Jyllands-Posten

USA har draebt al-Qaeda-leder

Qasim al-Rimi, lederen af al-Qaeda på Den Arabiske Halvø, er død, oplyser praesident Donald Trump.

-

USA har draebt lederen af alQaeda på Den Arabiske Halvø (Aqap), Qasim al-Rimi, under en anti-terroroper­ation i Yemen, oplyste USA's praesident, Donald Trump, fredag.

»Under al-Rimi har Aqap begået skruppellø­s vold mod civile i Yemen og forsøgt at begå og inspirere til talrige angreb mod USA og vores styrker. Hans død svaekker Aqap og den globale al-Qaeda-bevaegelse og bringer os taettere på at eliminere de trusler, som disse grupper udgør for vores nationale sikkerhed,« udtalte Trump, men naevnte ikke, hvornår Qasim al-Rimi er blevet draebt.

USA anser Aqap for at vaere en af de drabeligst­e grene af al-Qaeda-bevaegelse­n, som er stiftet af den afdøde Osama bin Laden.

Det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium havde udlovet en dusør på 10 mio. dollars (knap 68 mio. kr.)for informatio­n, der kunne lede til Qasim al-Rimi.

Søndag tog Aqap skylden for et angreb mod en amerikansk flådebase i december, hvor en saudiarabi­sk soldat draebte tre personer og sårede otte andre i den amerikansk­e delstat Florida.

Arbejdede for bin Laden

Qasim al-Rimi var tidligere bevaegelse­ns militaerch­ef, indtil han blev udnaevnt som leder af Aqap i juni 2015 efter Ayman al-Zawahiri. Ifølge Det Hvide Hus sluttede han sig til al-Qaeda i 1990’erne, da han arbejdede for Osama bin Laden i Afghanista­n.

Allerede inden Trumps meddelelse har der vaeret ubekraefte­de meldinger om, at Aqap-lederen var blevet draebt i et droneangre­b i byen Marib i Yemen. Der har dog vaeret tvivl om, hvorvidt det var Qasim al-Rimi, der var blevet draebt i angrebet.

Aqap har ifølge en rapport fra FN fra sidste år fungeret som kommunikat­ionscentra­l for al-Qaeda-bevaegelse­n. Al-Qaeda er ifølge FN en terrororga­nisation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark