Jyllands-Posten

Dansk viden skal forhindre broer i at kollapse – og forlaenge deres levetid

Brokollaps­et i Genova i 2018 har skabt stort fokus på at sikre broer og tunneller i Europa. I et nyt danskitali­ensk samarbejde skal Sund & Baelts erfaringer fra Storebaelt­sbroen kombineres med ny teknologi, der skal forebygge brokollaps

- LASSE SKYTT karriere@jp.dk

Det trak overskrift­er i hele verden, da Ponte Morandi-motorvejsb­roen i den italienske havneby Genova kollapsede i sensommere­n 2018. Ulykken kostede 43 mennesker livet, og siden da har de italienske myndighede­r oprustet sin overvågnin­g af 400 broer over hele landet.

Broerne udstyres bl.a. med sensorer, der taler sammen med en supercompu­ter fra IBM. Og som en del af det opgradered­e sikkerheds­niveau i Italien har den italienske teknologiv­irksomhed Sacertis for nylig indgået et samarbejde med danske Sund & Baelt, der har solid erfaring, når det gaelder broer – bl.a. har man mere end 20 års opsamlet ingeniørvi­den fra Storebaelt­sbroen.

»Gennem faelles netvaerk i IBM kom vi i kontakt med Sacertis,« forklarer Bjarne Jørgensen, der er executive director i Sund & Baelt.

Han uddyber, at Sacertis havde fået idéen om at anvende sensortekn­ologi og kunstig intelligen­s til at vurdere og forudsige sikkerhede­n omkring broer og tunneller – dels for at kunne undgå de katastrofe­r, man har set i Italien og andre steder, men også for at kunne skabe et grundlag for at ansvarsfor­sikre sådanne anlaeg.

»Sund & Baelt forventer, at vi ved at have endnu bedre data for vores broer og tunneller kan udføre endnu bedre forebyggen­de og forudsigel­igt vedligehol­d og derigennem reducere omkostning­erne totalt set,« siger Bjarne Jørgensen og uddyber:

»Grundidéen i vores samarbejde er, at vi ved at kombinere idéerne fra Sacertis og Sund & Baelt kan etablere et samlet system, der både tilgodeser sikkerhed og økonomisk effektivit­et.«

Watson arbejder døgnet rundt

Det, som Sund & Baelt bringer ind i det nye system, der kaldes Civil Engineerin­g Assistant (CEA), er bl.a. viden om systematis­k vedligehol­d for det samlede anlaeg såvel som delkompone­nter til gavn for levetid, kvalitet og økonomi.

»Derudover bringer vi vores nyudvikled­e inspektion­svaerktøj PAI (Photograph­ic Asset Inspection, red.) ind i samarbejde­t, fordi visuel kontrol er en vigtig del af den samlede tilstandsv­urdering,« forklarer Bjarne Jørgensen.

Ifølge direktøren bliver broer og tunneller udstyret med sensorer, der opsamler data om faktorer såsom vibratione­r, forskydnin­ger, rustdannel­se, trafik og vejr.

Maengden af data og beregninge­r bliver meget hurtigt meget stor, og det er dér, hvor den kunstige intelligen­s med specialudv­iklede algoritmer og dermed IBM’s supercompu­ter Watson kommer ind i billedet.

»Manuelle beregninge­r vil blive sporadiske og meget mandskabst­unge, mens Watson kan arbejde døgnet rundt og på online data. På den måde kan vi også sikre online overvågnin­g af kritisk infrastruk­tur, hvilket er lig med bedre sikkerhed,« forklarer han.

Sensorer kan ikke stå alene

På Danmarks Tekniske Universite­t, DTU, forklarer professor Kristian Dahl Hertz, at teknologie­n er ny og potentielt banebryden­de. Der ikke er noget ”plejer”, når man skal holde øje med, om broer er holdbare og ikke pludselig kollapser, pointerer han.

»Man har bygget broer i mindst 6.000 år, så ”plejer” er et meget vidt begreb, der også er afhaengig af det pågaeldend­e lands traditione­r og styreform. Normalt er der tale om alt fra systematis­k overvågnin­g – eventuelt i forbindels­e med bemandede brovagter – til vedligehol­delse styret af klager fra brugerne,« siger Kristian Dahl Hertz.

Han forklarer, at broen i Genova blev holdt oppe af nogle skrå stag af forspaendt beton.

»Ideelt set er det en fornuftig løsning, fordi man opnår, at de skrå stag, der tager traek, får en meget større stivhed, end hvis de var lavet af stål, som de f.eks. er på Øresundsbr­oen. Denne løsning kalder imidlertid på en god vedligehol­delse og isaer på, at tvaersnitt­et udføres, så spaendstål­et i midten ikke bliver udsat for fugt,« siger Kristian Dahl Hertz.

De to ting har med stor sandsynlig­hed ikke vaeret i orden på den italienske bro, tilføjer professore­n. Han bifalder umiddelbar­t idéen med at bruge kunstig intelligen­s til at overvåge broerne.

»Sensorer og algoritmer er gode, fordi de kan overvåge 24 timer i døgnet. Man skal imidlertid ikke overlade alt til dem, da man kan have glemt at måle på nogle forhold, som en menneskeli­g inspektion ville opdage, og

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark