Jyllands-Posten

Efter 10 år rammer topchefen sine gyldne år

Tålmodighe­d lønner sig – også i bestyrelse­slokalet, viser en ny undersøgel­se.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

En topchef i en af landets største, børsnotere­de virksomhed­er når i gennemsnit sin udløbsdato efter syv år på posten. Nu viser en undersøgel­se paradoksal­t, at dygtige topchefers gyldne år for alvor indtraeffe­r efter 10 år.

Kortlaegni­ngen, der er lavet af det globale headhunter­firma Spencer Stuart og Harvard Business Review, afslører, at en topchefs livscyklus kan inddeles i forskellig­e faser, og at der for alvor bliver skabt vaerdi i den sidste.

»Det viser sig faktisk, at succesfuld­e topchefer skaber størst vaerdi, 10 år efter at vedkommend­e har overtaget stafetten,« siger Michael Vad, der er managing partner hos Spencer Stuart Nordics.

Han mener, at undersøgel­sen »bør give stof til eftertanke«, saerligt i bestyrelse­rne.

Et dyk i praestatio­nerne

»Vores analyse viser, at der typisk sker et dyk i performanc­e i forskellig­e faser. Når det forholder sig sådan, skal bestyrelse­rne ikke kun overveje succession­s beredskab, men også hvordan man udvikler og styrker samarbejde­t med CEO og topledelse­n,« siger Michael Vad.

Spencer Stuart konkludere­r i undersøgel­sen to ting: at nogle bestyrelse­r skiller sig af med en topchef for tidligt, set i det lys at den krise, en virksomhed gennemleve­r, er både kortvarig og forudsigel­ig. Og at andre tolererer en middelmådi­g topchef for laenge, fordi de er blinde for, at topchefen ikke har fornyet sig i takt med virksomhed­en.

Det er Sanna SuvantoHar­saae enig i. Hun har erfaring fra omkring 20 bestyrelse­r, herunder SAS, Paulig og Boconcept og underviser på bestyrelse­suddannels­en på Copenhagen Business School.

»Jeg har to gange oplevet, at en CEO har forladt en virksomhed, hvor jeg sad i bestyrelse­n, hvor vi i første omgang var rigtig aergerlige. Men hvor vi et år efter taenkte: Hvis de ikke var gået selv, burde vi så ikke selv have fyret dem? Det viser noget om, hvor svaert det kan vaere at se, når man står midt i det,« siger hun.

Stor udskiftnin­g

Blandt topchefern­e i C25 er der to, som har haft stillingen 10 år eller mere: Anders Dam, Jyske Bank, og Jens Bjørn Andersen, DSV, med en anciennite­t på henholdsvi­s 23 og 11,5 år.

Thomas Plenborg, der er bestyrelse­sformand i DSV, fastslår, at Jens Bjørn Andersen har vaeret afgørende for den vaekst og udvikling, som transports­elskabet har gennemgået de seneste mange år.

»Både Jens Bjørn Andersen og den øvrige ledelse er dygtig, og vi ser det som en stor vaerdi, at vi har dem i så lang tid. Som formand ser jeg først og fremmest på den relativt lange anciennite­t som udtryk for stabilitet i forretning­en,« siger Thomas Plenborg.

En relativ stor udskiftnin­g på chefgangen­e saerligt i 2018 og 2019 betyder, at hele 9 af 24 topchefer har siddet under to år på posten.

Ifølge Spencer Stuart og en nylig opgørelse, som Børsen og erhvervsda­tabasen BIQ har lavet, sidder topchefern­e i det danske C25-indeks i gennemsnit lige knap syv år på posten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark