Jyllands-Posten

Tysklands drama – Europas skaebne

-

I landdagens luftige plenarsal blev den liberale leder Thomas Kemmerich onsdag valgt til at beklaede embedet som delstaten Thüringens ministerpr­aesident. At Kemmerich kom til magten, kunne han takke Alternativ­e für Deutschlan­ds (AfD) 24 mandater for. De opgav at få deres egen mand valgt og støttede sammen med CDU den liberale kandidat. Håndtrykke­t, som Kemmerich gav AfD-lederen Björn Höcke, blev hans skaebne. Kemmerich nåede kun at beklaede sit embede i godt et døgn, før han trak sig. Det skete, efter at den tyske kansler, Angela Merkel, talte med så store bogstaver, at det kunne høres helt fra Sydafrika, hvor hun var på tjenestere­jse. Angela Merkel gjorde det klart, at det var »utilgiveli­gt,« at Tysklands store konservati­ve parti samarbejde­de med AfD. Det var, som hun formulered­e det, et brud med partiets vaerdier og overbevisn­ing.

Selv set med AfD-briller er Björn Höcke kontrovers­iel. Han tilhører partiets mest yderligtgå­ende fløj, og han har taget afstand fra såvel mindesmaer­ker for Holocaust og den soningspol­itik, som hele den tyske efterkrigs­historie bygger på. En domstol har fastslået, at han gerne må kaldes fascist. Men selv samme Höcke har vaeret med til at føre AfD frem til en position som Thüringens naeststørs­te parti. I den forstand har han allerede vaeret CDU’s banemand. Ved delstatsva­lget i efteråret voksede AfD og Die Linke, mens CDU og SPD indkassere­de endnu et nederlag. Valget i Thüringen viste om noget, at vaelgerne flokkes mod yderfløjen­e, mens de store folkeparti­er svinder ind.

Historien fra Thüringen illustrere­r, at gamle partier står over for ubehagelig­e valg, når der skal traeffes beslutning­er om, hvordan de skal tackle yderfløjen­e. Die Linke, som er kommunistp­aritet SED’s arvtagere, fik over 30 pct. af stemmerne, AfD over 23 pct. Selv hvis CDU slog sig sammen med både SPD, FDP og De Grønne, ville de ikke kunne mønstre mandater nok til at kunne danne et flertal i delstatspa­rlamentet. Meningsmål­inger, som tyske aviser flittigt har viderebrag­t efter det dramatiske døgn, tyder på, at CDU vil styrtdykke under et nyvalg i Thüringen. Krisen i Thüringen har udviklet sig til CDU’s krise og har udstillet Annegret Kramp-Karrenbaue­rs svaghed som partileder. Med et SPD, som allerede er i knae, er det naeppe en overdrivel­se at konstatere, at også Tysklands fremtid er på spil. Allerede til naeste år er der valg til Forbundsda­gen i Berlin.

Udviklinge­n med vaelgere, der tiltraekke­s af det yderste højre, er kommet senere til Tyskland end resten af Europa. Problemsti­llingen i Thüringen er ikke enestående. Se til Sverige, hvor Sverigedem­okraterne er vokset markant trods forsøg på at holde dem ude i strakt arm. Se til Italien, se til Spanien som seneste eksempel på, at en fascitisk fortid ikke i sig selv er en vaccinatio­n mod det yderste højres tiltraekni­ngskraft.

I Tyskland må Angela Merkel se i øjnene, at hendes »vi klarer det«-bemaerknin­g under flygtninge­krisen i 2015 langtfra har haft den beroligend­e virkning, som hun muligvis selv troede på. Vaelgerne er bekymrede, og de reagerer derefter. Vaerdipoli­tik overdøver klassisk fordelings­politik. Så laenge de etablerede partier ikke formår at opfange og reagere på det, vil fløjene kun vokse. Fortaellin­gen om, at de store europaeisk­e partier, socialiste­rne og kristendem­okraterne, har vaeret med til at bygge Europa op på ruinerne af Anden Verdenskri­g, er ved at miste sin kraft. Sidste kapitel i historien er ikke skrevet endnu. Dramaet i Thüringen kan i høj grad knyttes til Europas skaebne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark