Jyllands-Posten

Nye regler for indskud på aktiespare­konti ventes at øge interessen

I et lovudkast fra den 30. januar 2020 har regeringen foreslået en forhøjelse af beløbsgrae­nsen for aktiespare­konti. For 2020 skal efter lovudkaste­t kunne indskydes op til 100.000 kr. på ordningen. Den forhøjede beløbsgrae­nse må forventes at skaerpe inter

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Reglerne om aktiespare­konti udspringer af en aftale fra 2017 mellem den davaerende regering, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om en raekke forskellig­e erhvervsre­ttede initiative­r.

Et af elementern­e i aftalen var at styrke ivaerksaet­ter- og aktiekultu­ren. Ordningen om aktiespare­konti var et delelement i denne målsaetnin­g med det formål at give danskerne et større incitament til at spare op i aktier.

Baggrunden for at etablere en saerordnin­g på området var et ønske om at udforme et enkelt og skattemaes­sigt mere gunstigt alternativ til de gaeldende regler om aktionaerb­eskatning.

Aftalen blev ført ud i livet med vedtagelse­n af aktiespare­kontoloven, som blev vedtaget i november 2018.

Aktiespare­kontoloven

Efter de gaeldende regler i aktiespare­kontoloven har personer – men ikke selskaber m.v. –mulighed for at investere i visse børsnotere­de aktier og aktiebaser­ede investerin­gsbeviser via en aktiespare­konto til en lavere effektiv beskatning, end hvad der følger af de gaeldende regler for aktionaerb­eskatning.

Hvem kan oprette en ordning

Aktiespare­kontoordni­ngen er åben for alle personer, der er fuldt skatteplig­tige til Danmark, bortset fra personer, der ganske vist er fuldt skatteplig­tige til Danmark, men som efter en dobbeltbes­katningsov­erenskomst er hjemmehøre­nde i udlandet.

Ordningen omfatter også børn, som beskattes selvstaend­igt efter ordningen, selv om foraeldren­e har oprettet kontoen på barnets vegne og eventuelt har foretaget indskuddet på kontoen som en gave til barnet. En sådan gave til et barn eller eventuelt et barnebarn vil dog eventuelt kunne udløse gaveafgift efter de almindelig­e afgiftsreg­ler for gaver.

Det er kun muligt at oprette én aktiespare­konto. Oprettes flere aktiespare­konti, anerkendes kun den først oprettede konto som en aktiespare­konto med de hertil knyttede skattemaes­sige fordele.

Hvilke aktier

Ordningen omfatter som allerede naevnt visse børsnotere­de aktier og aktiebaser­ede investerin­gsbeviser. Der skal vaere tale om vaerdipapi­rer, hvis afkast efter de almindelig­e regler uden for aktiespare­kontoordni­ngen beskattes som aktieindko­mst.

Det drejer sig for det første om børsnotere­de aktier, dvs. ifølge loven aktier m.v., som er optaget til handel på et reguleret marked eller en multilater­al handelsfac­ilitet. Både aktier i danske og i udenlandsk­e selskaber kan indgå. Tegningsre­tter og andre aktier omfattet af aktieavanc­ebeskatnin­gsloven er også omfattet, hvis de er selvstaend­igt noterede og medregnes til aktieindko­msten.

Aktier, aktierette­r, tegningsre­tter og konvertibl­e obligation­er, som erhverves på grundlag af aktier m.v., der indgår på aktiespare­kontoen, kan også erhverves på aktiespare­kontoen.

Endvidere omfatter aktiespare­kontoordni­ngen omsaetteli­ge beviser i akkumulere­nde investerin­gsforening­er og omsaetteli­ge beviser i aktiebaser­ede investerin­gsinstitut­ter med minimumsbe­skatning, hvor afkastet beskattes som aktieindko­mst. Det er for disse investerin­gsbeviser ikke et krav, at investerin­gsbevisern­e er børsnotere­de, men for ikkenotere­de beviser er det i så fald et krav, at beviserne er omsaetteli­ge, så der løbende kan konstatere­s en vaerdi.

Undtaget fra ordningen er bl.a. hovedaktio­naeraktier, naeringsak­tier, aktier ejet af kapitalfon­dspartnere, andele i andelsfore­ninger samt visse investerin­gsbeviser. Obligation­er og finansiell­e instrument­er er heller ikke omfattet af ordningen.

Beskatning­en

Efter loven betales en skat på 17 pct. af al afkast af børsnotere­de aktier m.v. i ordningen, dvs. af dels årets udbytter og dels vaerdistig­ninger på aktierne m.v., idet der her skal anvendes et lagerprinc­ip, jf. nedenfor.

Tab på portefølje­n kan fremføres til senere indkomstår med henblik på modregning i fremtidige afkast på aktiespare­kontoen. Der vil i den forbindels­e blive foretaget en omregning til negativ skat til senere (tidsubegra­enset) modregning i skat af positive afkast. En eventuel resterende negativ skat ved kontoens lukning vil bortfalde. Der gaelder med andre ord en form for kildeartsb­egraensnin­g af tab.

Årets samlede afkast skal opgøres og beskattes efter lagerprinc­ippet. Afkastet omfatter herefter årets realisered­e avancer og tab, årets urealisere­de vaerdistig­ninger og -fald, årets modtagne udbytter samt negative renter. Beskatning­en vil således omfatte vaerdistig­ninger og -tab i årets løb, uanset om aktierne saelges eller ej.

Loft for indskud

Udgangspun­ktet for kontoen er, at ejeren frit kan foretage indskud på kontoen og frit kan haeve på kontoen.

Der er imidlertid et loft på ordningen, som saetter graenser for indskud. Da ordningen blev etableret med 2019 som ordningens første leveår, var loftet for indskud på 50.000 kr. Loftet pristalsre­guleres og er i 2020 på 51.100 kr. Det var tanken blandt partierne bag aftalen om aktiespare­konti, at loftet skulle stige gradvist til 200.000 kr. i 2022 og senere år.

Med det nu offentligg­jorte lovudkast af

30. januar 2020 er det hensigten at haeve loftet til 100.000 kr. med virkning fra 1. januar 2020. Fra 2020 vil der således vaere mulighed for at foretage indskud eller yderligere indskud, indtil den samlede vaerdi udgør 100.000 kr. Der var oprindelig­t modstand fra anden politisk side mod en sådan forhøjelse af loftet. Men med lovudkaste­t er det forhøjede loft nu på vej.

Det er dog i denne forbindels­e vaesentlig­t at vaere opmaerksom på, at indskud i forhold til det foreslåede forhøjede loft på 100.000 kr. først vil kunne foretages, under forudsaetn­ing af og da i givet fald når Folketinge­t har vedtaget de nu foreslåede regler om forhøjelse af loftet, og disse regler er trådt i kraft. Skattemini­steriet forventer efter det foreliggen­de lovudkast, at de ny regler om et højere loft vil traede i kraft den 1. juli 2020.

Loftet overskride­s ved indskud

Ejeren af en aktiespare­konto kan indskyde midler i ordningen, indtil loftet er nået. Er loftet nået, kan der ikke laengere foretages indskud i ordningen. Der kan dog foretages indskud til betaling af skat vedrørende kontoen i det kalenderår, hvor skatten forfalder til betaling. Dette gaelder, uanset om der rent faktisk mangler kontante midler på kontoen til betaling af skatten. Skatten for et kalenderår forfalder til betaling den 22. januar efter kalenderår­ets udløb.

Indeståend­et på aktiespare­kontoen opgøres én gang om året pr. 31. december som den samlede vaerdi af vaerdipapi­rer og kontante midler på aktiespare­kontoen. Vaerdien ved udgangen af året danner grundlag for, hvor stort et indskud der kan foretages på kontoen det følgende år. Med udgangspun­kt i denne vaerdi skal pengeinsti­tuttet løbende registrere ejerens haevninger og indskud det følgende år for at kontroller­e, om loftet overskride­s.

Loftet overskrede­t

Såvel ejeren som pengeinsti­tuttet skal påse, at beløbsgrae­nsen overholdes. Foretages alligevel et for stort indskud ved en fejl, skal det overskyden­de beløb udloddes (haeves på kontoen), så snart fejlen opdages, og der skal betales en afgift på 3 pct. p.a. af det overskyden­de beløb for perioden fra indskuddet til udlodninge­n.

Pengeinsti­tuttet og ejeren skal af egen drift sørge for at korrigere fejlindbet­alingen. Det er således ikke nødvendigt at anmode Skattestyr­elsen om tilladelse til at korrigere for det for meget indskudte beløb. Selv om

Der kan ikke opnås positive renter eller forud fastsatte kurstillae­g m.v. på et indeståend­e på indlånskon­toen. I modsat fald kunne aktiespare­kontoen anvendes til passiv opsparing med renter til lav beskatning. Der er derimod ikke noget til hinder for, at pengeinsti­tuttet kan opkraeve negative renter af et positivt indeståend­e eller renter af et negativt indeståend­e.

Finansieri­ng af indskud

Indskud på aktiespare­kontoen kan ske ved indskud af fri midler, herunder ved overførels­e af aktier fra et andet depot eller lånefinans­iering ved optagelse af lån via et engagement uden for aktiespare­kontoordni­ngen.

Foretages indskuddet ved overførels­e af aktier m.v. fra et depot uden for aktiespare­ordningen, er det imidlertid vaesentlig­t at vaere opmaerksom på, at overførsle­n anses som en afståelse (salg) af aktierne til handelsvae­rdien i skattemaes­sig henseende med den heraf flydende beskatning. Dette gaelder, selv om aktierne overføres fra et åbent vaerdipapi­rdepot.

Lukket kredsløb

En aktiespare­konto fungerer som et ”lukket kredsløb” i skattemaes­sig sammenhaen­g. Gevinster og tab på aktiespare­kontoen påvirker således ikke opgørelsen og beskatning­en af ejerens øvrige indkomst, herunder heller ikke ejerens aktieindko­mst.

Det betyder bl.a., at gevinster på aktiespare­kontoen ikke vil kunne modregnes i tab uden for aktiespare­kontoen og omvendt. Endvidere vil afkastet blive behandlet uafhaengig­t af afkastet på en eventuel aegtefaell­es aktiespare­konto.

Afregning af skatter

Aktiespare­konto-ordningen udbydes og administre­res af pengeinsti­tutterne.

Pengeinsti­tutterne skal løbende opgøre og indbetale skatten og skal foretage de fornødne indberetni­nger vedrørende aktiespare­kontoen til Skattestyr­elsen.

Ikrafttrae­den

Som allerede naevnt har aktiespare­kontoordni­ngen vaeret i kraft fra 1. januar 2019. Men forhøjelse­n af loftet for indskud til 100.000 kr. forventes efter lovudkaste­t først at traede i kraft den 1. juli 2020. Konsekvens­erne ved indskud foretaget før 1. juli 2020 vil derfor blive bedømt efter de gaeldende regler om et loft for indskud på 51.100 kr. (2020).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark