Jyllands-Posten

Hun er kvinden, der passer på alle Danmarks børn

I sit travle job forsøger Elisa Rimpler, der er formand for Bupl, at prioritere familien. I ungdomsåre­ne fandt hun ud af, hvad en fagforenin­g kan gøre.

- RASMUS BLOCH HANSEN rasmus.b.hansen@jp.dk

Et besøg fra arbejdstil­synet på et cafeteria på Fanø gav Elisa Rimpler lysten til at kaempe for sine rettighede­r.

Mange år senere er hun stadig rettigheds­kaemper, og da hun i november 2018 blev genvalgt som formand for Bupl (Børne- og Ungepaedag­ogernes Landsforbu­nd, red.), var det til stående klapsalver og uden modkandida­ter.

Nu fylder den populaere formand 50 år, og hendes baggrund bar hende på mange måder ind i den stilling, som hun nu bestrider.

Elisa Rimpler er på mange måder vokset op med paedagogfa­get. Hendes mor var også paedagog, og ifølge

Elisa Rimpler har faget aendret sig meget, siden hendes mor begyndte. Hun fortaeller, hvordan hendes mor sagtens kunne forlade sit arbejde for en kort stund for at amme Elisa.

Bupl-formanden fortaeller også, hvordan hendes trang til at kaempe for en sag langsomt blev skabt i teenageåre­ne:

»Jeg var samfundsfa­glig student i gymnasiet, jeg var med i elevrådet, og jeg gik til demonstrat­ioner. Jeg har altid gerne villet blande mig og debattere ting.«

En skelsaette­nde begivenhed var, da hun arbejdede i et cafeteria på Fanø. Da LO en dag kom forbi, fandt hun du af, hvad en fagforenin­g kan gøre.

»Jeg blev noget så gevaldigt snydt af arbejdsgiv­eren. Vi arbejdede til en lav løn, og ofte skulle vi arbejde fra tidlig morgen til ud på aftenen,« fortaeller Elisa

Rimpler.

»Der fandt jeg ud af, hvor vigtigt det er, at vores arbejdsmar­kedet er reguleret af regler, og at man står sammen.«

Arbejder for meget

Fagforenin­gsarbejdet begyndte, da der i Elisas område i Esbjerg skulle spares 100 stillinger.

Da blev hun spurgt, om hun ville stille op som faellestil­lidsreprae­sentant. Det sagde hun ja til, og siden har hun ikke set sig tilbage.

Elisa Rimpler blev valgt som formand for Bupl i 2014. Hun fortaeller, at der i hendes job ikke er meget fritid:

»Når jeg arbejder omkring 60 timer om ugen, er der ikke plads til specielt meget ud over jobbet.«

Hun forklarer, at hun derfor straeber efter at holde lange sommerferi­er:

»I sommerferi­en nyder jeg at slappe af med min familie, og jeg kan sagtens få laest seks skønlitter­aere bøger i løbet af ferien. Til hverdag laeser jeg jo mest faglittera­tur og forbereder mig til møder,« siger hun.

En synlig leder

I sit job gør Elisa Rimpler meget ud af at vaere en synlig leder for sine medlemmer.

»Jeg er meget på de sociale medier, også i min fritid. Her skriver jeg med vores medlemmer eller er synlig i grupper for paedagoger. Jeg bruger også meget tid på at se TV 2 News og snakke med journalist­er og politikere.«

Ved årsskiftet blev Elisa Rimpler kåret som den bedste fagboss på de sociale medier.

Elisa Rimpler glaeder sig dog til, når hun engang får mere tid:

»Når jeg bliver gammel, vil jeg gøre nogle af de kreative ting, som jeg engang lavede. Jeg kan godt lide at male og tegne, og bag de fire mure i mit hjem har jeg forsøgt at laere at spille guitar. Mit mål er, at jeg skal kunne spille en fed guitarsolo, inden jeg bliver 70.«

Bupl-bossen er blevet rost for, at hun i høj grad taler paedagoger­nes sprog. Hun fortaeller, at hun i sit job både traekker på sine erfaringer fra sin egen tid som paedagog, men også fra hendes tid med små børn:

»Jeg har jo prøvet det hele med forkølede unger og kørsel fra det ene til det andet. Derfor ved jeg, hvor svaert det kan vaere at få hverdagen til at haenge sammen som småbørnsfo­raelder.«

Indtil videre er Elisa Rimplers største bedrift, at hun har fået indført lovbestemt­e minimumsno­rmeringer. Hun er dog godt klar over, at der stadig ligger en udfordring i at gøre landets institutio­ner endnu bedre.

Elisa Rimpler, formand for Bupl, Esbjerg

 ??  ?? Elisa Rimpler har en ambition om, at hun på sine aeldre dage vil kunne spille en fed guitarsolo. Foto: Linda Kastrup
Elisa Rimpler har en ambition om, at hun på sine aeldre dage vil kunne spille en fed guitarsolo. Foto: Linda Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark