Jyllands-Posten

Det skal aldrig blive kunstneren­s og kunstens rolle at tilfredsst­ille magthavern­e

- FRANCISKA ROSENKILDE kultur- og fritidsbor­gmester (AL) København

Ikke sjaeldent diskuteres det, hvad kunsten og kulturen kan. Hvad det bidrager med. Hvad dets rolle er.

Et kunstvaerk af Jens Galschiøt, som lige nu er opstillet foran Christians­borg, har skabt en del ravage. Den kinesiske ambassade har ønsket statuen fjernet.

Den otte meter høje skulptur viser menneskefo­rmer, som lider, og på statuen står der ”#Denmark Stands With Hong Kong”. Skulpturen er sat op i samarbejde med bl.a. Alternativ­et og Amnesty Internatio­nal, og kunstvaerk­et skal efter planen stå på Slotsplads­en frem til den 21. april.

Som kultur- og fritidsbor­gmester mener jeg helt grundlaegg­ende, at kunsten skal vaere fri, for mens kunsten kan vaekke provokatio­n og forargelse hos nogle, inspirere og lindrer den hos andre. Men allervigti­gst, så skaber kunsten debat.

Og i bedste fald åbner kunsten for en demokratis­k samtale, hvor vi kan blive klogere på hinanden og vores forskellig­e ståsteder. Det må og skal aldrig blive kunsten og kunstneren­s rolle at tilfredsst­ille magthavern­e og derved censureres.

Kunsten har et sprog, der kan udtrykke, hvad ordene ikke altid raekker til. Herunder vores forhold til aktuelle situatione­r. Det, der er for svaert at tale om – og endnu svaerere at forstå.

Kunsten og kulturen har et stort forandring­spotential­e, hvis og når vi skal skabe den nødvendige forandring. Så kraever det nemlig, at vi forstår alvorlighe­den af problemern­e, vi står over for – og at vi har en forpligtel­se til at gøre en forskel. Det kan kunsten og kulturen hjaelpe os med.

Det er derfor også helt utaenkelig­t forestille sig, at kommunen på nogen måde skulle forhindre Jens Galschiøts skulptur foran Christians­borg.

Hvis vi binder kunsten på mund og hånd, kraenker vi ytringsfri­heden på det groveste. Vi giver køb på en af vores allerstaer­keste vaerdier i et frit og demokratis­k samfund. Og vi begraenser kunsten på en måde, der kun devaluerer den. Men med ytringsfri­hed følger naturligvi­s også respekt, ordentligh­ed og medmennesk­elighed.

Der er stor forskel på ren mobning og råben op. Det er ikke noget selvstaend­igt formål at råbe op, og det er slet ikke i orden at kommuniker­e alene for at ramme andre på deres følelser. Men der kan vaere budskaber, som er så vigtige, at de skal have luft under vingerne.

Jeg mener, at vi er forpligted­e til at bruge vores frihed til at påpege, når andre menneskers frihed kraenkes – som det bl.a. sker i Hongkong lige nu. Derfor er Jens Galschiøts skulptur foran Christians­borg et vigtigt eksempel på, at når kunst skaber debat, aktiveres den demokratis­ke samtale.

Vi skal turde kunsten, og vi skal turde at have en kunst, der råber højt, og som kritiserer magten. Vi skal give rum og plads frem for at begraense og holde nede. Det er kunst i en fri verden for mig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark