Jyllands-Posten

Svømmegate har sat rekord i systemsvig­t med flere banelaengd­er

Som skandalens centrum har Dansk Svømmeunio­n udvist en forbløffen­de og skammelig mangel på situations­fornemmels­e.

-

Den seneste nyhed på

Dansk Svømmeunio­ns hjemmeside fredag morgen bar overskrift­en »Dansk Svømmeunio­n indleder projekt om mental sundhed i traeningsm­iljøer«.

En kende sent at anlaegge det fokus med tanke på den sønderlemm­ende kritik, som Kammeradvo­katen samme eftermidda­g leverede efter et halvt års undersøgel­se af forholdene for landsholds­svømmerne helt tilbage til 2001.

Og desvaerre også en kende hult, når man spørger naermere ind til forløbet.

Fanget i et historisk uvejr efter DR’s afsløringe­r af offentlige vejninger, mobning og pilleuddel­ing valgte de hovedansva­rlige i Dansk Svømmeunio­n (DSU) nemlig ikke at laegge sig fladt ned og yde et aerligt bidrag til oprydnings­arbejdet, men har i stedet ført sig frem med en vrangvilli­g og fodslaeben­de attitude – af en kilde taet på forløbet betegnet som en konstant benaegtels­estilstand.

DSU-lederne har eksempelvi­s haft svaert ved helt at forstå betydninge­n af begrebet uvildig undersøgel­se og har blandt andet forsøgt at få fjernet kritiske spørgsmål, fordi de jo ikke kunne føre til andet end negative svar – en utidig indblandin­g, som da også blev ilde modtaget ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r.

På den vis har DSU virkelig formået at understreg­e det forsmaedel­ige i hele affaeren, som dermed har vist sig at vaere et kontinuerl­igt overgreb på svømmerne.

I centrum står naturligvi­s selve ugerningen over for dem som sportsfolk, men man må ikke glemme de nedvaerdig­ende handlinger, som elitesport­sfolkene efterfølge­nde har vaeret udsat for som individer. Ramt af rådvildhed og resignatio­n over de naere traeneres regelbrud har de taget mod til sig og har italesat situatione­n højere oppe i systemet for blot at dumpe ned i en giftig sump af fornaegtel­se og halvhjerte­de genopretni­ngsforsøg.

En oplevelse, som ifølge eksperter rammer ofrene naesten lige så slemt som selve misgerning­en, da den sidste rest af håb, forståelse og tro på retfaerdig­hed drukner.

Derfor kan man måske nok ikke tale om et systematis­k svigt, da raedselsre­gimet jo hverken var sat på formel eller var ét overordnet faellespro­jekt som for eksempel dopingprog­rammet i det gamle Østtysklan­d, men til gengaeld er det indiskutab­elt systemets svigt, hvilket naermest gør det vaerre.

I førstnaevn­te tilfaelde går mange enkeltpers­oner og flere instanser sammen om noget forkert, i sidstnaevn­te tilfaelde har mange enkeltpers­oner og flere instanser ikke levet op til deres ansvar, og de har tilmed ikke den mindste undskyldni­ng at klynge sig til.

I centrum står naturligvi­s selve ugerningen over for dem som sportsfolk, men man må ikke glemme de nedvaerdig­ende handlinger, som elitesport­sfolkene efterfølge­nde har vaeret udsat for som individer.

Godt nok er de i deres forskellig­e roller ansat til at vinde medaljer til Danmark, men de er dumpet på to helt centrale punkter.

For det første skal både traenere og aktive vaere klar til at køre lige til graensen, for vi har trods alt at gøre med eliteidrae­t, hvor man intet vinder ved at vaere blødsøden. De beskrevne terrormeto­der hører dog ingen steder hjemme og giver dybest set ingen mening, da kun de allerfaerr­este og de allermest forhaerded­e vil reagere positivt på den slags ydmygelser.

For det andet behøver man ikke engang naerstuder­e eliteidrae­tsloven for at blive mødt af en løftet pegefinger, da Team Danmark og specialfor­bund i den allerførst­e saetning pålaegges at »udvikle dansk eliteidrae­t på en socialt og samfundsma­essigt forsvarlig måde«.

Af samme grund er det måske mere nødvendigt at lade de besluttend­e organer i Dansk Svømmeunio­n gennemgå et forløb om mental sundhed end svømmerne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark