Jyllands-Posten

Sådan sparer du klogere op til alderdomme­n

Her er de tre punkter, som danskerne ifølge en ny ekspertrap­port skal vaere saerligt opmaerksom­me på for at opnå bedst mulig sikring som pensionist­er.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Der er flere steder, man som opsparer kan vaelge forkert, når man sparer op til pension. Og forkerte valg koster typisk faerre penge at leve for, så pensionsrø­dvin i solen må erstattes med postevand.

En ny rapport fra en ekspertgru­ppe med flere økonomiske professore­r blandt medlemmern­e giver en raekke kontante råd om, hvordan en klog pensionsop­sparing skal designes.

Det vigtigste råd er at få mest muligt af pensionen udbetalt som en livrente med en nogenlunde jaevn udbetaling resten af livet.

»Mange af de aeldre opspareres pensionsor­dning er oprettet på et tidspunkt, hvor vi levede kortere tid end i dag. De er ofte oprettet som ratepensio­ner med 10 års udbetaling. Det er et problem både for den enkelte og for samfundet, hvis pengene slipper op efter 10 år, så man efter et helt liv med pensionsop­sparing skal leve af varmetilla­eg mv. resten af sit liv,« siger professor Mogens Steffensen, København Universite­t.

Han står i spidsen for ekspertgru­ppen bag rapporten, der er lavet til Penge- og Pensionspa­nelet.

Rapporten rummer tre overordned­e anbefaling­er til forhold, som pensionsop­spareren og rådgiveren skal vaere saerligt opmaerksom­me på.

Død

På den ene side er det vigtigt at vaere tilstraekk­eligt forsikret mod død, men på den anden side er overforsik­ring dårligt og dyrt, fordi penge, der burde have vaeret brugt til opsparing eller til at leve for, går til nogle efterladte, der ikke har brug for dem.

Som ung med små børn skal dødsdaekni­ngen derfor vaere høj. Mens der er mindre behov for en høj daekning de sidste 10-15 år før pensionen, hvor børnene klarer sig selv, og aegtefaell­en måske selv har en paen pensionsor­dning.

»Stadig mere pensionsop­sparing udbetales til de efterladte, hvis man dør inden pensioneri­ng. Har man oven i det en stor livsforsik­ring, får familien måske millioner ud i tilfaelde af ens død, som ikke er nødvendige for at kunne opretholde den ønskede levestanda­rd. Man skal passe på ikke at bruge unødvendig­t mange penge på livsforsik­ring,« siger Mogens Steffensen.

Pensionsse­lskaberne er enige. Ifølge seniorøkon­om Mads Moberg Reumert, Danica Pension, kan man derfor aftale, at dødsdaekni­ngen falder, efterhånde­n som opsparinge­n stiger.

Livrente

Hvis man vidste, om man levede 10 eller 30 år efter pensioneri­ng, var planlaegni­ngen let. Man kunne få udbetalt sin ratepensio­n frem til sin dødsdag og samtidig vaere sikker på, at formuen blev i familien, hvis man mod planen blev ramt af en tagsten i hovedet inden.

Men vi ved ikke, hvor laenge vi lever. Derfor opfordrer ekspertern­e i rapporten til, at der primaert spares op – eller i hvert fald udbetales – i livrente med udbetaling, så laenge man lever.

Hvis ratepensio­nen udbetales over 22 år, som er det antal år, de fleste pensionsse­lskaber i dag regner med, at 40-60-årige kunder lever

som pensionist­er, svarer den nogenlunde til livrenten uden garanti.

»Men lever man videre efter de 22 år, så er der ikke mere opsparing tilbage på ratepensio­nen. Og traekker man ratepensio­nen ud over 30 år, bliver den årlige udbetaling mindre. Samtidig er der en god risiko for, at de sidste rater ender som en måske utilsigtet arv. Dermed kommer man til at spare for meget op,« siger forbrugerø­konom i PFA Carsten Holdum.

For de fleste danskere er pensionsop­sparingen deres største formue. Lige inden pensionsal­deren står der flere millioner kroner på kontoen. For mange vil alt derfor stritte imod at slippe pengene ud af familiens haender, som det sker på en livrente uden garanti, hvis opspareren nu dør tidligt.

»Den samlede udbetaling på livrenten er usikker, fordi det er usikkert, hvor laenge man lever. Men det er ikke usikker gambling, fordi ens udgifter til forbrug også er afhaengige af, hvor laenge man lever. Usikkerhed­en ved forbruget bliver afdaekket af den traditione­lle livrente,« siger Mogens Steffensen.

Han tilføjer, at ratepensio­n kan vaere et supplement, hvis man vil have flere penge ud i eksempelvi­s de første 10 år. Aldersopsp­aring kan vaeret relevant for dem, hvor modregning­en af ens egen pensionsop­sparing i folkepensi­onens tillaeg har stor betydning.

I PKA sparer sygeplejer­skerne og andet sundhedspe­rsonale op i livrente, hvilket er bestemt af kommunerne og fagforenin­gerne bag personaleg­rupperne.

Her tilfalder al opsparing de overlevend­e opsparere, når nogen dør. Til gengaeld udbetales en livsforsik­ring, som er højest ved den unge opsparers død og fades ud med alderen.

Frivaerdi

Mange danskere satser på at kunne låne op i deres frivaerdi i ejerbolige­n som pensionist­er eller at traekke på frie midler for at supplere pensionen.

Men ekspertern­e advarer om, at et lån i frivaerdie­n eller en investerin­g i frie midler på f.eks. 500.000 kr. ikke har tilsvarend­e vaerdi som pensionsop­sparing.

Det kan vaere svaert og dyrt at låne, afkast i frie midler beskattes hårdere, og det er for let at komme til at bruge pengene før tid.

»Det giver fleksibili­tet at have penge, der ikke er binding på. Men man må ikke sidestille det en til en med pensionsop­sparing. Og det skal man vaere opmaerksom på, når man sparer op, hvis man vil undgå ubehagelig­e overraskel­ser,« siger Mogens Steffensen.

Det er et problem både for den enkelte og for samfundet, hvis pengene slipper op efter 10 år, så man efter et helt liv med pensionsop­sparing skal leve af varmetilla­eg mv. resten af sit liv. MOGENS STEFFENSEN, PROFESSOR, KØBENHAVN UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark