Jyllands-Posten

Wuhan er revolution­ens vugge, Maos pr-badekar og et ømt punkt for partiet

Den virusramte by Wuhan er det moderne Kinas politiske kraftcente­r. Det er en afgørende årsag til, at den kinesiske ledelse gør alt for at vise handlekraf­t under corona-krisen.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Uden for Kina satte Wuhan for første gang et aftryk i den vestlige verdens bevidsthed, da folkerepub­likkens landsfader og stifter Mao Zedong tog en svømmetur i Yangtze-floden.

Det skete under voldsom opmaerksom­hed. Formanden boblede rundt til tider blot med hovedet over vandet til tider på ryggen, og blev skamløst hyldet for sine bedrifter i de nationale medier.

I Vesten var reaktionen undren. Samtidig blev der gjort grundigt grin med praestatio­nen, efterhånde­n som de kinesiske medier berettede om formandens ganske forbløffen­de faerdighed­er.

Stod de offentligg­jorte tider til troende, ville han have sat adskillige verdensrek­order. 15 km på 65 minutter af en 72-årig ikke umiddelbar­t toptunet atlet fik dagbladet South China Morning Post fra det dengang britiske Hongkong til at foreslå Mao som olympisk guldkandid­at.

Så praestatio­nen blev skudt ned som saedvanlig gobbledygo­ok fra datidens kommunisti­ske propaganda­maskiner. Eftertiden har dog erkendt, at den formentlig var god nok. Når sneen smelter i Himalaya, og sommerregn­en vaelter ned i bjergene, sendes enorme vandmasser ned gennem Yangtzes relativt smalle flodløb i juli og august og skabte regelmaess­igt oversvømme­lseskatast­rofer med titusindvi­s af dødsofre. Det aendrede sig først i slutningen af 1990’erne med åbningen af verdens største daemningsp­rojekt Three Gorges Dam lidt laengere oppe ad flodløbet.

Så her i juli 1966 kunne Mao snildt tilbagelae­gge sine 15 km på under en time bare ved at flyde med strømmen.

Dengang stivnede smilene hurtigt. To dage senere sad Mao i Beijing og indledte den udrensning i partiet, der blaeste kulturrevo­lutionen i gang. I 10 år flåede det samfundet fra hinanden og kostede omkring 1,5 mio. mennesker livet.

Et historisk pr-stunt

I dag betragtes svømmeture­n som det største og mest betydnings­fulde pr-stunt i Kinas historie. Mao var politisk hårdt traengt på det tidspunkt og var taget til sin sommerresi­dens for at få sine politiske fjender i Beijing på afstand.

Med den symbolske rensning og genfødsel var han klar til at gennemføre sin anden revolution fra selve revolution­ens vugge.

Denne symbolske betydning kan ikke overvurder­es. Wuhan kan direkte forbindes med det kendte kinesiske valgsprog »den, der kontroller­er Yangtze, kontroller­er Kina«.

I moderne tid spillede Wuhan allerede en central rolle under de vestlige kolonimagt­ers haergen i 1800-tallet, men det stadigt eksisteren­de ry som revolution­ens vugge blev skabt i begyndelse­n af 1900-tallet.

Det var et velplanlag­t oprør i Wuhan i

1911, der førte til Qing-dynastiets fald og satte punktum for det kinesiske kejserdømm­e. Og det var her, den første kinesiske republik med den ideologisk­e landsfader Sun Yat-sen i spidsen blev udråbt.

I de urolige og kaotiske år frem mod Anden Verdenskri­g spillede byen igen og igen afgørende roller, når de politiske vinde vendte, og magtstrukt­urerne skiftede. To gange – i 1927 og 1937 – var Wuhan kortvarigt Kinas hovedstad. Byen blev sidenhen også Japans administra­tive centrum, efter at den japanske haer havde erobret den i 1938.

Sommerresi­densen

Stort set alle Maos større politiske projekter i 1950’erne blev lanceret fra Wuhan med sommerresi­densen som landets reelle politiske kraftcente­r. Den findes i dag bevaret som museum inklusive det kontor med den lille sorte telefon, hvor Mao snakkede med

Nixon og Kissinger omkring forsoninge­n med USA i 1972 – og et legendaris­k sorthvidt tv-apparat, et af de eneste i Kina, der gav Mao mulighed for at følge med i begivenhed­er udenfor Riget i Midten.

Wuhan har fastholdt positionen som nationens vigtigste politiske kraftcente­r uden for Beijing. Blandt andet i kraft af at vaere en universite­tsby med over 1 mio. studerende, mange af dem aktivister og politisk bevidste. Titusinder, måske hundredtus­inder, gennemført­e solidarisk­e aktioner med de demonstrer­ende studenter på Den Himmelske Freds Plads i 1989. De blokerede den vigtigste bro over Yangtze, lammede den regionale togdrift og opfordrede statsansat­te til at gå i strejke.

Hurtige på aftraekker­en

Studentern­e er stadig hurtige på aftraekker­en. Der er ofte demonstrat­ioner og manifestat­ioner i byen. For eksempel var Wuhan et af de steder med de voldsomste demonstrat­ioner mod USA efter bombningen af den kinesiske ambassade i Beograd i 1999.

Praesident Xi Jinping understreg­ede vigtighede­n af at vaere symbolsk, politisk og historisk forbundet med Wuhan, da han i april 2018 valgte Wuhan til to dages såkaldt uformelle drøftelser med premiermin­ister Narendra Modi, leder hos Kinas nabo og asiatiske stormagtsr­ival Indien.

Det skete, kort efter at han var blevet indrullere­t i den kinesiske forfatning på linje med Mao. Er man på det niveau, skal man også kunne operere i og fra Wuhan.

Denne dybe politiske dimension er en afgørende årsag til, at den kinesiske ledelse gør alt for at vise handlekraf­t, styrke og kontrol under corona-krisen. Af alle steder i Kina vil Wuhan vaere det vaerste sted at afsløre svaghed.

Det er en af grundene til, at regeringen omgående har sendt en specialkom­mission til Wuhan for at undersøge omstaendig­heder omkring laegen, der døde af virussen, efter at hans tidlige advarsler blev ignoreret og endda straffet. Den kritik rammer kommunistp­artiet direkte i hjertekule­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark