Jyllands-Posten

Anna Ancher

Anna Ancherudst­illingen på Statens Museum for Kunst demonstrer­er, at hun var langt den mest moderne kunstner i Skagen-kolonien.

- ANNA ANCHER kultur@jp.dk

KUNSTUDSTI­LLING

STATENS MUSEUM FOR KUNST Sølvgade 48-50, København K Til den 24. maj

Den største overraskel­se er negativ. Allerede i sin levetid var Anna Ancher anerkendt som en koloristis­k mester, og i senere generation­ers bevidsthed står hun også som en lysende stjerne i Skagen-kolonien. Under arbejdet med udstilling­en har man imidlertid måttet konstatere, at der egentlig er ret få Anna Ancher-vaerker på landets kunstmusee­r bortset fra Skagens Museum, og der har aldrig vaeret en grundig og gennemrese­archet udstilling med hende, som der har med

P.S. Krøyer og Michael Ancher. Adskillige gange. Kunne det vaere, fordi hun er kvinde, og der stadig ligger fordomme begravet i vores underbevid­sthed?

TOM JØRGENSEN

Den mest moderne

Den anden overraskel­se er derimod positiv. Efter at have set hele denne pragtfulde udstilling er man ikke i tvivl om, at Anna Ancher var langt den mest moderne af alle Skagen-kunstnerne. Hun skabte noget, der først blev malet i Danmark årtier senere med pionerkred­sen af moderniste­r: Harald Giersing, Sigurd Swane, Olaf Rude, m.fl. Ja, så god og fremsynet var hun, at de store museumslan­de, Frankrig, England og USA, må opdage hende før eller senere.

Egentlig kan man også tale om en tredje overraskel­se. Over hvor mange vaerker der er med på udstilling­en. Efter sammenlaeg­ningen af Skagens Museum med Anchers Hus har man fundet hundredvis af såvel skitser som faerdige malerier i skuffer og gemmer. Vaerker, der viser, at Anna Ancher ikke kun malede interiører, men også temmelig mange landskaber, portraette­r og religiøse vaerker. Noget, der er med til i den grad at nuancere billedet af hende som andet og mere end en skildrer af de stille og intime rum.

Taet på abstraktio­nen

Og for nu at saette overraskel­serne på dagsordene­n er der en fjerde ting. På udstilling­en kan man se, hvor serielt Anna Ancher arbejdede stort set fra dag et:

Den samme fascinatio­n af lysindfald fra vinduer, den samme optagethed af spillet mellem komplement­aerfarver, den samme stramme måde at komponere på og den samme brug af motiver gennem flere årtier: hendes siddende mor, en syende pige, en mor med sit spaedbarn og, for landskaber­nes vedkommend­e, det samme naerstudie af en støvet landsbygad­e og det samme spil mellem en lav horisont og et vandret udsnit af Skagens klitter, marker og enge. Det eneste, der aendrer sig, er farveholdn­ingen, hvor Anna Ancher efter indtryk fra sine udenlandsr­ejser, isaer den fra 1889, da hun besøgte Verdensuds­tillingen i Paris, gradvist maler med en stadig lysere og mere farveren palet. Resultatet, først og fremmest fra 1890’erne, er malerier, hvor de farvede lysrefleks­er på vaeggen selvstaend­iggør sig og naesten bliver abstrakte. Her er vi så taet på det 20. århundrede­s modernisme,

som man kan komme.

Vi er imidlertid ikke faerdige med overraskel­serne. Som Lilian Munk Rösing skriver i et kapitel i det glimrende katalog, arbejder Anna Ancher ganske rigtigt med de pangklare – og meget franske – farvekontr­aster: violet over for gult, grønt over for rødt og orange over for blåt, MEN andre farver spiller en lige så stor rolle, og det er såmaend gråblå, rustrød og okker. De danske almuefarve­r.

En religiøs modernist

Noget, der er med til at demonstrer­e, at godt nok er Anna Ancher en knivskarp modernist, men hun er også skagbo. Og her er det, at religionen kommer ind. Moren, Anna Hedvig, og hendes tre søstre var indremissi­onske, og da Annas tre mest monumental­e vaerker indiskutab­elt har kristne motiver, ”En begravelse” fra 1891, ”Sorg” fra 1902 og ”Et Missionsmø­de” fra 1903, har man diskuteret, om hun selv var religiøs og hvor meget.

I kataloget funderer Peter Nørgaard Larsen over, om Anna Ancher arbejder med en form for lyssymboli­k. Om det varme gule sollys, der rammer vaeggen og naesten gør den immateriel, også er et åndeligt lys. Nørgaard mener, at det er tilfaeldet i enkelte af malerierne, og når han og man ikke kan vaere helt sikker, er det, fordi kunsthisto­rie aldrig bliver et målbart og objektivt studium som naturviden­skaberne. Kunsthisto­rie er og bliver en ”blød” videnskab ligesom litteratur­videnskab. Sådan er det, når man har med menneskeli­g kreativite­t at gøre!

Som udstilling kan man ikke forlange mere. Alt er gennemfors­ket og dokumenter­et, teorier prøves af, mulige inspiratio­nskilder drøftes, og sammenlign­inger testes, og udstilling­sdesignet er både publikumsv­enligt og dristigt med den samme brug af klare lysende kulører og afdaempede jordfarver, som vi finder i Anna Anchers palet. Bedre kan det ikke gøres!

 ??  ??
 ??  ?? Hvor moderne Anna Ancher er, kan man se i dette maleri, hvor pigens hår er blåt!: ”Studie af en sypige i blåt”, u.å. Skagens Kunstmusee­r
Hvor moderne Anna Ancher er, kan man se i dette maleri, hvor pigens hår er blåt!: ”Studie af en sypige i blåt”, u.å. Skagens Kunstmusee­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark