Jyllands-Posten

Under al kritik at EU-debat negligeres

-

Vi er ikke bare trådt ind i et nyt år, men også et nyt årti. Partierne har hver deres bud på, hvordan vi bedst sikrer fremtiden for borgerne her i landet. Men faelles for alle de 179 MF’ere er dog, at de fuldstaend­ig negligerer EU-debatten. Vaelgerne hører sjaeldent mere end et spagt pip om EU fra en minister hist og her.

Det er under al kritik. Langt størstedel­en af vores lovgivning er besluttet i EU, og EU-samarbejde­t danner rammerne for vores liv her i Danmark. Derfor er det bydende nødvendigt, at politikern­e tager et samlet skridt for at få rykket EU langt højere op på dagsordene­n – uanset hvad de måtte mene om

EU.

Hver gang MF’erne ikke gør sig den ulejlighed at saette sig ind i EU-stof og give deres mening til kende, er deres stilhed en kaep i hjulet på det, som vores demokrati i 2020 hungrer allermest efter – nemlig en reel, offentlig samtale om EU. Både på Christians­borg og ude i de danske hjem. Det vil selvsagt have fatale konsekvens­er for demokratie­t, hvis vi ikke formår at styrke EU-oplysninge­n og samtalen om EU. Her skal politikern­e vaere deres ansvar bevidst som borgernes repraesent­anter.

Jeg tror fuldt og fast på, at danskerne ønsker at debattere EUpolitik og lade deres stemme blive hørt. I kølvandet på brexit og en historisk høj valgdeltag­else ved europaparl­amentsvalg­et har flere danskere fået øjnene op for vigtighede­n af, at vi taler om det europaeisk­e samarbejde og deler vores visioner for EU’s fremtid. Denne folkelige interesse må politikern­e ikke lade løbe ud i sandet. De skal gribe den fantastisk­e mulighed, det er at debattere EU-politik og Danmarks fremtid i Europa.

Hermed en opfordring til Folketinge­ts medlemmer: Skab meget mere Europa-debat. Tal om, hvad der rører sig i EU. Vis, at I følger med. Prøv at forstå og saet jer ind i, hvad danskerne mener om EU-forhold. For demokratie­t trives, når vi taler om EU på et oplyst og sagligt grundlag. Demokratie­t sejrer, når vi taler sammen med en respekt for den mangfoldig­hed af holdninger, som kan rummes i det danske demokrati. Jeg tror virkelig på samtalen som middel til at styrke forståelse­n for ens medborgere, og jeg tror på, at vi får et mere levende demokrati, hvis EU bliver et helt centralt emne i debatten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark