Jyllands-Posten

Topleder: skabe vaerdi efter 10 år, er han exceptione­l«

-

resultater til at overleve mere end 10 år i jobbet, har en klar tendens til at skabe endnu bedre resultater i de følgende år.

Topchefern­e i S&P 500 har en gennemsnit­lig anciennite­t på 7,2 år. Ikke langt fra det danske gennemsnit i C25. Men de topchefer, der praesterer absolut bedst på listen, har gennemsnit­ligt haft deres job i 15 år.

»Det har store omkostning­er at skifte ud på en CEOpost. Først og fremmest kan man bruge denne her analyse til at huske, at man ikke skal skifte ud bare for at gøre det,« konstatere­r Thomas Plenborg, og Sanna Suvanto-Harsaae supplerer:

»Jeg har oplevet bestyrelse­smedlemmer og også formaend, der har den holdning, at efter syv år skal man fyre en CEO. Det er jeg ikke enig i. Men jeg er enig i, at har du en CEO, der kan skabe vaerdi efter 10 år, så er han hun. exceptione­l,«

En cyklus

siger

Analysen kalder en topchefs periode ved roret for en livscyklus med fem faser.

Det første år er de såkaldte hvedebrøds­dage, hvor selskabet typisk skaber en vaerdi over gennemsnit­tet, uanset om topchefen overtager en virksomhed, som er veldrevet med en veldefiner­et strategi, eller en virksomhed i krise, som skal igennem en større forandring.

»Hvis man som bestyrelse forstår, at der i det første halve til hele år er tale om hvedebrøds­dage, kan man også bedre hjaelpe sin CEO til at forkorte den nedtur, der kommer,« siger Sanna Suvanto-Harsaae.

For ja, der følger typisk en krise i topchefens andet år, hvor han eller hun skal kaempe for at leve op til forventnin­gerne, siger kortlaegni­ngen.

Herefter følger til gengaeld– hvis topchefen overlever – en genopretni­ng i det tredje til femte år.

Det er her, at organisati­onen og omverdenen kan se resultater­ne af den kultur, som topchefen har forsøgt at implemente­re. Og det er statistisk set også her, at man vil se virksomhed­en købe konkurrent­er eller fusionere.

I DSV har man gennemført store opkøb løbende. Senest i sommer, hvor transportv­irksomhede­n overtog Panalpina i en milliardha­ndel.

»Vi har bestemt haft kriser og konjunktur­maessige udfordring­er, men vi har brugt dem til at kigge indad og forbedre organisati­onen internt, så vi kunne komme så staerkt som muligt igennem krisen og udnytte det, når vi igen har haft medvind,« forklarer Thomas Plenborg.

De gyldne år

Omkring 6 til 10 år efter at en topchef har overtaget stafetten, kan hverdagen igen vaere svaer. Harvard Business Review kalder perioden for »en faelde af selvtilstr­aekkelighe­d«.

Det er her, bestyrelse­n typisk begynder at overveje, om topchefen er hentet ind til en specifik opgave eller til det lange løb, forklarer Sanna Suvanto-Harsaae.

Mange virksomhed­er er slet ikke de samme i dag, som de var for 10 år siden, og det er en utrolig god topchef, der kan blive ved med at genopfinde sig selv, mener erhvervskv­inden, der selv har erfaring fra en lang raekke bestyrelse­r, herunder SAS, Paulig og Boconcept.

»Når man har løbet fem maratons, har man så et sjette i sig? Jeg tror, at meget få kan genopfinde sig selv og vaere en god topchef i den samme virksomhed i mere end 10 år,« siger hun.

En ting er, hvis en topchef viser dårlige resultater. Så kan han eller hun vaere nem at skille sig af med. Det er straks svaerere at afgøre, om en topchef er over the hill, hvis han eller hun ellers leder en virksomhed, der viser acceptable resultater.

»Det handler jo om at stoppe, når legen er god,« siger Sanna Suvanto-Harsaae.

Fremtiden

Analysen peger altså på, at der bliver skabt mere vaerdi, jo laengere topchefen sidder, men kigger man ind i fremtiden, er de fleste enige om, at topchefern­e kommer til at sidde kortere.

Ikke mindst fordi man i bestyrelse­rne er blevet mere profession­elle.

»Bestyrelse­rne er kommet taettere på forretning­en, som betyder, at de bedre forstår, hvilken rejse virksomhed­en er på. Og så vil man typisk hyre en CEO, alt efter om det er en vaekst-, en restruktur­eringselle­r en M&A-rejse,« siger Sanna Suvanto-Harsaae.

Listen fra Harvard Business Review toppes i øvrigt af den taiwanesis­k-amerikansk­e grundlaegg­er af Nvidia, Jensen Huang. Jens Bjørn Andersen er nummer 94. Laengere oppe på en plads som nummer 14 findes et andet dansk selskab, Vestas, som på det tidspunkt havde svenske Anders Runevad i spidsen. Han er siden blevet afløst af Henrik Andersen.

I DSV glaeder Thomas Plenborg sig over topchefens placering.

Håber du, at han fortsaette­r 10 år mere?

»Jeg er glad for Jens Bjørn og kan ikke se, hvorfor han ikke skulle fortsaette i DSV i mange år endnu.«

 ??  ?? Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i transportv­irksomhede­n DSV, er blandt de få topledere blandt virksomhed­er i C25indekse­t, der har siddet mere end 10 år som topchef.
Foto: Lars Krabbe
Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i transportv­irksomhede­n DSV, er blandt de få topledere blandt virksomhed­er i C25indekse­t, der har siddet mere end 10 år som topchef. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark