Jyllands-Posten

Virksomhed­er sulter efter ingeniører. Alligevel pakker internatio­nale kandidater kufferten

Selv om arbejdsløs­heden blandt nyuddanned­e ingeniører er helt nede på 1,8 pct., har dansk erhvervsli­v svaert ved at holde på de internatio­nale kandidater, der har taget deres uddannelse i Danmark.

- KIRI KIM LASSEN karriere@jp.dk

Der er rift om ingeniører­ne ude på de danske arbejdspla­dser. Ifølge de allernyest­e tal fra Ingeniørfo­reningen (IDA) var arbejdsløs­hedsprocen­ten i december 2019 helt nede på 1,7 pct. blandt danske ingeniører.

Til sammenlign­ing ligger de naturviden­skabelige kandidater på 7,0 pct. Den lave ledighedsp­rocent gør sig også gaeldende blandt de ingeniører, der har faerdiggjo­rt deres uddannelse­r inden for de seneste to til fire år, for her er ledigheden ifølge IDA på 1,8 pct.

»De danske ingeniører er i høj kurs, og alle virksomhed­er, store som små, efterspørg­er dem. Ingen tvivl om det. Der er helt sikkert arbejde at få, hvis du vel at maerke snakker dansk, bor i naerheden og har minimum et par års erfaring på cv’et,« siger Morten Thiessen, der formand for Ansattes Råd i IDA.

Mens danske ingeniørst­uderende har gode chancer for at finde et arbejde i Danmark, når de er faerdige med studierne, ser det anderledes ud for deres udenlandsk­e medstudere­nde. Her ender mange med at tage hjem igen, så snart de har fået deres eksamenspa­pirer i hånden.

Tal fra Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t viser, at 4 ud af 10 udenlandsk­e studerende rejser hjem igen. For de naturviden­skabelige kandidater er det 42 pct., mens det er 33 pct. af de tekniske kandidater, der pakker kufferten frem for at finde et job på dansk jord. Og det er en udfordring, som både erhvervsli­vet og uddannelse­sinstituti­onerne bliver nødt til at tage alvorligt, mener Morten Thiessen.

»Det er et problem, at der bliver brugt en masse penge på nogle studerende, uden af det danske arbejdsmar­ked så at sige kan høste gevinsten af deres viden bagefter. Det er også aergerligt, at de bliver lokket herop, og så skuffer vi dem ved, at der ikke er noget job til dem alligevel,« siger han og tilføjer:

»Vi skal have både uddannelse­sinstituti­onerne og erhvervsli­vet mere på banen, for det er en svaer, men nødvendig nød at få knaekket.«

Lige nu er det op til den enkelte at laere dansk ved siden af studierne, men en løsning kunne vaere at fokusere mere på at få danskunder­visning integreret i studiet. MORTEN THIESSEN, FORMAND FOR ANSATTES RÅD I IDA

Flere studieplad­ser til ingeniører

Danmark er generelt et populaert land at rejse til for at uddanne sig, og antallet af internatio­nale studerende er de seneste år steget. Hvor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark