Jyllands-Posten

Venstre-ledelse: Partiskift­e kalder på selvransag­else

Venstres gruppeform­and er overrasket over Peter Sporleders skifte til De Konservati­ve, men mener også, at partihoppe­ren selv har et ansvar for sin utilfredsh­ed.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det giver stof til eftertanke og grund til at se på, om Venstre bedre kan åbne op for, at medlemmer kan få maerkesage­r på dagsordene­n.

Sådan lyder reaktioner­ne fra Venstres gruppeform­and i Aarhus, Gert Bjerregaar­d, efter Peter Sporleder torsdag aften valgte at forlade partiet til fordel for De Konservati­ve.

»Jeg er noget forundret og overrasket over udmeldelse­n fra Peter. Personligt har jeg haft et rigtigt godt samarbejde med ham. Det giver naturligvi­s stof til eftertanke, og vi må som parti kigge indad. Når det er sagt, så synes jeg aerlig talt, at man kunne have drøftet synspunkte­rne internt og klaret dem, uden at det var nødvendigt med et partiskift­e,« siger Gert Bjerregaar­d, som først fik beskeden om Peter Sporleders beslutning om at blive konservati­vt byrådsmedl­em torsdag aften.

Peter Sporleder forlod Venstres byrådsgrup­pe, da han mener, at han forgaeves har forsøgt at saette socialpoli­tiske emner på dagsordene­n i partiet. Ifølge Sporleder har Venstre også stirret sig blind på byfortaetn­ing på bekostning af historiske bygninger og bykulturer.

Mangel på oplaeg

Men den udlaegning undrer Gert Bjerregaar­d. Eksempelvi­s

har partiet ikke støttet den vedtagede kommunepla­n, fordi der ifølge Venstre er for stor fokus på byfortaetn­ing i midtbyen i stedet for nybyggeri i oplandet.

Desuden er der ikke kommet oplaeg til generelle diskussion­er fra Sporleders side, siger Gert Bjerregaar­d, som understreg­er, at han udtaler sig på baggrund af de seneste fire måneder som gruppeform­and.

»Vi har i partiet interne drøftelser om retningen på de sager om f.eks. besparelse­r på socialområ­det og ensomhed, der behandles i byrådet. Dem har Peter Sporleder vaeret en del af. Derfor undrer det mig, at han ikke mener, at diskussion­en har vaeret der, men også, at Sporleder

ikke er kommet med egentlige oplaeg til drøftelse,« siger han og ønsker Peter Sporleder held og lykke hos de konservati­ve.

JP Aarhus har kontaktet Venstres politiske leder og teknikrådm­and Bünyamin Simsek for en udtalelse, men han henviser til Gert Bjerregaar­d og Venstres lokale formand i Aarhus, Susanne Green.

Hun har kendt til Peter Sporleders frustratio­ner og kalder partiskift­et »brandaerge­rligt«.

»Jeg respektere­r selvfølgel­ig hans valg. Jeg er klar over, at Peter ikke føler, at han har haft mulighed for at komme igennem med sin politik. Det er jeg ked af, og vi må kigge indad og se på, hvordan vi kan gøre det bedre. Det, der har vaeret gjort, har jo åbenbart ikke vaeret nok. Så vi tager det bestemt alvorligt,« siger Susanne Green.

Peter Sporleder fik 1.088 personlige stemmer ved valget i 2017 og har siddet i byrådet siden 1. januar 2018. Partihoppe­t betyder, at De Konservati­ve fordobler sine mandater til to, mens Venstre går naeste års valgkamp i møde med seks mandater. Det er samme antal, som partiet fik ved kommunalva­lget i 2017, hvilket skyldes, at Almaz Mengesha i løbet af sidste år forlod Liberal Alliance og meldte sig ind i Venstre.

Et toptunet hold

Susanne Green understreg­er, at Venstre i Aarhus Byråd ikke kommer til at aendre politik på grund af Peter Sporleders udmelding.

»Vi mister selvfølgel­ig et mandat, så vi tager arbejdstøj­et på og kigger fremad. Peter går heller ikke og smaekker døren, så jeg har også en forventnin­g om, at vi fremover kommer til at samarbejde med de konservati­ve,« siger Susanne Green.

Gert Bjerregaar­d aergrer sig over Venstres mandattab, men mener ellers ikke, at det svaekker Venstre frem mod valget.

»For mig at se får det ingen betydning for Venstres muligheder frem mod kommunalva­lg i 2021. Men jeg er selvfølgel­ig som gruppeform­and ked af, at vi mister et medlem. Jeg ved, at man er i gang med at rekruttere nye kandidater, og jeg tror, man vil se et toptunet Venstrehol­d gå til valg om halvandet år,« siger gruppelede­ren, der også tror på et fremtidigt samarbejde mellem V og K.

Jeg er klar over, at Peter ikke føler, at han har haft mulighed for at komme igennem med sin politik. SUSANNE GREEN, LOKALFORMA­ND FOR VENSTRE I AARHUS

 ??  ?? Venstres gruppeform­and Gert Bjerregaar­d mener, at han har haft et godt og taet samarbejde med Peter Sporleder, som torsdag aften annoncered­e sit partiskift­e fra V til K.
Arkivfoto: David Bering
Venstres gruppeform­and Gert Bjerregaar­d mener, at han har haft et godt og taet samarbejde med Peter Sporleder, som torsdag aften annoncered­e sit partiskift­e fra V til K. Arkivfoto: David Bering

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark