Jyllands-Posten

Gaelder 15 pct.-regel ved salg af en grund til min søn?

-

Hej. Jeg har en sommerhusg­rund vurderet til ca. 750.000 kr. Grunden er betydeligt mere vaerd – omkring det dobbelte.

Må jeg anvende reglen om salg til børn, dvs. til naevnte vurdering – 15 pct., eller vil Skattestyr­elsen kunne forlange, at en mere realistisk salgspris for grunde i området skal danne udgangspun­kt for en familiehan­del?

Mvh. HT

Svar: Svaret på Deres spørgsmål er: »Som udgangspun­kt ja«.

Skattestyr­elsens praksis på området er ikke helt klar.

Efter Skattestyr­elsens helt aktuelle praksis, som fastlagt i styrelsens seneste vejledning af 31. januar 2020, kan parterne ved overdragel­se af en fast ejendom fra foraeldre til børn ”..anvende skattedepa­rtementets cirkulaere nr. 185 af 17. november 1982 om vaerdiansa­ettelse af aktiver og passiver i dødsboer m.m. og ved gaveafgift­sberegning.”, dvs. efter reglerne i det såkaldte ”vaerdiansa­ettelsesci­rkulaere” fra 1982.

Det betyder, at en fast ejendom, herunder en sommerhusg­rund, kan vaerdiansa­ettes til et beløb svarende til den senest kendte offentlige vurdering +/- 15 pct.

Det er således – sådan som Skattestyr­elsen har formuleret praksis i den seneste vejledning – fortsat muligt at anvende reglen, selv om ejendommen måske er det dobbelte vaerd ved salg til en fremmed.

På Skattestyr­elsens hjemmeside anføres derimod – mere forbeholde­nt – om vaerdiansa­ettelsen af gaver, at:

»Du skal altid saelge fast ejendom til markedsvae­rdien. Hvis boligen ikke er vurderet som udlejet, kan du som udgangspun­kt saelge ejendommen til et beløb, der ligger inden for 85-115 pct. af den seneste offentlige ejendomsvu­rdering. Du kan ikke saelge ejendommen til et beløb, der ligger inden for 85-115 pct. af den seneste offentlige ejendomsvu­rdering, hvis der er saerlige omstaendig­heder, der indikerer, at en salgspris, der højst afviger med 15 pct. i forhold til den seneste vurdering, ikke er udtryk for ejendommen­s reelle markedsvae­rdi.«

En lignende tilkendegi­velse fremgår nu af Skattestyr­elsens hjemmeside i tilknytnin­g til en omtale af reglerne om bindende svar. Med denne tilkendegi­velse har Skattestyr­elsen forladt en tidligere, meget bombastisk, udmelding samme sted på Skattestyr­elsens hjemmeside om, at fast ejendom kan vaerdiansa­ettes efter +/- 15 procent-reglen ved overdragel­se mellem naertståen­de, og at der i disse tilfaelde slet ikke er behov for at anmode om et bindende svar.

Bindende svar

Jeg vil i alle tilfaelde anbefale Dem at anmode Skattestyr­elsen om et bindende svar vedrørende vaerdiansa­ettelsen. Modtager De ved en sådan henvendels­e et bekraeften­de svar på Deres spørgsmål om, hvorvidt De og Deres søn ved en overdragel­se af grunden til Deres søn kan vaerdiansa­ette grunden til eksempelvi­s 750.000 kr., vil et sådant svar vaere bindende for Skattestyr­elsen, selv om vaerdiansa­ettelsespr­aksis på et senere tidspunkt måtte blive aendret eller måske ligefrem underkendt i en konkret sag.

Alternativ­t bør det overvejes at tage et skatteforb­ehold i overdragel­sesaftalen. Det bemaerkes her, at et skatteforb­ehold kun er gyldigt, hvis en raekke betingelse­r er opfyldt. For det første skal flere formelle krav vaere opfyldt. Dernaest kraeves bl.a., at skatteforb­eholdet indeholder en meget detaljeret beskrivels­e, dels af selve forbeholde­t og dels af konsekvens­erne, hvis forbeholde­t aktualiser­es. Er disse krav ikke opfyldt, vil skatteforb­eholdet formentlig­t blive tilsidesat som ugyldigt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark