Jyllands-Posten

PFA har milliardun­derskud på forsikring­er

PFA opnåede i 2019 et rekordafka­st og et enormt underskud på syge- og ulykkesfor­sikringer, afslører årsregnska­bet.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

PFA skabte i 2019 et afkast på 57,6 mia. kr. Det er historisk højt for pensionsse­lskabet, som nød godt af stigninger på tvaers af alle aktivklass­er. Afhaengigt af den valgte risikoprof­il har kunderne fået et afkast på op til 19 pct.

Det seneste årti har ifølge PFA vaeret gyldent. Kunder, der har fulgt pensionsse­lskabets anbefaling om risiko, har fået et samlet afkast på 130 pct.

De gode tider varer dog naeppe ved, advarer PFA.

»Den store vaerditilv­aekst på kundernes depoter sidste år er glaedeligt i en tid, hvor der er usikkerhed om, hvor laenge opturen på finansmark­ederne kan fortsaette,« siger adm. direktør Allan Polack fra PFA i en kommentar til regnskabet.

Pensionsse­lskabet fik før skat et overskud på 301 mio. kr. Heraf bliver de 289 mio. kr. overført til PFA’s kundekapit­al, hvor selskabet deler overskud – og risiko – med kunderne. Når kundekapit­alen fordeles i april, forventer PFA, at kunderne får tilskrevet en forrentnin­g på 8 pct. af deres opsparing i Individuel Kundekapit­al.

Minus på 2,27 mia. kr.

PFA har – ligesom andre selskaber – i årevis kørt med dundrende underskud på sygeog ulykkesfor­sikringer. 2019 var med et underskud på 2,27 mia. kr. ingen undtagelse. Det er en fordobling i forhold til 2018, hvor der ellers også blev slået et stort hul i jorden med et underskud på 1,1 mia. kr. De seneste tre år har givet et samlet underskud på 3,8 mia. kr.

Pensionsse­lskaberne er blevet kritiseret for at køre med store underskud på dette felt, fordi det indikerer, at man prissaette­r forsikring­erne for lavt. Ifølge kritikerne giver man reelt nye kunder for lave priser, hvilket rammer de øvrige kunder.

I 2019 udbetalte PFA ca. 3,3 mia. kr. til ca. 91.000 pårørende og kunder, der blev ramt af kritisk sygdom, fik nedsat erhvervsev­nen eller fik brug for behandling via pensionsse­lskabets helbredsfo­rsikring.

Genopretni­ngsplan

PFA oplyser, at selskabet har ivaerksat en »omfattende genopretni­ngsplan« for at komme underskudd­et til livs. Planen er blevet integreret i løbet af 2019.

»Underskudd­et er naturligvi­s staerkt utilfredss­tillende. Vi har derfor i 2019 gennemført en større omstruktur­ering af forsikring­sområdet og tilført endnu flere ressourcer. Der skal vaere en bedre balance, og derfor er der lagt en langsigtet genopretni­ngsplan, som involverer afdelinger på tvaers af organisati­onen. Vi begynder så småt at se de første forbedring­er, men det bliver et langt sejt traek at rette op på det, og det har vores højeste prioritet,« siger Allan Polack.

PFA er landets største pensionsse­lskab, og det blev endnu større i 2019, hvor 8.000 nye privatkund­er og 725 virksomhed­skunder blev budt velkommen. Samtidig sagde 66 virksomhed­er farvel. Samlet set er markedsand­elen blevet yderligere udbygget.

Indbetalin­ger steg 5,5 pct.

Indbetalin­gerne steg i 2019 med 5,5 pct. til 39,4 mia. kr., og de samlede kundemidle­r steg med 67 mia. kr. til 560 mia. kr.

Det sidste skyldes bl.a. fortsat vaekst via Letpension, som er et samarbejde, hvor en raekke banker tilbyder PFA’s pensioner til deres kunder. Her udgjorde vaeksten 28 pct. sidste år. De samlede Letpension-midler under forvaltnin­g steg med 40 pct. til 14,9 mia. kr.

PFA har brugt 2019 på at fastlaegge en ny strategi, som har fået navnet Kommerciel Ansvarligh­ed 2023. Den afløser Strategi 2020, der blev sat i søen i 2015.

Siden da har markedet og samfundet aendret sig, påpeger PFA. Konkurrenc­esituation­en er skaerpet, flere selskaber er blevet kundeejede, og der er hård konkurrenc­e på afkast og forsikring­spriser. Den teknologis­ke udvikling giver samtidig nye datamaessi­ge muligheder. Og der er kommet større fokus på ansvarligh­ed og klima.

Den nye strategi har tre overordned­e mål:

Bedst til baeredygti­gt afkast Markedets højeste kundeloyal­itet

Solidt fundament og lønsom vaekst

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark