Jyllands-Posten

En sørgende mors appel blev en politisk spydspids

En mors rørende historie om sin soldatersø­n, der begik selvmord, får nu den australske premiermin­ister til at nedsaette en kommission, der skal bekaempe selvmord blandt tidligere militaerfo­lk.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

I en video, som i denne uge har fået stor opmaerksom­hed i Australien, ser man en mor til en tidligere soldat kigge på fotografie­r af sin søn og spørge sig selv, om der var noget, hun kunne have gjort anderledes.

Noget, som kunne have forhindret, at hendes søn tog sit liv for godt et år siden.

Julie-Ann Finney, som moren hedder, har valgt at fortaelle sin historie, i håb om at politikern­e vil lytte og skride til handling. Det ser nu ud til at have virket.

Den australske premiermin­ister, Scott Morrison, valgte i denne uge at nedsaette en kommission, der skal undersøge og bekaempe selvmord blandt australske veteraner, skriver nyhedsbure­auet Reuters.

En permanent kommissaer bliver tilknyttet kommission­en og får til opgave at lede undersøgel­sen og anbefale initiative­r, der kan bringe selvmordsr­aten ned og forbedre veteranern­es mentale sundhed.

Derudover skal kommissaer­en efter de første 12 måneder aflevere en rapport til det australske parlament.

»For mange unge australier­e har taget deres liv, og vi har brug for en koordinere­t indsats inden for alle områder for at sikre, at vi gør alt, vi overhovede­t kan, for at undgå dette,« udtalte Scott Morrison på et pressemøde i Australien­s hovedstad, Canberra.

Kampagne har åbnet øjne

Australien har omtrent 3.000 udsendte soldater verden rundt, og siden 2001 har 419 veteraner taget deres eget liv. Dermed er selvmordsr­aten blandt tidligere militaerpe­rsonale 18 pct. højere, end den er for den almene australske befolkning.

Scott Morrisons beslutning kommer, i forlaengel­se af at en national kampagne har sat problemet og vaeret ansigtet udadtil på en underskrif­tindsamlin­g, der kraever, at den australske regering skrider til handling.

Julie-Ann Finney har tidligere udtalt, at hun ikke ønskede, at hun skulle blive problemati­kkens ansigt udadtil, men at hun ikke havde noget valg.

»Jeg er nødt til at give min søn et eftermaele. Jeg vil ikke lade hans historie vaere slut: Jeg vil ikke laegge ham ned i jorden og stoppe fortaellin­gen om ham. Jeg ville ikke nedsatte man i 2016 en såkaldt taskforce, der skulle undersøge årsagerne til og mulige løsninger på problemet.

Det kom der en omdiskuter­et rapport ud af, som konkludere­de, at danske veteraner generelt ikke har større risiko for selvmord end den almindelig­e befolkning. Rapporten fik bl.a. kritik for at sammenlign­e veteranern­e direkte med den øvrige befolkning. Derfor anså kritikerne rapportens konklusion for at vaere misvisende.

En af de kritikere var Veteranall­iancens talsmand, Claus Stenberg. Han sad selv med i taskforcen og kaldte dengang rapporten for et »hold kaeft-bolsje«.

Han mener stadig den dag i dag, at Danmark gør for lidt for sine veteraners psykiske helbred.

»Der er stadig mange ting, vi kan gøre bedre. Isaer for dem, der har høj risiko for at begå selvmord. Det er jo ikke velfungere­nde veteraner, der pludselig går ud og haenger sig. Det er kulminatio­nen på et langt sygdomsfor­løb, hvor mulighedsv­induet bliver lukket mere og mere,« siger Claus Stenberg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark