Jyllands-Posten

Lavvaekst vil ramme bilindustr­ien frem til 2030

På det mest kritiske tidspunkt i bilindustr­iens historie ventes vaeksten i salget at blive den laveste i årtier.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Den globale bilindustr­i går et barskt årti i møde.

Vaeksten i nybilsalge­t ventes at falde til 1 pct. om året frem til 2030 mod en gennemsnit­lig årlig vaekst på 3 pct. i perioden fra 2006 til 2018.

Størst bliver opbremsnin­gen i Kina, hvor vaeksten i bilsalget vil falde fra i gennemsnit 14 pct. om året i perioden 2006-18 til 1-2 pct. årligt frem mod 2030.

Det viser en netop offentligg­jort prognose fra kreditvurd­eringskonc­ernen Moody’s Investors Service.

»De primaere årsager til, at vaeksten i det globale bilsalg i dette årti kun ventes at blive en tredjedel af, hvad den var fra 2006 til 2018, er demografis­ke aendringer, stigende urbaniseri­ng og regionale skift i indkomst pr. indbygger,« siger vicedirekt­ør Elena Duggar fra Moody’s.

»For bilproduce­nterne vil denne udvikling betyde, at de i stigende grad skal tilpasse sig trenden med lavere vaekst i efterspørg­slen i mange dele af verden; foruden at de vil skulle håndtere de klassiske, konjunktur­bestemte efterspørg­selsaendri­nger,« føjer hun til.

I dag bor 55 pct. af verdens befolkning i byerne, viser data fra FN’s seneste World Urbanizati­on Prospects. Denne andel ventes at ville stige kontinuerl­igt i resten af dette århundrede med den konsekvens, at 85 pct. af verdens befolkning i 2100 vil vaere byboere med adgang til kollektiv transport og derfor ikke samme behov for personlig transport, som dem, der bor på landet.

Kina vil i 2025 have 220 byer med flere end 1 mio. indbyggere og 8 megabyer med flere end 10 mio. indbyggere. En af dem er Wuhan.

Forandring­er

Opbremsnin­gen kommer samtidig med, at bilindustr­ien på verdenspla­n er inde i en historisk omstilling fra biler med forbraendi­ngsmotor til elbiler, hvilket har sat indtjening­en under pres og ført til massefyrin­ger.

Ingen steder er det mere tydeligt end i Tyskland.

Volkswagen har bebudet, at 5-7.000 job vil blive nedlagt frem mod 2023. Søstermaer­ket Audi vil reducere beskaeftig­elsen med 9.500 frem til 2025. Hos BMW forsvinder 6.000 job frem til 2020, mens Daimler svinger øksen over 10.000 for bl.a. at kunne finansiere skiftet til elbiler.

»De strukturel­le forandring­er i den tyske bilindustr­i er så voldsomme, at det i 2019 har reduceret vaeksten i bruttonati­onalproduk­tet med 0,75 pct.,« forklarer professor Timo Wollmershä­user, leder af afdelingen for økonomiske prognoser ved det ansete Ifo Institute i München.

»Udviklinge­n har ramt beskaeftig­elsen. Siden begyndelse­n af 2019 er arbejdssty­rken i bilindustr­ien saesonkorr­igeret blevet reduceret med 1,3 pct., hvilket er langt mere end i resten af fremstilli­ngsindustr­ien, hvor arbejdssty­rken er reduceret med 0,2 pct.,« føjer han til.

Bilindustr­ien er en sådan magtfaktor i tysk industri, at den i mange år har stået for omkring halvdelen af overskudde­t i de virksomhed­er,

I 2020’erne vil bilsalget i Europa, Nordamerik­a og Japan vaere praeget af nulvaekst, hvilket betyder, at vaeksten skal komme fra udviklings­landene, hvor middelklas­sen vil fortsaette med at vokse og dermed levere stadigt flere potentiell­e bilkøbere.

I 2030, viser prognosen fra Moody’s, vil 70 pct. af det globale bilsalg ligge i Kina, USA og Europa. Alene i disse tre markeder forventes der i dette årti at blive solgt taet ved 1 mia. nye biler.

Mens Kinas andel af det globale bilsalg vil ligge relativt konstant omkring 30 pct., vil andelen for både USA og Europa falde markant.

I 2006 blev hver tredje bil i verden solgt i Europa. I 2030 vil det kun vaere hver femte. Både Europa og Japan ventes i dette årti at opleve et direkte fald i befolkning­ens størrelse, og dette vil påvirke bilsalget i negativ retning.

Perspektiv­erne vil få bilproduce­nterne til at aendre fokus, mener Moody’s Investors Service. Frem for at gå efter marginale markedsand­ele, der ofte kraever uforholdsm­aessigt store investerin­ger, vil vaegten i stedet blive lagt på afkast af den investered­e kapital.

Verdensmar­kedet vil frem til 2030 blive domineret af bilproduce­nterne i Japan, USA, Sydkorea og Tyskland.

Kina har ganske vist den hurtigst voksende bilindustr­i, men dels er den i dag fragmenter­et, dels vil den forventede vaekst i den indenlands­ke efterspørg­sel kombineret med behovet for konsolider­ing bevirke, at interessen for at opbygge en global tilstedeva­erelse vil vaere afdaempet.

De strukturel­le forandring­er i den tyske bilindustr­i er så voldsomme, at det i 2019 har reduceret vaeksten i bruttonati­onalproduk­tet med 0,75 pct. TIMO WOLLMERSHÄ­USER, PROFESSOR, IFO INSTITUTE

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark