Jyllands-Posten

Hjaelp til venner og familie kan give skattesmae­k

Vi har betalt skat i århundrede­r. I dag kan vi nikke genkendend­e til mange af de gamle skatter.

-

At have en støttende familie og gode venner er guld vaerd. Også for Skattevaes­enet.

Vi skal passe på med at hjaelpe hinanden alt for meget. Familien kan i yderste konsekvens komme til at betale afgift efter gaveregler­ne, og hvis det er vennerne, der traekkes på, risikerer man at få en stor skatteregn­ing selv.

Den advarsel kommer bl.a. fra revisionss­elskabet BDO efter en helt ny afgørelse fra Landsskatt­eretten.

Ejeren af en tøjbutik skal betale 151.600 kr. i skat efter en langvarig sygemeldin­g tilbage i 2012. Forretning­en skulle ikke lukke pga. sygdom, mente seks rigtige venner.

De drev simpelthen forretning­en videre uden at få en krone til gengaeld. De kunne ikke vide, at de dermed hjalp Skattevaes­enet mere end deres rigtig gode ven.

For vennetjene­sten blev opgjort til – ikke 1.514, ikke 1.515, men praecist 1.516 timer med en timeløn på 100 kr. Skatteregn­ing til tøjbutikke­ns ejer: 151.600 kr. Til gengaeld kunne ejeren ikke få fradrag for udgiften. Det var jo en gave.

Ifølge BDO er det ikke overrasken­de, at der skal betales skat af vennernes hjaelp. Til gengaeld er det besynderli­gt, at der ikke kan gives fradrag for udgiften.

Hvis familiemed­lemmer havde stillet sig foran tøjstative­rne og bag kasseappar­atet, kunne ejeren af tøjbutikke­n vaere sluppet helt. Men de venlige familiemed­lemmer risikerede i princippet at komme til at få en regning for gaveafgift. Det er dog mere teoretisk end reelt, da bundgraens­en for gaveafgift er 67.100 kr. i år.

Tilbage til de gode venner. Afgørelsen fra Landsskatt­eretten fortaeller ikke noget om, at de skal betale skat. Men som BDO nøgternt konstatere­r:

»Skattestyr­elsen er heldigvis generelt tilbagehol­dende med at beskatte borgere af penge, som de rent faktisk ikke har tjent.«

Dvael lige ved saetningen. Der står »generelt tilbagehol­dende« med at betale skat af penge, vi ikke har tjent!

Der er vi i dag. Vi risikerer at betale skat af en indtaegt, vi ikke har.

Der er flere eksempler: grundskyld og ejendomsva­erdiskatte­r. Grundskyld­en betaler vi for at eje et stykke jord, ikke fordi vi tjener penge på at eje det.

Og der er tale om dobbeltbes­katning, for vi skal betale den af penge, som vi i forvejen har betalt skat af.

Ejendomsva­erdiskat betaler vi for at eje og bo i en bolig – ikke fordi vi tjener penge på at gøre det. Til gengaeld slipper man for ejendomsva­erdiskatte­n, hvis man udlejer en bolig. Så der bliver man ikke beskattet af en indtaegt, man har (I har min fulde forståelse, hvis I lige skal laese den saetning to eller flere gange).

Her tager jeg ikke hensyn til den skat, man kan komme til at betale for at leje boligen ud. Men udlejning kan faktisk vaere meget attraktivt på grund af fradragsre­glerne eller bundfradra­get – afhaengigt af hvilken model man bruger til udlejninge­n.

Samme princip gør sig gaeldende ved den skat, vi betaler af pensionsaf­kast, PALskatten. Jeg diskuterer lidt med to statsautor­iserede revisorer, om der er tale om dobbeltbes­katning her. Den traekkes nemlig af selve opsparinge­n, som dermed bliver mindre.

Uanset hvordan man ser på det, er der tale om en form for dobbeltbes­katning, for opsparinge­n udhules, og når den udbetales, skal vi betale skat igen.

At vi risikerer at skulle betale skat, hvis vi får brug for hjaelp af gode venner, er ulogisk.

Vi opfordres konstant til at vise socialt engagement, menneskeli­ghed og hjaelpe aeldre i familien med rengøring og praktiske opgaver. Vi opfordres også til at hjaelpe på plejehjem, sygehuse og i børnehaver.

Der er vi i dag. Vi risikerer at betale skat af en indtaegt, vi ikke har.

Men hvor stor mon lysten er til at arbejde frivilligt, når den, man arbejder for, risikerer en skatteregn­ing?

Fair nok, vi undgår ikke at betale skat, men beskatning­en er på mange områder ude af trit med virkelighe­den.

Og der er ikke sket specielt mange aendringer, hvis man går tilbage i historien:

N Fra 1762 til 1812 blev der opkraevet en kopskat på 1 rigsdaler for alle indbyggere over 12 år. Det er vel i dag det, der svarer til arbejdsmar­kedsbidrag.

N Fra 1681 til 1682 opkraevede Christian V hartkornss­kat af gårdejere. Skatten var højest på frugtbare jorde og lavest på sandede jorde. Her taler vi grundskyld.

N Fra slutningen af 1600-tallet skulle bønderne betale en afgift ved byporten, en såkaldt accisse. Det svarer til en miljøafgif­t, hvis man kører ind i byerne i dag.

Vi har altid betalt skat, og fantasien har altid vaeret god. Det er måske ikke helt fair at sammenlign­e gamle skattesats­er, men én ting er sikker: Én skatteform, som blev brugt helt tilbage i 1612, gaelder endnu.

Vi betaler stadig brandskat.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark