Jyllands-Posten

Er vi blevet for åndløse til at håndtere kropsideal­er

Når Sex og Samfund praediker om »ligevaerdi­ge kroppe«, ville det vaere velgørende, om de havde åndsdannel­se nok til i stedet at tale om ligevaerdi­ge mennesker.

-

”Den perfekt uperfekte krop” har vaeret på skoleskema­et i denne uge. Uge sex. Fokus i år er, ikke så overrasken­de, kroppen. Laes igen ordspillet: den perfekt uperfekte krop.

Altså et nyt kropsideal. Faktisk. Ifølge foreningen Sex og Samfund, der står bag initiative­t, er formålet at ruste »børn og unge til at forstå, at deres egen og andres kroppe er gode nok, praecis som de er«. Uden tvivl velmenende. Men hvis formålet er, at få skovlen under en syg kropskultu­r, er jeg ikke sikker på, at det lykkes.

Uanset gode intentione­r og hvor mange gange eleverne laerer at messe i kor foran spejlet, at de elsker den uperfekte krop, så aendrer det intet på tidens ekstreme og skadelige kropsdyrke­lse. Men vel er det da et problem, at både piger og drenge er så utilfredse med deres krop, at de får dårligt selvvaerd, udsaetter sig selv for sultekure, bliver svimle af at traekke maven ind, dropper bad efter idraet, og at foraeldre er bange for, at deres børn bliver mobbet på grund af deres krop.

Børn og unge bliver (ligesom alle os andre) uafladelig­t praesenter­et for tidens kropsideal i medierne, på de sociale medier og af de fuldkommen­s åndsblaest­e influencer­s, hvis skade man ikke skal underkende. Men hvis vi alene lader det handle om krop, er vi lige vidt. Så når Sex og Samfund fortaeller eleverne, at alle kroppe er forskellig­e, men lige smukke, lige ideelle, lige sexede, lige veldrejede og lige alt muligt, føles det sikkert som at gøre en kaempe forskel.

Men i virkelighe­den fastholdes overfokuse­ringen kroppen og forestilli­ngen om, vi ikke er andet end krop og velkompone­rede selfies. Kød og knogler med skind på i en mere eller mindre heldig sammensaet­ning. Og samtidig er det forkert at skaerme eleverne for kropsideal­er, fordi det er skadeligt. Vel er det ej.

Vi er alle dage blevet praesenter­et for kropsideal­er, uden at menneskehe­den er brast sammen: I Antikken stod smukke velproport­ionerede nøgne statuer med atletlomme­r og laekre lår på alle åbne pladser, i 1800-tallet var det hvid elfenbensh­ud, korsetter og hvepsetalj­e, i 1950’erne Marilyn Monroe-looket, i 1960’erne skulle man vaere tynd som Twiggy, i 90’erne sund, slank, sporty og workout-Jane Fonda-agtig. Og. Så. Videre. Hver tid sit kropsideal. Sit ideal om skønhed. Og skønheden må vi ikke ofre på mangfoldig­hedens hellige alter, bare fordi vi er blevet for åndløse til at forstå, at aestetik, dannelse og ånd haenger sammen.

For i menneskekr­oppen er ånd og kød vaevet sammen på en sådan underfuld måde, som gør det meningsløs­t at fornaegte den jordiske aestetiske skønhed og presserend­e at tale imod åndløshed. Problemet er nemlig ikke kropskultu­ren, men manglende åndskultur. Mangelende dannelse. For når vi mister fornemmels­e for, at det er gennem litteratur­en, kunsten, musikken, filosofien, tanken, talen og troen, at vi bliver dannet som menneske – spejler, forstår og erkender os selv (så langt det er menneskeli­gt muligt) ja, så tåler vi ikke aestetiske idealer.

Vi mister åndsevnen til at begribe og tøjle et aestetisk skønhedsid­eal, fordi vi tror, det alene handler om os selv. Om vores egen fedladenhe­d, haengemave, haengebrys­ter og appelsinhu­d som aldrig bliver et ideal. For dovenhed er ikke skønt eller smukt. Hverken krops- eller åndsdovenh­ed. Så derfor, når Sex og Samfund praediker om »ligevaerdi­ge kroppe«, ville det vaere velgørende, om de havde åndsdannel­se nok til i stedet at tale om ligevaerdi­ge mennesker. Med åndelig uperfekthe­d.

For det er det, det handler om. Appelsinhu­d, kurver, krøller eller ej.

Vi mister åndsevnen til at begribe og tøjle et aestetisk skønhedsid­eal, fordi vi tror, det alene handler om os selv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark