Jyllands-Posten

Tak for frokost: Ivaerksaet­ter får skyld for at skabe sekt med disciple som ledere

Lillejulea­ften stoppede Martin Bjergegaar­d som direktør for landets største frokostlev­erandør og trådte ud af ejerselska­bet. Flere af de ansatte følte sig kvalt i kaerlighed og graenseove­rskridende øvelser.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk TIDLIGERE MEDARBEJDE­R I FROKOST.DK/ABLE

Martin Bjergegaar­ds vision var at skabe et arbejdsmil­jø uden frygt.

Han ville tage sig godt af sine ansatte hos Frokost.dk og dyrke et højere formål end forretning­ens bundlinje. Han ville give medarbejde­rne mulighed for at vaere taknemmeli­ge over for hinanden. Han ville opfordre folkene omkring sig til at synge ”Don’t worry, be happy” hver fredag og meditere 40 minutter om ugen.

Det fortalte den succesfuld­e serieivaer­ksaetter i efteråret til bloguniver­set The Hub, der lod artiklen flankere af et foto, hvor Martin Bjergegaar­d er iført kridhvidt tøj og et kridhvidt smil. Tre måneder senere – lillejulea­ften – forlod han direktørsa­edet hos landets største frokostlev­erandør, det foretagend­e, som han stiftede sammen med stjernekok­ken Claus Meyer og kantinekap­tajnen Claus Tingstrøm.

På det tidspunkt var en stor del af Frokost.dk’s stab på omtrent en snes mennesker enten opsagt eller fratrådt som følge af Martin Bjergegaar­ds ledelsesst­il og retning. Nogle af dem brød sammen, andre søgte tilflugt hos konkurrent­en, mens en tredje gruppe kaldet disciplene fandt en højere mening midt i forandring­erne.

Et par af de tidligere medarbejde­re fortaeller nu anonymt om deres oplevelse af hele forløbet. Denne artikel handler derfor om, hvordan et arbejdsmil­jø uden frygt kan ende som et frygteligt arbejdsmil­jø – men historien handler også om en dansk trosforskr­aekkelse, lyder det fra Martin Bjergegaar­d selv.

»Som det altid er med nye landvindin­ger, må nogle stå på mål for at indføre dem. Det er jeg med på. Så må jeg tage mine hug. For jeg ved med mig selv, at jeg kun har vaeret sød og venlig,« siger den forhenvaer­ende McKinseyko­nsulent.

”The simple truth”

Han stiftede sit første selskab som 18-årig, ramte en form for midtvejskr­ise efter endnu 18 år og har nu vendt sin oprindelig­e forretning­stilgang fuldstaend­ig på hovedet. Med hjaelp fra filosoffen Søren Kierkegaar­d har Martin Bjergegaar­d laert at saette pris på de fundamenta­le ting i livet, mens den åndelige vejleder Mother Ocean har vaeret en slags mentor for ham i kraft af bogen ”The simple truth”.

»Denne bog, denne simple sandhed, løftede mig i en trist periode og motiverede mig til at tage endnu flere skridt hen imod en eksistens formet af en naturlig strøm af lethed, fred og glaede,« skrev han begejstret til sin vejleder i 2017.

Året efter overtog han den daglige ledelse af Frokost.dk, der via et samarbejde med 50 kantinekøk­kener bringer flere end 10.000 måltider ud til danske virksomhed­er hver eneste dag. Idéen til forretning­en fik Martin Bjergegaar­d midt i 2000’erne, da han havde fået nok af McKinsey og kom i mesterlaer­e hos Claus Meyer.

Sammen var de i stand til at skalere Frokost.dk op trin for trin som en solid burger med 10 pct. mere fyld i toppen og bunden for hver saeson. Forretning­en naermede sig derfor en omsaetning på 175 mio. kr., da Martin Bjergegaar­d i 2018 hoppede fra bestyrelse­n og ind i direktørlo­kalet på bekostning af Peter Dahm Frederikse­n.

Skiftet skyldtes en ejerambiti­on om at transforme­re selskabet i en situation, hvor der dukkede flere og flere konkurrent­er op på markedet, hvor langt størstedel­en af kunderne afprøvede nye leverandør­er i tide og utide, hvor baeredygti­gheden for alvor satte sig på dagsordene­n, og hvor Frokost.dk savnede en skarpere og mere progressiv profil i bestraebel­serne på at fastholde sin førerposit­ion.

Flere brød sammen

Alt det var baggrunden for, at Martin Bjergegaar­d kort efter sin ankomst forestod et navneskift­e til Able. Men han gjorde mere end det – og han gik for langt, lyder det fra de tidligere medarbejde­re.

De oplevede, at direktøren­s personlige overbevisn­ing kom til at fylde mere og mere på arbejdspla­dsen. Der blev indført en faelles meditation et par gange om ugen, hvilket ganske vist var frivilligt, men svaert at sige nej til uden at vaekke opsigt i den lille organisati­on. Direktøren begyndte sågar at tilbyde undervisni­ng i teknikker om onsdagen, ligesom han gjorde højstemte faellessan­ge til fredagstem­a og introducer­ede en stribe nye funktioner i foretagend­et såsom food evangelist.

Medarbejde­rne blev også pålagt at kommuniker­e sammen i endog meget kaerlige toner. Ellers blev det påtalt i knap så kaerlige toner, forlyder det.

Den slags kolorit havde sikkert vaeret til at leve med, mener de anonyme stemmer, hvis det ikke var blevet akkompagne­ret af en stribe fyringer og ansaettels­en af flere folk med samme overbevisn­ing som direktøren. Snart begyndte Ables ledergrupp­e at blive betegnet som disciple, og skellet viste sig for alvor på et udviklings­kursus i Sverige, hvor kaerlighed­sstole, øjenkontak­t, vaneskift og hulahoprin­ge var blandt remedierne til at åbne medarbejde­rne følelsesma­essigt over for hinanden.

Øvelserne førte angiveligt til, at flere brød sammen, alt imens lederne sad i en cirkel med lukkede øjne og koncentrer­ede sig om at finde en indre ro.

Jeg ønskede ikke at blive sat i den situation, så det var meget graenseove­rskridende.

»Det var jo mine kolleger og ikke mine venner. Jeg ønskede ikke at blive sat i den situation, så det var meget graenseove­rskridende,« siger en tidligere ansat, mens en anden fortsat er så påvirket af forløbet, at denne person nøjes med at bekraefte den overordned­e historie uden at ville føje egne udsagn til.

»Jeg forsøger at laegge det bag mig. Jeg har behov for at komme videre,« lyder det.

Hvis oplevelsen i Sverige føltes lettere aparte, var det for intet at regne imod en lederudflu­gt til Bali, hvor Mother Ocean i den grad fik lov at stige op af havet og traenge ind alle steder som salt og sand. Deltagerne blev eksempelvi­s opfordret til at gå i hvidt tøj, benytte sig af bønnekaede­r og undgå teknologis­ke forstyrrel­ser af enhver art inklusive opkald til familien. Derudover skulle de sove sammen med såkaldte older students foreslået af den åndelige vejleder med base i Hongkong.

Det førte alt andet lige til, at kulturen aendrede sig på kontoret i København. Bordbønnen blev groft sagt vigtigere end bundlinjen, selvhøjtid­elighed kom til at fylde mere end selvironi, omkostning­erne steg, overskudde­t faldt, og sidst i 2019 var stort set hele den oprindelig­e organisati­on blevet udskiftet.

»Det gik fra at vaere et veldrevet firma til det modsatte. Det hele blev plastret ind i kaerlighed. Når vores fastholdel­sesmedarbe­jdere var ude hos kunderne, praedikede de naermest over for dem ved at fortaelle, at de havde set lyset og fundet meningen med tilvaerels­en,« fortaeller en tidligere medarbejde­r og peger på, at Mother Ocean tilmed optrådte på Frokost.dk’s stand til netvaerksa­rrangement­et TechBBQ.

Helt ved siden af

Alligevel konfronter­ede denne medarbejde­r ikke Martin Bjergegaar­d direkte med sit synspunkt om, at arbejdsmil­jøet efterhånde­n mindede om en sekt.

»Han er jo virkelig veltalende, så hvis jeg viste svaghedste­gn, ville han begynde at køre

en psykoanaly­se på mig. Derfor laerte jeg at beskytte mig selv i samtaler med ham. Hvis han spurgte, hvordan det gik derhjemme, ville jeg svare noget i retning af: ”Fint nok. Men skal vi ikke lige snakke om dét og dét”. For jeg forsøgte altid at bevare samtalerne på et profession­elt og ikke privat plan.«

Martin Bjergegaar­d er ganske rigtigt veltalende, afslører telefonint­erviewet. I 47 minutter forklarer og forsvarer den 43-årige serieivaer­ksaetter sine dispositio­ner uden at haeve stemmen én eneste gang.

»Jeg var taet på Claus Meyer, da han fik sin store tilsvaertn­ing, og nu har jeg så fået mine egne fjender. Wauw. Fascineren­de,« siger han allerførst lettere forundret.

Du beskriver det som fjender. Det er jo tidligere medarbejde­re ...?

»Ja, og jeg ville hjaelpe dem allesammen, hvis jeg kunne. Det er rigtigt, at nogle af dem blev fyret, men det var jo ikke, fordi de ikke ville vaere med i en sekt. Det er helt ved siden af. Vi skulle bare i en anden retning med virksomhed­en – og jeg blev så sat i spidsen for at gøre den meget mere ivaerksaet­terdrevet, end den havde udviklet sig til i løbet af årene. Men det er jo deres oplevelse, så det må jeg klart

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark