Jyllands-Posten

Politisk ungdom: Kinas regime er frihedens fjende

Det er heller ikke holdbart, at den danske Kina-politik står med hovedet i busken og hatten i hånden.

- THOMAS ROHDEN initiativt­ager til Dansk Kina-Kritisk Selskab SIGNE BØGEVALD HANSEN formand for Liberal Alliances Ungdom ANDERS STOREGAARD formand for Konservati­v Ungdom CHRIS BJERKNAES formand for Dansk Folkeparti­s Ungdom SOFIE LIPPERT landsforkv­inde for S

I det forgangne år har verden vaeret vidne til, hvad et stort og magtfuldt Kina betyder. I Hongkong så vi, hvordan politiet med vold og magt måtte nedkaempe demonstrat­ioner for frihed, mens Beijing uden tøven afviste enhver snak om demokratis­ke reformer. Det kom også til verdens opmaerksom­hed, at op mod en million muslimer i Xinjiang-provinsen er internered­e i genopdrage­lseslejre, hvor national indoktrine­ring og slavearbej­de er en del af den daglige kost.

Også i Danmark oplevede vi Kinas brutale fremfaerd, da hemmelige optagelser afslørede, hvordan Kinas ambassadør i Danmark forsøgte at true det faerøske selvstyre til at vaelge en kinesisk udbyder af 5G-netvaerket.

Disse eksempler viser meget klart, at det var en fejl, da man i start-00’erne troede, at demokrati og frihed ville blomstre i Kina, når blot økonomien gjorde det samme. Kina er i dag verdens største diktatur, og i takt med at deres økonomiske magt bliver større og større, bliver landet ligeledes mere og mere hensynsløs­t – både på den udenrigspo­litiske scene, men så sandelig også over for egne borgere.

Konsekvens­erne af dette har ligeledes sat sine spor i Vesten. Saerligt igennem den usmagelige selvcensur, der praeger både stater, organisati­oner og virksomhed­er. Den patetiske underlegen­hed for det kinesiske regime var tydelig at se, da sportsdire­ktøren for basketball­holdet Houston Rockets, Daryl Morey, måtte udstede en undskyldni­ng for at have udtrykt støtte til demonstran­terne i Hongkong på sin Twitter-profil.

Miseren blev efterfulgt af basketball­stjerner på stribe, der for rullende kamera udtrykte aerbødighe­d over for Kina og måtte tigge om igen at blive vist på kinesisk stats-tv.

At Houston Rockets og NBAbasketb­allligaen faldt på knae for kineserne, er ikke noget, som de er alene om. Verden over aendrer alt fra flyselskab­er og hotelkaede­r til bilproduce­nter og tech-virksomhed­er på hjemmeside­r og reklamer for ikke at havne i kinesisk unåde. Og konsekvens­erne er klare. Selvcensur­en sniger sig ind på Vesten – i et hidtil uset omfang.

Også staterne er bange for konsekvens­erne ved at havne på den forkerte side af kineserne. Og Danmark er absolut ingen undtagelse. I 2009 fik vi ørerne i den kinesiske maskine da davaerende statsminis­ter, Lars Løkke Rasmussen, valgte at mødes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama.

Konsekvens­erne stod hurtigt klart for Danmark, da vi pludselig fandt os selv udsat for alverdens kinesiske bøllemetod­er, der gjorde livet surt for danske virksomhed­er, der opererede i Kina, bl.a. ved at holde centrale tilladelse­r tilbage. Folketinge­t valgte at svare igen ved at ligge sig fladt ned og meddele kineserne, at Danmark nu officielt var modstander­e af et frit Tibet.

Sidenhen har Danmarks politik over for Kina primaert vaeret fokuseret på at beskytte pandadiplo­mati og svineekspo­rt. Når de svaere spørgsmål bliver stillet, har det danske svare ofte vaeret at stikke hoved i busken. For det kinesiske regime skulle for alt i verden ikke føle sig kraenket.

Senest har situatione­n i Hongkong gjort det klart, at opbakning til kampen for demokrati og frihed altså ikke er noget, man kan forvente fra dansk side. Og det på trods af at Danmark ellers altid har arbejde for demokrati og frihed i hele verden. Danske soldater har sågar mistet deres liv i kampen for en verden, der går i en friere og mere demokratis­k retning. Men at ofre kinesisk goodwill er åbenbart for høj en pris at betale for at stå på demokrater­nes side.

I takt med at Kinas økonomi de naeste år forventes at vokse, vil landets magtfuldko­mmenhed gøre det samme. Vi må forvente, at vi kun har set starten på, hvad Kina er klar til at gøre. Det er derfor heller ikke holdbart, at den danske Kina-politik står med hovedet i busken og hatten i hånden.

Hvis vi vil vaerne om vores frihed og integritet, er der behov for en ny og mere aktiv Kina-politik i Danmark. Vi skal turde tage stilling til, hvordan vi håndterer den stigende indflydels­e fra verdens største diktatur, samt hvor vi saetter graensen og siger stop. Det er vigtigt for den frie verden og kampen for demokrati, ytringsfri­hed og menneskere­ttigheder.

 ??  ?? Politiet greb håndfast ind under de mange ugers demonstrat­ioner i Hongkong. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn/Polfoto
Politiet greb håndfast ind under de mange ugers demonstrat­ioner i Hongkong. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark