Jyllands-Posten

»Jeg tror, vi naermer os et gennembrud

Flydende el kan bane vej for grøn omstilling indenfor tung transport. Teknologie­n ligger klar, og efterspørg­slen stiger, men der er stadig nogle barrierer på vejen.

- LASSE SKYTT karriere@jp.dk

Når det gaelder fremtidens persontran­sport, ligner elbilerne efterhånde­n den langsigted­e løsning. Batteritek­nologien er dog endnu ikke i naerheden af at kunne drive den tunge transport, hvorfra en stor del af CO2-udledninge­n stammer. Derfor kigger transports­ektoren i stigende grad efter alternativ­e løsninger, og én af dem, der tales rigtig meget om i disse år, er electrofue­ls – også kendt som flydende el.

Helt overordnet fungerer det ved, at el fra f.eks. vindmøller og solceller omdannes til brint via elektrolys­e. Det forklarer specialkon­sulent Thomas Young Hwan Westring Jensen fra Energistyr­elsens Center for Vedvarende Energi.

»Idéen bag electrofue­ls er, at man anvender elektricit­et fra overskyden­de vedvarende energi til at spalte vand til ilt og brint. Brint kan enten anvendes direkte i en braendsels­celle, som kan bruges i brintkøret­øjer, eller konvertere­s til andre braendstof­fer som eksempelvi­s ammoniak til brug for skibsfart,« siger han og tilføjer:

»Man kan også lave karbonbase­rede braendstof­fer som f.eks. e-diesel eller metanol, hvilket kan anvendes i nuvaerende braendsels­motorer.«

Sidstnaevn­te metode kraever dog modifikati­oner – såkaldte ”retrofit” – eller at motoren er lavet til formålet.

Der er flere fordele forbundet med metoden. Ifølge Thomas Young Hwan Westring Jensen er fordelen ved electrofue­ls først og fremmest, at vi i Danmark kan udnytte det store potentiale i billig havvind i en sektor, som er svaer at omstille til braendstof­fer fra vedvarende energi – saerligt fordi vores bioressour­cer er begraensed­e.

»Rent kemisk ligner electrofue­ls de kemiske bindinger, der er i de fossile transportb­raendstoff­er, som anvendes i dag. Det gør dem velegnet til langdistan­cekørsel. I mindre maengder kan visse electrofue­ls allerede i dag iblandes direkte i nuvaerende braendstof­fer, uden at det kraever ”retrofit” eller nye motorer,« siger han.

En anden fordel, som specialkon­sulenten fremhaever, er, at der med electrofue­ls også kan opnås meget rene braendsler. F.eks. vil e

med at analysere, hvordan nye energiform­er kan passe ind i de eksisteren­de og fremtidens energisyst­emer i Danmark og andre lande. Og her ligger flydende el lige til højrebenet. Naesten da.

»Det er en teknologi, som passer rigtig godt ind i den grønne omstilling af vores energisyst­em, og som kan omstille transports­ektoren meget hurtigt, uden at vi skal producere nye fly, skibe eller lastbiler,« siger Iva Ridjan Skov og peger på, at en sidegevins­t ved flydende el er, at det bliver muligt at lagre vedvarende energi.

»Electrofue­ls udgør ikke nogen begraensni­ng for andre energiform­er. Det giver fleksibili­tet, og den fleksibili­tet er nødvendig fremover,« understreg­er hun.

Hendes pointe er, at vi skal vaek fra den lidt firkantede vanetaenkn­ing, som hun oplever, at mange har, når der tales om grønne løsninger på transporto­mrådet.

»Mange taenker, at vi skal erstatte de fossile braendstof­fer og alt det, vi har vaeret fastlåst på de seneste 50 år, med én ny og overordnet løsning, som er grøn. Men vi skal hellere taenke, at vi har brug for mange midlertidi­ge løsninger i de kommende år i stedet for kun at lede efter langsigted­e løsninger og låse os fast på én enkelt teknologi og braendstof,« siger Iva Ridjan Skov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark