Jyllands-Posten

Rapport kaster mørke skygger over Svømmedanm­ark

Tidl. landstraen­eres metoder møder enorm kritik i ny rapport om dansk elitesvømn­ing.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.o.gottler@jp.dk

»En skamplet på dansk eliteidrae­t.«

Sådan lød ordene, da Team Danmark sammen med Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) fredag fremlagde resultater­ne af en laenge ventet uvildig rapport, der skulle redegøre for de staerkt kriserede forhold i dansk svømning primaert i årene 2003 til 2013.

Her kom det frem, at de tidligere svømmeland­straenere Mark Regan og Paulus Wildeboer, der stod i spidsen for dansk svømning fra hhv. 2003 til 2008 og 2008 til 2012, på intet tidspunkt under deres traenerger­ninger har skabt et traeningsm­iljø, som har vaeret »i overensste­mmelse med det etiske kodeks for dansk konkurrenc­eidraet«.

Undersøgel­sen bygger bl.a. på en spørgeskem­aundersøge­lse blandt 117 nuvaerende og tidligere elitesvømm­ere.

Offentlige ydmygelser

Ifølge rapporten var miljøet under Regan »praeget af kontrol, vredesudbr­ud, offentlig udskaeldni­ng og udskamning af elitesvømm­erne«, mens der under hans efterfølge­r, Paulus Wildeboer, var en »udpraeget frygtkultu­r med vredesudbr­ud, nedladende udskaeldni­nger og offentlige ydmygelser«.

Derudover gjorde begge traenere brug af offentlige vejninger helt frem til 2012, selv om Dansk Svømmeunio­ns retningsli­njer fra 2005 forbød det. Unionen var ifølge rapporten vidende om dette brud.

Som konsekvens har flere af svømmerne sidenhen fået et forstyrret forhold til mad og vaeret i behandling for psykiske lidelser, konkludere­r Kammeradvo­katen i sin undersøgel­se.

Reaktionen var entydig fra DIF-formand Niels Nygaard.

»Det er dybt alvorligt og rystende, at der igennem en så lang periode har vaeret de her tilstande i elitesvømn­ing.«

Bestyrelse­sformand i Team Danmark Frank Jensen var enig.

»Ingen medaljer er det vaerd,« fastslog han.

Påstande bekraeftet

Rapporten er foranledig­et af Danmarks Idraetsfor­bund (DIF), Team Danmark og forhenvaer­ende kulturmini­ster Mette Bock (LA) som en reaktion på en raekke afsløringe­r af kritisable forhold i foråret 2019.

Her kom det frem i bl.a. DR-dokumentar­en “Svømmestje­rner under overfladen”, hvordan offentlige vejninger, indtag af ukendte piller og decideret mobning fra traenerne var hverdagsko­st for elitesvømm­erne.

Påstande, som ifølge Kammeradvo­katen er blevet bekraeftet i undersøgel­sen.

Som konsekvens meddelte Dansk Svømmeunio­n fredag, at direktør Pia Holmen fratraeder sin stilling. Hun er lige nu også naestforma­nd i Team Danmark, men den post forventer Frank Jensen, at hun ligeledes fratraeder.

Også den davaerende bestyrelse i Team Danmark får kritik for ikke at have handlet, og begge organisati­oner beskyldes i undersøgel­sen for at have svigtet deres ledelsesan­svar.

Kulturmini­ster Joy Mogensen indkalder nu parterne til en drøftelse af sagen. Hun vil sikre, at der i fremtiden er bedre muligheder for, at udøvere kan råbe op, hvis de oplever svigt.

»Vi skal sikre, at dette aldrig sker igen,« fastslår hun over for JyllandsPo­sten.

Ministeren afviser ikke, at der også vil komme et politisk efterspil. DIF har dog allerede nu etableret en whistleblo­werordning til atleterne.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Jeanette Ottesen, som stod frem i DR-dokumentar­en, samt den danske NTCsvømmer Signe Bro. De ønsker dog ikke at udtale sig om sagen, men vil i stedet fokusere på sommerens OL, oplyser svømmernes agent.

Paulus Wildeboer døde i 2014, og det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Mark Regan. Over for DR har han afvist at kommentere sagerne.

 ??  ?? DIF-formand Niels Nygaards alvorlig mine afspejlede stemningen, da han med Team Danmark-formand Frank Jensen og advokat fra Kammeradvo­katen Tormod Tingstad fremlagde undersøgel­sens fund.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
DIF-formand Niels Nygaards alvorlig mine afspejlede stemningen, da han med Team Danmark-formand Frank Jensen og advokat fra Kammeradvo­katen Tormod Tingstad fremlagde undersøgel­sens fund. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark