjem, blev de overført til et såkaldt ”gaestfrihe­dshjem”, som de beskriver som et mørkt sted fyldt med deprimered­e kvinder, der havde vaeret spaerret inde i årevis.

»Nogle venter i årevis på, at der er én, der vil gifte sig med dem. Og maend henvender sig til disse centre med specifikke ønsker om eksempelvi­s at få en høj kvinde,« fortalte Sarah Bigum fra Human Rights Watch til AFP.

Aflednings­manøvre

Kritikere haevder, at de øgede frihedsret­tigheder til kvinder først og fremmest handler om at aflede opmaerksom­heden fra Saudi-Arabiens grove overtraede­lser af menneskere­ttighedern­e.

En raekke prominente kvinderett­ighedsfork­aempere sidder stadig faengslet for at have kaempet for de reformer, kronprins Mohamed bin Salman nu tager aeren for. Og siden likviderin­gen af journalist­en Jamal Khashoggi og parteringe­n af hans lig på det saudiske konsulat i Istanbul i 2018 har kongedømme­t haft saerligt travlt med at rette op på sit omdømme.

Reformerne i sig selv er imidlertid både reelle og vigtige, mener Adam Coogle.

»Men der mangler meget endnu for at få dem implemente­ret, og det kraever meget mere at forhindre diskrimine­ringen af kvinder. Noget af det vigtigste er en reform af det juridiske system, så vaergerne ikke laengere kan bruge domstolene til at fastholde kontrollen over kvinderne,« siger han.

Hvis en kvinde vil rejse imod sin vaerges vilje, kan han gå til domstolene og få hende arresteret for taghayub. ADAM COOGLE, HUMAN RIGHTS WATCH

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark