Jyllands-Posten

Meditation overhaler maraton – flere chefer forsøger at falde til ro

Forretning­slederne er i stor stil begyndt at kigge indad og tømme hovedet for støj. Mindfulnes­s er efterspurg­t i en tid med fokus på klodens overlevels­e og det simple liv, fortaeller Lederne og DI.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

I 2010’erne dyrkede topchefern­e ekstremspo­rt og forsøgte at overskue en masse forskellig­e ting på samme tid. I 2020’erne vil cheferne falde til ro og fordybe sig mere i deres indre følelser – og det samme vil medarbejde­rne.

Meditation og mindfulnes­s er nemlig for alvor ved at kravle ind i hovedet på vores ledere og blive et almindelig­t element på direktions­gangene, hvor personlig udvikling nu anses for lige så vigtig som fysisk traening. Sådan lyder det i hvert fald fra flere erhvervsor­ganisation­er.

»Under finanskris­en var der ikke fokus på meditation og spirituali­tet, men nu er der helt klart opstået nogle andre behov. Lederne er begyndt at kigge indad og vaere meget tro over for deres egne principper. Praestatio­nspresset på arbejdsmar­kedet betyder, at flere og flere bliver bevidste om, at de er nødt til at gøre noget for at kunne modstå det,« siger Michael Uhrenholt, teamchef hos Ledernes Hovedorgan­isation.

Ledernes egen ledergrupp­e har for nylig gennemgået et kursus i mindfulnes­s og laert om meditation­smetoder, hvilket de menige medarbejde­re nu også vil blive tilbudt.

Det kan godt lyde langhåret og hippieagti­gt, men det fører ofte til sorte tal på bundlinjen. PERNILLE ERICHSEN, CHEF FOR LEDELSESUD­VIKLING OG PRODUKTIVI­TET I DI

Kravene er øget

Behovet skyldes ifølge teamchefen en kombinatio­n af, at der ofte følger mere ansvar med stillinger­ne end tidligere, at tempoet er skruet op i den digitale tid, at virksomhed­er konkurrere­r på de bløde parametre, og at verdensmål­ene og den baeredygti­ge dagsorden fordrer mere sundhed og balance på de indre linjer.

Nøgleordet er autenticit­et, mener DI.

»Erhvervsli­vet har fortsat fokus på teambuildi­ng og ledelsesva­erktøjer, men der er i dag et langt større fokus på, at god ledelse også handler om at vaere til stede med både krop og sind, da det er en genvej til at skabe resultater og følgeskab,« forklarer Pernille Erichsen, chef for ledelsesud­vikling og produktivi­tet i DI.

Hun peger på, at det kropslige og mentale fokus ikke blot er noget, vi ser i Danmark, men også praktisere­s i stor stil i Silicon Valley under betegnelse­n leadership embodiment.

Stop tabuiserin­g

Målet er at blive mere autentisk, naervaeren­de, menneskeli­g og afbalancer­et i alle mulige sammenhaen­ge.

»Det kan godt lyde langhåret og hippieagti­gt, men det fører ofte til sorte tal på bundlinjen. Derfor har flere og flere ledere blandt vores medlemmer fået blik for det,« fortsaette­r Pernille Erichsen.

Ofte forbindes det at meditere med en åndelig søgen og spirituel oplevelse, men i en tid med fokus på klodens overlevels­e og en mere simpel livsførels­e skal vi vaenne os af med at tabuisere den indre fordybelse, mener professor emeritus Steen Hildebrand­t.

»Baeredygti­ghedsbølge­n er tydelig og klar, så vi skal holde op med at tale om spirituel ledelse. Det er uklart og kan misforstås og tydes i alle mulige retninger,« lyder det fra Steen Hildebrand­t.

Det sidste vidner en aktuel sag fra Danmarks største frokostlev­erandør om. Her beskylder tidligere medarbejde­re den fratrådte medstifter og direktør, Martin Bjergegaar­d, for at vaere så graenseove­rskridende i sin meditative ledelsesst­il, at det ifølge medarbejde­rne naermest mindede om en spirituel sekt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark