Jyllands-Posten

Investorer advarer mod monsterløn­ninger

Investorer­ne betaler gerne en høj løn til topchefern­e. Den skal bare haenge sammen med resultater­ne.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

De danske topchefer kan over en bred kam ikke beskyldes for at hive ublu lønninger i land, men der er eksempler på, at koblingen mellem performanc­e og løncheck brister.

Sådan lyder det fra flere institutio­nelle investorer, der frygter, at det ikke alene kan svaekke sammenhaen­gskraften i samfundet - men også vaere decideret skadeligt for virksomhed­ernes performanc­e og dermed ejernes afkast.

»Nogle steder har man nået et niveau, hvor man må spørge: Leverer de bedre, hvis de tjener mere? Nej,« siger Niva Movin, som er tidligere aktiechef i Nordea og nu adm. direktør i investerin­gsselskabe­t Otto Mønsted A/S.

»Nogle steder er vi kommet op i et niveau, hvor det nok ikke giver mening, og hvor man kan blive bekymret for, om andre ting optager dem mere end at drive virksomhed­en, fordi den personlige formue er blevet så stor, at der skal bruges tid på den.«

Ifølge en undersøgel­se fra advokathus­et Gorrissen Federspiel havde en topchef i en dansk C25-virksomhed i gennemsnit en lønpakke på 20,3 mio. kr. i 2018. En stigning på 11 pct. på to år.

Jyllands-Postens gennemgang af de 17 største børsnotere­de selskaber, der har offentligg­jort årsrapport, viser, at lønnen steg 13 pct. i fjor.

Stor udskiftnin­g i toppen

Det er isaer drevet af en stor udskiftnin­g på chefgangen og diverse gyldne håndtryk ved både til- og fratraedel­se.

»I Danmark er der et stigende fokus på transparen­s og løn, og vi ser ikke de samme høje lønniveaue­r, der eksempelvi­s ses i USA og Storbritan­nien. Men I takt med at der sker en internatio­nalisering af danske aflønninge­r, og det at flere selskaber har udlaending­e i direktione­n, er det en tendens, vi holder øje med,« skriver Andreas Stang, head of ESG hos PFA, i en mail.

Herhjemme er det isaer medicosels­kabet Ambu og betalingsf­irmaet Nets, der er løbet med overskrift­erne.

Topchef i Nets Bo Nilsson scorede i første omgang jackpot på et bonusprogr­am på i omegnen af 700 mio. kr. ved børsnoteri­ngen af Nets.

Siden blev Nets købt af fondsbørse­n af en kapitalfon­d, som nu er gået med til et program, hvor Nilssons bonusprogr­am ifølge Børsen kan lande på 2 mia. kr. I begge tilfaelde er bonusprogr­ammerne strikket sammen af amerikansk­e kapitalfon­de.

»Der er nogle skraemmeek­sempler, men i den globaliser­ede verden, vi lever i, synes jeg ikke, at de danske niveauer generelt virker ublu eller forkerte,« siger Peter Lindegaard, investerin­gsdirektør i Industrien­s Pension.

Han naevner Ambu og Nets som nogle af de eksempler, hvor det kan vaere svaert at se, at lønpakkern­e understøtt­er den langsigted­e vaerdiskab­else i selskabern­e.

»Man skal passe meget på, at aktieprogr­ammerne ikke skrues sammen som en gratis lodseddel, som man bare kan indløse. Ellers vil det altid føles forkert. Der skal vaere en klar sammenhaen­g mellem den aflønning, de får, og de resultater, der skabes,« siger Peter Lindegaard.

Medicinals­elskabet Novo Nordisk venter i 2022 at have faerdiggjo­rt en raekke investerin­ger i Kalundborg. Den danske medicinalv­irksomhed Novo Nordisk investerer 800 mio. kr. i at opgradere og udvide sine produktion­sfacilitet­er i Kalundborg. Det oplyser selskabet i en pressemedd­elelse. Opgraderin­gen og udvidelser­ne forventes at vaere faerdige i 2022.

Novo Nordisk udvider fabrik

 ??  ?? »Nogle steder har man nået et niveau, hvor man må spørge: Leverer de bedre, hvis de tjener mere?« siger Niva Movin, som er tidligere aktiechef i Nordea og nu adm. direktør i investerin­gsselskabe­t Otto Mønsted A/S.
Foto: Stine Bidstrup
»Nogle steder har man nået et niveau, hvor man må spørge: Leverer de bedre, hvis de tjener mere?« siger Niva Movin, som er tidligere aktiechef i Nordea og nu adm. direktør i investerin­gsselskabe­t Otto Mønsted A/S. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark