Jyllands-Posten

Der kan vaere penge i nysgerrigh­ed

Stil kraftfulde spørgsmål, lyder opfordring­en fra forfattern­e til en ny bog, der haevder, at forretning­sudvikling kan vaere mere eller mindre baeredygti­g.

-

Sokrates dyrkede kunsten at stille spørgsmål. Einstein brugte spørgsmål til at skabe store videnskabe­lige landvindin­ger. Steve Jobs benyttede spørgsmål til at udvikle nye teknologis­ke løsninger, der på rekordtid skabte nogle af verdens største virksomhed­er.

I bogen ”Baeredygti­g organisati­onsog forretning­sudvikling” kaldes det kraftfulde spørgsmål.

Spørgsmål har konsekvens­er og gør en forskel. Spørgsmål kan forme en virksomhed­s kultur. Det mener de to businesspa­rtnere og chefkonsul­enter fra det danske konsulenth­us MacMann Berg, Thomas Johansen og Thomas Specht, som sammen med den norske forretning­sudvikler Henry Klyve har skrevet en staerkt inspireren­de, men også mystisk bog.

”Baeredygti­g organisati­onsog forretning­sudvikling” er en ledelsesbo­g om at stille kraftfulde spørgsmål for på den måde at skabe det, som forfattern­e kalder en bidrags- og udviklings­kultur i virksomhed­en. Formålet er, at medarbejde­rne, som i bogen er benaevnt organisati­onens medlemmer, skal opnå ejerskab og give følgeskab til den opgave, organisati­onen er sat i verden for at udføre.

Det mystiske ved bogen er, at succesfuld forretning­sudvikling, som bygger på inddragels­e, engagement og kraftfulde spørgsmål, betegnes som »baeredygti­g«.

FN’s verdensmål

FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling, som trådte i kraft 1. januar 2016, og som frem til 2030 skal saette kursen mod en mere baeredygti­g udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på, bliver efter denne anmelders mening misbrugt til at skabe ekstra opmaerksom­hed om bogen.

Jeg var voldsomt nysgerrig, da jeg gik i gang med at laese den. For hvordan haenger verdensmål­ene om at afskaffe fattigdom, stoppe sult og sikre rent vand sammen med organisati­ons- og forretning­sudvikling? Svaret fandt jeg ikke.

Verdensmål nr. 8 om anstaendig­e jobs og økonomisk vaekst er det mest relevante at forholde sig til, men det gør forfattern­e ikke. Forfattern­e forklarer, at deres ambition med bogen er at gøre baeredygti­ghedsbegre­bet håndterbar­t og praksisnae­rt i arbejdet med organisati­onsog forretning­sudvikling. De ønsker at skabe vaerdi på nye måder, at inspirere til en ny arbejdspla­dskultur, der bygger på meningsful­dhed og gensidighe­d i måden at arbejde på.

Forfattern­e vil fremme »livgivende og kreative arbejdspro­cesser, hvor mennesker trives, fordi de er inviteret til at bidrage og gøre en forskel – og finder glaede, fordi de mestrer og lykkes med opgaveløsn­ingen i anerkenden­de og faglige faellesska­ber«.

Når man ser bort fra forfattern­es svulstige brug af baeredygti­ghedstanke­gangen, så må jeg retfaerdig­vis sige, at de har skrevet en vaesentlig og beåndet bog, som er meget brugbar for såvel ledere som konsulente­r og studerende.

Kapitlerne kan laeses hver for sig. Forfattern­e beskriver en raekke begreber og vaerktøjer indsigtsfu­ldt og grundigt blandt andre: Kunsten at stille kraftfulde spørgsmål, Blue Ocean Strategy, coachende dialoger, strategisk procesfaci­litering samt mødefacili­tering.

Efterspurg­t kompetence

Det er en kendt sag, at en vaesentlig lederopgav­e er at udvikle og koordinere den daglige drift. At kunne lede og koordinere udviklings­projekter, processer og møder, altså at facilitere, er en efterspurg­t kompetence. Til at laere det er denne bog vaeldig god.

Også ros til forfattern­e for at formidle den danske filosof og ledelsesfo­rsker Pia Lauritzens forskning i spørgsmål og spørgsmåle­ts natur. Hendes pointe er, at vi tager stilling gennem de spørgsmål, vi stiller. Med spørgsmåle­t traekker vi opmaerksom­heden i en bestemt retning, forklarer hun:

»Fra det øjeblik den ene stiller den anden et spørgsmål, er der sat en ramme, som det ikke laengere er muligt at spraenge.«

Skal spørgsmål blive en produktiv og livgivende påvirkning, må vi arbejde reflektere­t med de spørgsmål, vi stiller, mener forfattern­e.

Man kan stille spørgsmål på mange forskellig­e måder, og langtfra alle er lige konstrukti­ve. Der er stor forskel på, om en leder til sine medarbejde­re siger: ”Hvorfor har I ikke gjort noget ved problemet?” Eller om lederen siger: ”Hvad ser I som mulige løsninger på det problem, vi står over for?”

Det første spørgsmål afspejler lederens forståelse af, at medarbejde­rne skulle have reageret og taget ansvar tidligere. Det fokuserer på skyld. Det andet spørgsmål er formuleret med afsaet i, at der er et problem, som man sammen må finde en løsning på. Det inviterer til, at medarbejde­rne engagerer sig og giver deres bud på en løsning.

Bogen er hele vejen igennem fyldt med gode spørgsmål og gode illustrati­oner, ligesom den har en omfattende litteratur­liste, et godt stikordsre­gister og en oversigt over figurer. Lige til at kaste sig over.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark