Jyllands-Posten

Arbejdsmar­kedet har aldrig vaeret så stabilt som nu

Der tales meget om voldsomme omvaeltnin­ger på arbejdsmar­kedet, men måske går tendensen ikke mod oftere omstilling mellem job, men derimod mod hyppigere krav om omstilling i jobbet.

- MARTIN KYED cheføkonom i Ingeniørfo­reningen IDA finans@finans.dk

Disruptiv innovation. AI. Automatise­ring. XaaS. Platformøk­onomi. Agilitet. Dataficeri­ng. IoT. Kollaborat­ive robotter. Debatten om fremtidens arbejdsmar­ked flyder over af ord, der indvarsler forandring, omvaeltnin­g og jobdestruk­tion.

Er din puls ikke allerede steget, så spørg dig selv, hvad sandsynlig­heden er for, at dit job eksisterer, og du faktisk kan mestre det om fem år. 50 pct.? 30 pct.? Lavere?

Hvis mange mennesker fyldes med usikkerhed om deres fremtidige jobsituati­on, er det ikke så underligt. Siden Frey & Osborne i 2013 udgav ”The Future of Employment”, har det f.eks. vaeret fast repertoire i praesentat­ioner og artikler om fremtidens arbejdsmar­ked, at 47 pct. af amerikansk­e arbejdspla­dser vil forsvinde.

Forfattern­e skrev godt nok, at man ikke kan bruge estimatet på den måde, men der skal åbenbart mere til for at afholde management­konsulente­r fra at opstille et dystopisk fremtidssc­enario. McKinseys estimater er blevet brugt på samme måde.

Vender vi blikket mod Danmark, fremgår det af OECD’s ”Employment Outlook 2019”, at 10,7 pct. af de danske job er i høj risiko for at forsvinde inden for 15-20 år. Det svarer til ca. 20.000 job årligt i risikozone­n.

Men data fra Danmarks Statistik fortaeller en anden historie om de seneste 10 år. I 2010 havde 79 pct. af de beskaeftig­ede samme arbejdsgiv­er som i 2009. Fra 2016 til 2017 var det 78 pct. Altså stort set det samme. 24 pct. af de beskaeftig­ede var på deltid i 2018 – praecis som i 2009.

Andelen af lønmodtage­re med en midlertidi­g kontrakt var 11 pct. i 2018 mod 9 pct. i 2009. 27 pct. af de beskaeftig­ede i 2018 havde mindst én hjemmearbe­jdsdag inden for de seneste fire uger mod 29 pct. i 2009.

Beskaeftig­elsen er steget med 109.000 årsvaerk, selv om automatise­ringen er i fuld gang. Og mod de

20.000 job i risikozone­n er der omkring 750.000 jobåbninge­r hvert år. Det er naeppe noget, der kan kaldes store omvaeltnin­ger, endsige begyndelse­n på ”en fremtid uden arbejde”, som nogle i ramme alvor har advaret om.

Teknologit­aenketanke­n ITIF har sat paradokset endnu mere på spidsen. I 2017 satte den sig for at undersøge jobomsaetn­ingen på det amerikansk­e arbejdsmar­ked i perioden 1850-2015.

Den overrasken­de konklusion var, at niveauet af jobomsaetn­ing baseret på stillingsb­eskrivelse­r i perioden siden år 2000 er på det laveste niveau siden 1850. Hvor udviklinge­n i først landbruget og siden industrien kraevede, at mange var nødt til at skifte profession, har vi i moderne tider ikke haft så stabile arbejdsmar­kedsforhol­d som nu.

Utopier og dystopier gør os ikke klogere på fremtidens arbejdsmar­ked. Måske ser vi ikke de reelle forandring­er, fordi vi leder efter nøglerne under gadelygten, frem for hvor vi tabte nøglerne.

Måske går tendensen ikke mod oftere omstilling mellem job, men derimod mod hyppigere krav om omstilling i jobbet. I et stille og roligt tempo.

Den fremtid kalder på kompetence­r og livslang laering – ikke på borgerløn eller andre vaern mod en verden uden arbejde, som aldrig kommer.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark