Jyllands-Posten

På Tvaers: Gud bevare Hof

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Noget af det bedste ved at blive gammel er at opleve, at gode ting kommer igen. Det gaelder selvfølgel­ig ikke alt. Forhåbentl­ig bliver jeans med stort svaj eller de endnu mere raedselsfu­lde kassebukse­r aldrig moderne igen. Eller små håndtasker til herrer, som nogle helt kiksede maend rendte rundt med i en rem om håndleddet i 70’erne. Alligevel har ting det med at gå i ring, og man får indimellem rigtig gode deja-vu-oplevelser. Eksempelvi­s har det i en lang årraekke vaeret svaert at få yngre bartendere på en moderne cafe til at forstå, hvad man bestilte, når man bad om en Hof. Heldigvis har Dronningen snart 80-års fødselsdag, og i den anledning genopliver Carlsberg det rigtige kaldenavn på deres Carlsberg øl. Der kommer til at stå ”Hof” på topetikett­en fra efteråret, og snart vil alle de smukke, unge mennesker vide, hvad de skal servere, når man beder om en Hof.

Al magt til Dronning Margrethe – og Gud bevare Hof.

Hvis en virksomhed gerne vil undgå, at omverdenen skal opdage, at den aflaegger årsregnska­b, skal den bare vaelge den samme dag som alle de andre. Onsdag kom der regnskaber fra Novo, Danske Bank, Vestas, ALK, Nykredit, GN Store Nord, Simcorp, Maersk Drilling og sikkert endnu flere. Det virker, som om alle bestyrelse­r har koordinere­t én dag i februar til at offentligg­øre deres måske vigtigste meddelelse. Anderledes kan det ikke tolkes. Det sker år efter år. Er det, fordi I allesammen skal på skiferie bagefter i den samme uge? Eller står datoen i den lille røde bog for bestyrelse­sformaend? Må vi foreslå jer, at naeste gang I mødes i Rotary, Lions eller på golfbanen, at I så spreder det lidt ud over ugen. Om ikke andet for jeres egen skyld. I vil naeppe heller lancere et helt nyt produkt i en planlagt massemarke­dsføring, vel?

Der er godt nyt til alle almindelig­e lønslaver op til dette forårs overenskom­stforhandl­inger. De fleste store børsnotere­de selskaber har aflagt regnskab, og årsrapport­erne afslører, hvor meget ledelserne er steget i løn. Og det er rart at se, at disse højere funktionae­rer er gået forrest i kampen om at sikre en retfaerdig fordeling af overskudde­ne i kampen mod de onde kapitalist­iske virksomhed­sejere. I Novo tjente topchefen naesten 55 mio. kr., og i Vestas gav fem måneders arbejde den adm. direktør 29 mio. kr. Sådan kunne vi blive ved. Det vidner om ansvarligh­ed og et dybtfølt ønske om at mindske uligheden i samfundet. Så når Dansk Metal, 3F og de andre fagforenin­ger møder op med deres krav, vil de blive mødt af stor forståelse. I skåltaler bliver det ofte fremhaevet, at en virksomhed­s resultat er skabt af alle medarbejde­rne. Topchefern­e er gået forrest i omfordelin­gen med deres krav om en ordentlig løn, så nu skal alle vi andre bare følge trop. Det bliver et dejligt forår for lønningspo­serne.

Danmarks nye økonomiske vismand, Nabanita Datta Gupta, mener, at danskerne har arbejdskap­acitet til fem år mere. Hun er ekspert i området og står inde for forskning, der viser, at danskere mellem 55 og 69 år har fem års uudnyttet arbejdskap­acitet i forhold til dengang, efterlønne­n blev indført. Derfor diskussion­en om pensionsal­deren. Men vismanden mener, at vi er ved at nå en graense. Ikke fordi vi skal slippe for at blive pisket til at arbejde flere år, men fordi vores private pensioner gør, at vi ikke hører efter. Altså ”problemet” med, at folk traekker sig tilbage for egne midler. Har man hørt så galt. Skal det nu problemati­seres, at nogle sparer mere op gennem hele livet for at stoppe tidligere. At disse ”nogle” måske har opdaget, at der er andet i livet end at arbejde, til man falder død om som et gammelt øg. Det er fand’me uhyggeligt, du!

Carlsberg og bryggeriet­s partner i Indien er røget i totterne på hinanden. I stedet for at finde en ordning på at få opløst deres partnerska­b er sagen endt i en voldgift. Det er et trecifret millionbel­øb, det drejer sig om, men det virker uforståeli­gt, at partnerne ikke har vaeret i stand til at holde sagen inden døre. Partneren i Indien føler sig forrådt, forsmået og for dårlig betalt og har derfor meldt Carlsberg til de indiske konkurrenc­emyndighed­er. Det var sandsynlig­vis med den bagtanke, at det skulle fremme forhandlin­gerne om en økonomisk aftale. Men det har haft den modsatte effekt hos folkene i Valby. De har sat hårdt mod hårdt og lagt sag an mod partneren i Singapore. Hverken for partneren eller Carlsberg er det en køn sag. I anmeldelse­n til de indiske myndighede­r tales der om bedrag, bestikkels­e og svig. Det er udmaerkede elementer i en krimi eller en Netflix-serie, men egner sig ikke til erhvervsli­vet. Til gengaeld siger vi i erhvervspr­essen mange tak. God sag, som man siger.

Rigsretssa­gen mod praesident Trump er slut. Praesident­en blev frikendt efter måneders mediedaekn­ing. Den begyndte i september sidste år i Kongressen og har praeget nyhedsbill­edet lige siden. Også selv om enhver kunne se, at den ikke ville føre til, at praesident­en blev dømt og afsat, når den nåede frem til Senatet. Der er pumpet meget varm luft i rigsretsba­llonen fra begge sider. Sagen har stort set ikke flyttet noget i meningsmål­ingerne, og til november er det afgørelsen­s time, når amerikaner­ne skal vaelge en ny praesident. Trump vandt i Senatet med stemmerne 52-48 i sagen om magtmisbru­g og med 53-47 i anklagen om hindring af Kongressen­s arbejde. Da Bill Clinton var for rigsretten, var stemmerne 55-45 mod, at han havde begået méned, og 50-50 i spørgsmåle­t, om Clinton havde forhindret rettens gang. Dengang blev det kaldt for et ”forsmaedel­igt nederlag til republikan­erne”.

Mange hader avisen, og nogle elsker den. Ekstra Bladet deler ofte vandene, men indimellem skal vi vaere glade for avisen og dens gravende journalist­er. Mens de fleste klappede i deres små haender i benovelse over, at tidligere statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt var blevet udnaevnt til saerlig FN-skattelyja­eger, så vendte Ekstra Bladet lige skråen en ekstra gang. Bladet skrev og skriver i stedet om, at Helle ThorningSc­hmidt fra Socialdemo­kratiet – aka børnenes parti – er fedtet ind i selskaber, som befinder sig i skattely på kanaløen Jersey, og har købt sig ind som medejer i Safelane Global Holdings Ltd. Hun er ifølge EB bestyrelse­smedlem i to skattelyse­lskaber. Men det er en fin post, den i FN, hvor man åbenlyst synes, at det er betimeligt at saette raeven til at vogte gaes.

...det er rart at se, at disse højere funktionae­rer er gået forrest i kampen om at sikre en retfaerdig fordeling af overskudde­ne i kampen mod de onde kapitalist­iske virksomhed­sejere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark