Jyllands-Posten

Macron advarer mod våbenkaplø­b

Mistro til Trump får Macron til at opfordre europaeern­e til at taenke sig godt om.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Frankrigs atomslagst­yrke er med til at garantere hele Europas sikkerhed i en tid, hvor der er usikkerhed om USA’s vilje til at forsvare sine allierede, fastslog Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, i en tale fredag foran eleverne på landets krigsskole, l’École de Guerre, i Paris.

Efter brexit er Frankrig den eneste atommagt i EU. Praesident­en understreg­ede, at Frankrigs vitale interesser har en europaeisk dimension. Men han gik ikke så langt som til at stille de ca. 300 franske atomvåben til rådighed for et EU-forsvar som en atomparapl­y à la den amerikansk­e i Nato.

Tre tidligere franske praesident­er, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og Francois Hollande, har anvendt lignende formulerin­ger om en europaeisk dimension, der går ud over Frankrigs egne vitale interesser. Oversat til virkelighe­dens verden betyder det, at Frankrig kan finde på at bruge sit atomarsena­l, hvis et andet EU-land angribes.

»Det første spørgsmål fra Europa lyder, hvem der afgør, hvornår et lands vitale interesser er truet. Den kendsgerni­ng, at den beslutning ligger helt og alene hos den franske praesident, er en blokering« for europaeern­e, forklarer tidligere forsvarsch­ef Henri Bentégeat, til avisen Le Monde.

Dermed vil andre europaeisk­e landes vitale interesser altid rangere under Frankrigs egne vitale interesser. Den franske atomslagst­yrke vil fortsat vaere national, og Frankrig har foreløbig afvist at vende tilbage til Natos atomplanla­egningsgru­ppe.

Opfordring fra Macron

Praesident Emmanuel Macron opfordrede europaeern­e til ikke blot at vaere tilskuere til et nyt våbenkaplø­b i en tid, hvor internatio­nale våbenaftal­er tømmes for indhold, og både USA og Rusland producerer mindre atomvåben til brug som angrebsvåb­en. Macron opfordrer verdens atommagter til at reducere deres atomarsena­ler og til at fastslå, at atomvåben under alle omstaendig­heder er et defensivt våben, der kun kan bruges i selvforsva­r og i allersidst­e instans.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark