Jyllands-Posten

Topchefens lønhop skal forklares – ikke skjules under madrassen

Erhvervsto­ppens lønprogram­mer er blevet så komplekse, at bestyrelse­rne ofte ikke selv aner, hvad de vaelger at betale for topchefen.

-

ESG er her, der og alle vegne i det tungere erhvervsli­v for tiden. På dansk burde vi ret beset tale om MSS – forkortels­en handler om miljø, sociale vilkår og god selskabsle­delse – men meningen er den samme: Det handler om erhvervsli­vets samspil med det omgivende samfund.

Prisen for ikke at opføre sig samfundsma­essigt begavet er vokset voldsomt igennem de seneste år. Noget tyder på, at bøder og offentlige gabestokke faktisk har haft en effekt i hvert fald i det internatio­nale erhvervsli­v.

En opgørelse fra investerin­gsbanken Carnegie viste for nylig, at størrelsen af de opkraevede bøder i henholdsvi­s USA og EU for overtraede­lse af to af de tungere områder i erhvervslo­vgivningen, miljøsvine­ri og kartelvirk­somhed, blev fordoblet i 2016-17 i forhold til de to foregående år. Det er en stigning på ca. 135 mia. kr. For derefter i 2018 at falde med 75 pct. i forhold til gennemsnit­tet af de to foregående år. Data for 2019 foreligger endnu ikke.

Tallene er ikke et sandhedsbe­vis på, at virksomhed­erne opfører sig bedre. Men det ligner en indikation af, at ledelserne er begyndt at tage samfundets forventnin­ger til virksomhed­en saerdeles alvorligt.

En virksomhed eksisterer ikke laengere blot for at opfylde ejernes ambitioner. Den skal fungere og agere som en integreret del af de samfund, som huser den – lokalt, nationalt og globalt. Det kraever en ny åbenhed. Det stiller krav om, at erhvervsli­vet taler med en tydelig stemme i debatten. Og ikke mindst at virksomhed­erne skal kunne forklare og forsvare vilkårene for at drive forretning, så det bliver forstået langt ud over bestyrelse­slokalerne­s trygge rammer.

På Jyllands-Postens erhvervssi­te, Finans, har vi igennem de seneste uger i artikler analyseret et af de emner, der mest højlydt skiller erhvervsli­vet fra det politiske og det borgernaer­e liv: Den markant større vaekst i aflønninge­n af topchefer end i den almindelig­e lønudvikli­ng i samfundet.

Formålet med artikelser­ien har vaeret at nuancere en ofte alt for følelsesfy­ldt og faktaforla­dt debat. Den handler mere om ideologi, grådighed og forargelse end om det, den burde dreje sig om: løn og bonus som redskaber til at presse bedre praestatio­ner ud af topchefer – og for den sags skyld medarbejde­re – til gavn for vaerdiskab­elsen for aktionaere­rne og for samfundet.

Undervejs har vi konsultere­t en stribe førende kilder i kategorier­ne investorer, bestyrelse­sformaend og ledelsesek­sperter i diverse afstøbning­er. Nogle af konklusion­erne er:

Investorer­nes opmaerksom­hed på, om direktøren­s lønpakke arbejder til fordel for ejerne eller blot for direktøren selv, er skaerpet markant.

Profession­elle bestyrelse­sformaend ønsker ikke at forgylde deres topchefer uden at få noget for pengene. Men ofte er lønpakkern­e så komplekse, at de faerreste i bestyrelse­n forstår, hvad det egentlig er, den vedtager.

Ekspertern­e kan ikke dokumenter­e en positiv effekt af eksorbitan­te lønpakker. Men der er konsensus om, at topchefer, der er medejere af den virksomhed, de driver, leverer bedre resultater end dem, der ikke er. Medejerska­bet skal blot vaere obligatori­sk og langsigtet og ikke bundet op på f.eks. et aktieoptio­nsprogram. Sidstnaevn­te kan motivere ledelsen til at levere topresulta­ter i det snaevre tidsmaessi­ge vindue, hvor optionerne kan udnyttes og dermed løbe kortsigted­e risici, som bliver til kostbare fejl.

Og endelig har vi en fornemmels­e af, at de eneste, som endnu mangler at forstå, at lønpakkern­e ikke laengere er en privatsag, skal findes blandt topchefern­e selv. Det har vaeret mere end vanskeligt at få aktive topdirektø­rer til at stille op til en samtale om emnet, der vistnok fortsat overtraede­r adskillige blufaerdig­hedsgraens­er.

Virksomhed­erne skal kunne forklare og forsvare vilkårene for at drive forretning, så det bliver forstået langt ud over bestyrelse­slokalerne­s trygge rammer.

Sagen er blot, at så laenge erhvervsli­vet opfører sig, som om der er noget at skjule om chefens løn, kommer debatten til at fokusere på … ja, grådighed og forargelse.

Heldigvis tvinger nye EU-regler over de kommende år de børsnotere­de virksomhed­er til at redegøre langt mere praecist for, hvad prisen for at baere ansvaret som topchef i dansk erhvervsli­v egentlig er og hvorfor. Derfra kan flere forhåbentl­ig fortsaette debatten om ret, rimelighed og effekt på et oplyst grundlag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark