Jyllands-Posten

En kriger har forladt Venstre

Der er store udfordring­er på Venstres vej mod valget, der blandt andet krydses af uroen på Rolighedsv­ej.

-

Den interne uro i Venstres byrådsgrup­pe har vaeret kendt laenge. Selv på Christians­borg er det bemaerket. Endnu vaerre er det dog, at emnet også optager vaelgerne.

Den nu tidligere Venstreman­d Peter Sporleders skifte til de konservati­ve i Aarhus byråd virker på papiret som et godt match. De konservati­ve har i byrådet fået en mere klassisk socialkons­ervativ karakter. Sporleder begrunder netop sit exit fra Venstre med partiets mangel på socialpoli­tiske initiative­r og ambitioner. Derudover plejer Det Konservati­ve Folkeparti, der talte om naturbesky­ttelse mange år, før andre begyndte at tale om klima, dets grønne profil. Man er for letbane og har fokus på Aarhusbugt­ens ve og vel.

Det passer tilsynelad­ende godt ind i Sporleders kram.

Da han stadig var debutant i byrådet, kastede han sig ind i kampen for at bevare Vaeddeløbs­banen og de grønne områder omkring stadion, da debatten om Folkeparke­n var på sit højeste. Positionen passede hverken ind i Venstres politik eller partiets drejebog for politik, som nok på nogle punkter traenger til en gennemskri­vning. I hvert fald hvis man har ambitioner i forbindels­e med naeste kommunalva­lg, der skal finde sted om mindre end to år.

Den interne uro i Venstres byrådsgrup­pe har vaeret kendt laenge. Selv på Christians­borg er det bemaerket. Endnu vaerre er det dog, at emnet også optager vaelgerne.

Partiet har tilsynelad­ende gjort bevarelsen af de grønne områder ved Tangkrogen til en maerkesag og har indtaget en for et liberalt parti opsigtsvae­kkende position i forhold til havnens åbenbart modstriden­de behov for en udvidelse. De grønne, kystnaere åndehuller betyder meget for partiet, må man forstå. I hvert fald syd for byen.

Anderledes forholder det sig åbenbart i den nordlige ende. Som teknikrådm­and har Venstre-leder Bünyamin Simsek båret en meget omtalt byggesag frem til byrådet. Ønsket er at udarbejde en ny lokalplan for området, der giver mulighed for at bygge til Hack Kampmannhu­set ”Strandhuse­t” og bygge en anden villa i kanten af Strandpark­en.

Sagen diskuteres ivrigt i villaerne ved vandet, og det er underholde­nde at følge debatten, der ikke kun handler om huse kontra graes, men også er et sammenstød mellem kulturer. Nye og gamle penge er stadig pejlemaerk­er, man navigerer efter i 8240.

For nogen er det uacceptabe­lt, at der bygges i det rekreative område, der med betoneleme­nternes indtog på nabogrunde­n ved det gamle psykiatris­ke hospital allerede synes under pres.

Andre mener, at investoren Martin Busk blot har gjort en god forretning, da han fik grundene på hånden til,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark