Jyllands-Posten

Klimakampe­n kan åbne for en nådesløs krig mellem generation­erne

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

»Stol ikke på nogen over 30,« mente også Bob Dylan. Han er i dag 78. Til gengaeld er Greta Thunberg kun 17. Hun har altså 13 år endnu til at blive taget alvorligt i, hvis man skal følge ungdomsopr­ørets gamle logik. Det er mere end bare en leg med tal. Den klimakamp, som Thunberg er bannerføre­r for, har alle ingrediens­er til også at blive en hidtil uset generation­skamp. Og det kan sagtens blive grimt.

Thunberg retter sin anklage mod dagens magthavere, der ofte selv er vokset op med ”Graenser for vaekst”, Rom-klubbens katastrofe­prognoser og indaedt kritik af forbrugeri­sme, materialis­me og andre -ismer. 68-generation­en får på den måde sit eget oprør fra dengang lige i nakken igen. Der er i sagens natur mange fra den generation, som må have et medansvar for, at kloden ifølge Thunberg er havnet helt ude på kanten – sammen med alle andre.

Overalt viser de nye generation­sfronter sig. Det er ikke for sarte sjaele: Et børnekor på den tyske tvstation WDR sang hånligt om farmor som ”et gammelt miljøsvin”, der kører i SUV og spiser røde bøffer. En britisk aktivist i den radikale miljøorgan­isation Extinction Rebellion tweetede om, at de gamle jo alligevel snart dør, så dem behøver man ikke tage hensyn til. Ud med de gamle, og det kan ikke gå hurtigt nok.

Faktisk er generation­skampen ikke kun forbeholdt klimaet. Da brexit-beslutning­en forelå, viste det sig, at et klart flertal af aeldre havde stemt for, mens yngre briter i højere grad ønskede at blive i EU. Argumentet om, at det er urimeydels­er, ligt, at de gamle på den måde stjaeler de unges fremtid, vandt gehør mange steder. Naeppe alle fik overvejet i skyndingen, hvor argumentet ender, når vi normalt festlighol­der princippet: én vaelger, én stemme.

Der har altid vaeret konflikter mellem generation­erne, i det seneste halve århundrede ekstra tydeligt. Men de er foregået i lae af en uudtalt samfundsko­ntrakt hen over generation­erne: Vi skal alle vaere her, og det skal gå mest muligt retfaerdig­t for sig. I dag dyrkes temaet helt åbenlyst og på mange måder: For første gang er der udsigt til, at naeste generation ikke får det materielt bedre end deres foraeldre. Er boligmarke­det skaevvrede­t til fordel for de aeldre? Er pensionssy­stemerne, de sociale arbejdsmar­kedet? ”Regningen bliver smidt i børnevaere­lset,” siger politikern­e nu og puster selv til krigen om byrdeforde­lingen mellem generation­erne.

Klimakampe­n kan komme til at saette disse strømninge­r på spidsen. De unge, der går på gaden med Fridays for Future, virker voldsomt mere radikale end deres foraeldre. Forude venter skatterne, afgifterne og indgrebene for at finansiere den grønne omstilling. Det kommer til at gå hårdest ud over de aeldre, mens de unge presser på.

Forude venter også discipline­ringen af vores levevis: Må en mand på 53, der har vaeret på ferie i Thailand flere gange i sit liv, få lov at flyve igen, eller skal en yngre have chancen, om overhovede­t? Hvis en kvinde har levet vegetarisk hele sit liv, kan hun så få lov? Debatten om, at tykke mennesker er skyld i mere CO2 end tynde, er allerede begyndt. Den kan versionere­s på 117 måder.

Kun fantasien saetter graenser for de dilemmaer, der venter i en formentlig ikke fjern fremtid. Man forstår godt, at regeringen­s udmøntning af klimaplane­n traekker ud. Den kan åbne nye kløfter i befolkning­en, og afgrunden mellem generation­erne kan blive en ren Grand Canyon.

Overalt viser de nye generation­sfronter sig. Det er ikke for sarte sjaele.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark