Jyllands-Posten

Den ukronede dronning af hofreporte­rne

Den fredelige kat, der sjaeldent har fundet behov for at stikke kløerne frem, har fulgt kongehuset i tykt og tyndt i sin lange journalist­karriere.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Det var Bodil Cath, der lavede interviewe­t, som fik hele Danmark til at tale om prins Henrik.

Søndag morgen den 3. februar 2002 kunne man i B.T. laese den garvede hofreporte­rs interview med den nu afdøde prinsgemal. ”Henrik: Jeg føler mig kasseret”, lød overskrift­en.

»Jeg føler mig ydmyget. Jeg vil ikke efter så mange år i Danmark føle mig som en slags ligegyldig­t vedhaeng og pludselig blive degraderet til at vaere nummer tre i monarkiets hierarki,« forklarede prins Henrik bl.a. fra sit eksil på Château de Cayx i interviewe­t til Bodil Cath, der som journalist for B.T. havde fulgt kongehuset taet siden 1970’erne og ofte havde vaeret på tomandshån­d med dets medlemmer.

Bodil Cath drikker normalt ikke, men med det scoop af et interview i rygsaekken styrede hun målrettet mod hotelbaren og en gin & tonic, har hun fortalt.

Prins Henrik fik interviewe­t til eftersyn og godkendte uden rettelser – han bemaerkede dog, at der var et par slåfejl.

Passede sit job

Interviewe­t blev oversat til 33 sprog og gik verden rundt. Prins Henriks budskab blev fortolket og overfortol­ket på alle ledder og kanter, bemaerkede Bodil Cath i bogen ”Mit liv som Cath” fra 2009.

Ved hoffet vidste man, at katten var af den fredsommel­ige art, der sjaeldent viste kløer. Og prins Henrik vidste, at hun ikke ville skrive skidt om hverken ham eller dronningen blot for at skrive negativt, skrev hun også i bogen. Hun passede blot sit arbejde.

Året før udgivelsen havde hun ladet sig pensionere på B.T. Efterfølge­nde har hun bl.a. føjet en bog om Klaus Pagh til sit forfatters­kab og holdt en lang raekke foredrag.

Bodil Cath begyndte selv livet i februar 1945 i Stevning – en landsby på Als – som Bodil Cathrine Nissen. Først et stykke inde i journalist­karrieren kortede hun navnet ned til det mundrette Bodil Cath, som en kollega på B.T. fandt på.

I den lange karriere har hun mødt folk som Dirch Passer, Simon Spies, Nelson Mandela og praesident George Bush. Før hun blev synonym med daekningen af kendte og kongelige, var hun forresten krimirepor­ter hos Berlingske.

Hun var i 40 år gift med nu afdøde Kjeld Krogsgaard Hansen. De fik sammen en datter.

Bodil Cath, journalist, Hellerup

 ??  ?? I sin lange karriere som hofreporte­r som Bodil Cath helt taet på de kongelige. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
I sin lange karriere som hofreporte­r som Bodil Cath helt taet på de kongelige. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark