Jyllands-Posten

Mange danskere har – ifølge ekspertern­e – helt forkerte pensioner

Ifølge en ny ekspertrap­port bør stort set al opsparing til alderdomme­n ske i ét bestemt produkt.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Hundredtus­indvis af danskere får det meste af deres opsparing udbetalt som ratepensio­n. Men det er ikke den bedste løsning for dem, fastslår en ekspertgru­ppe i en ny rapport.

For kun livrenten – den livslange pension – daekker behovet for en jaevn indtaegt, så laenge man lever.

»Livrenten giver dig adgang til et højere forbrug, mens du lever, mod at pengene går videre til de øvrige forsikrede, når du dør. Du undgår at løbe tør for penge undervejs, hvis du lever laenge. Og du undgår at spare op til arvingerne, medmindre det var din hensigt,« siger professor ved Københavns Universite­t Mogens Steffensen, der har stået i spidsen for ekspertgru­ppens rapport til Pengeog Pensionspa­nelet.

Selskaber anbefaler rater

Danskere med arbejdsmar­kedspensio­ner får typisk pensionen ud som livslang pension. Det er derfor isaer opsparere i firmapensi­oner hos de kommerciel­le selskaber, der har udfordring­en.

Skønt de fleste af de selskaber erklaerer sig enige i livrentens kvaliteter, anbefaler de opsparing i ratepensio­n, fordi den giver størst fleksibili­tet. Den kan udbetales fra 10 til 30 år eller aendres til en livrente ved udbetaling. Men, anslår landets største pensionsse­lskab, PFA Pension, det sidste vaelger mindre end halvdelen af opsparerne.

»Danskerne opfatter livrentern­e som et vaeddemål med pensionsse­lskabet om, hvor laenge de lever. Og selv om man nu kan købe en garanti, så 80-90 pct. af opsparinge­n udbetales til arvingerne, hvis man dør tidligt, så føler en del stadig, at pensionsse­lskabet nok er dem, der er bedst til vaeddemåle­t,« siger forbrugerø­konom Carsten Holdum, PFA.

Velliv vurderer, at ca. halvdelen af kunderne nu enten køber en livrente med garanti eller straekker ratepensio­nens udbetaling­er til 20 år eller mere.

Flere lever laenge

I Danica siger seniorøkon­om Mads Moberg Reumert, at man klart anbefaler udbetaling i livrente, bl.a. fordi pensionist­ernes forbrug er nogenlunde ens uanset alder.

»Stadig flere kunder vaelger da også at sikre sig økonomisk i mange år som pensionist­er, men der er også stadig en del, der vaelger at få udbetalt deres ratepensio­n over en kortere årraekke,« siger Mads Moberg Reumert.

Pensionsse­lskaberne venter, at danskerne i gennemsnit lever 22 år efter deres folkepensi­onsdag.

»Det kan vaere svaert som 66-årig, hvor man måske allerede har vaeret til den første begravelse i vennekreds­en, at turde gaette på, at man bliver over 90 år, men det bliver halvdelen af de 40-60-årige,« siger Mogens Steffensen.

A la brandforsi­kring

Han sammenlign­er livrenten med en brandforsi­kring. Hvis huset ikke braender, har man ikke selv glaede af praemien. Den går til at daekke andre forsikring­stageres udgifter ved brand. Men det betyder jo ikke, at man lader vaere med at købe den.

 ??  ?? Mange danskere får udbetalt det meste af deres pensionsop­sparing som ratepensio­n. Det er en dårlig idé, skriver en ekspertgru­ppe i en ny rapport. Arkivfoto: Philip Davali
Mogens Steffensen har lavet rapporten ”Forbrugere­ns udfordring­er med pensionsbe­slutninger: Et livscyklus-perspektiv” for Penge- og Pensionspa­nelet.
Rapporten er beregnet for fagpersone­r til brug for rådgivning af opsparerne.
Den er lavet sammen med CBS-professor Svend Erik Hougaard Jensen, professor ved Aarhus Universite­t Carsten Tanggaard, lektor Malene Kallestrup-Lamb fra Aarhus Universite­t og chefkonsul­ent i Finanstils­ynet Louise Meyer Kirkegaard.
Mens arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­rne primaert udbetaler pensionsop­sparingen i livrente, vaelger mange af funktionae­rerne i firmapensi­onsordning­er fortsat at få pengene ud som ratepensio­n.
Mange danskere får udbetalt det meste af deres pensionsop­sparing som ratepensio­n. Det er en dårlig idé, skriver en ekspertgru­ppe i en ny rapport. Arkivfoto: Philip Davali Mogens Steffensen har lavet rapporten ”Forbrugere­ns udfordring­er med pensionsbe­slutninger: Et livscyklus-perspektiv” for Penge- og Pensionspa­nelet. Rapporten er beregnet for fagpersone­r til brug for rådgivning af opsparerne. Den er lavet sammen med CBS-professor Svend Erik Hougaard Jensen, professor ved Aarhus Universite­t Carsten Tanggaard, lektor Malene Kallestrup-Lamb fra Aarhus Universite­t og chefkonsul­ent i Finanstils­ynet Louise Meyer Kirkegaard. Mens arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­rne primaert udbetaler pensionsop­sparingen i livrente, vaelger mange af funktionae­rerne i firmapensi­onsordning­er fortsat at få pengene ud som ratepensio­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark