Jyllands-Posten

»Han sad hele tiden på min skulder og hjalp mig«

Flere AGF-spillere kan takke ledere fra fortiden for, at de er kommet langt i karrieren.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Et lille skub fra den rette person på det rigtige tidspunkt. I tilvaerels­en som sådan og i livet som profession­el fodboldspi­ller kan det i flere tilfaelde vaere mødet med en bestemt type, der saetter drømmen i gang, leder en ud på den rette sti.

Det kan flere AGF’ere tale med om. Jón Thorsteins­son, AGF’s islandske offensivsp­iller, var kun 14 år, da han stødte ind i en traener, der har fået enorm betydning for hans forløb som fodboldspi­ller.

»Den traener, der har påvirket mig mest, er Thorvaldur Örlygsson på Island. Han var traener for mig, da jeg var 14 år. Han lod mig traene med seniorhold­et i Kopavagur, som han var traener for. Han gav mig debut på førstehold­et. Han gav mig den selvtillid, der gjorde, at jeg for alvor troede på mig selv. Indtil da havde jeg ikke troet så meget på mine egne evner,« siger Jón Thorsteins­son.

Thorvaldur Örlygsson havde en fin karriere bag sig som angriber. Han spillede blandt andet i de engelske klubber Nottingham Forest, Stoke City og Oldham, og han nåede 41 A-landskampe og syv mål for Island. Han kunne sagtens spotte et offensivt talent i den lille Jón Thorsteins­son.

»Man skal have selvtillid som fodboldspi­ller, og det havde jeg også, men han skubbede mig videre til naeste niveau. Jeg var 15 år, da jeg debuterede på førstehold­et. Det var stort. Vi spillede i den naestbedst­e liga på Island på det tidspunkt. Det var selvfølgel­ig en god chance at få,« fortaeller Jón Thorsteins­son.

Håndtere fans

Traenerens kontakter til England betød også, at Jón Thorsteins­son og en kammerat fik chancen i Fulham, hvorfra AGF købte ham fri.

I AGF-stopperen Frederik Tingagers tilfaelde laenede han sig op ad traener Kent Nielsen, da OB fik øje på forsvarssp­illeren i Holbaek i 2. division. Kent Nielsen havde et sommerhus i naerheden af Holbaek og dukkede ofte op til klubbens kampe.

»Jeg kan tilskrive Kent

Nielsen en stor del af min fremgang. Han hjalp mig og arbejdede meget med mig. Jeg kan kun takke ham for hans påvirkning af mig i den periode. Han laerte mig ikke kun om spillet, men også om alt det uden for; hvordan man håndterer fans, der er kritiske, hvordan man forholder sig til pressen. I OB var tilhaenger­ne skeptiske, da klubben hentede mig i 2. division. Jeg havde noget at bevise, men Kent Nielsen vidste godt, hvad jeg kunne. Han havde set mig spille i Holbaek mange gange,« siger Frederik Tingager.

Slut med tilbagehol­denhed

Siden blev Frederik Tingager købt af den tyske klub Eintracht Braunschwe­ig, men selv om de to ikke laengere så hinanden i dagligdage­n, holdt de kontakten.

»Han har stor andel i, at jeg er nået så langt. Jeg har stadig kontakt til ham. Også da jeg spillede i Braunschwe­ig, hjalp han mig meget. Da jeg kom til OB, skulle jeg tackle modgang. Det er jeg blevet staerkere af. Jeg rykkede ned med Braunschwe­ig. På det område var Kent Nielsen god. Han fik mig til at vende nedturene til noget positivt,« siger Frederik Tingager. AGF-backen Alexander Munksgaard kan takke FC Midtjyllan­d-traener Kent Tornøe for en del.

»Til den allerførst­e traening skulle de afgøre, om vi var gode nok til at komme ind på FC Midtjyllan­ds eliteskole. Han kom hen til mig og sagde, at han troede, jeg ville blive superligas­piller en dag. Men han sagde også, at jeg skulle tage guldskeen ud af bagen og komme i gang,« husker Alexander Munksgaard.

Da Alexander Munksgaard mødte op til traeningen, gemte han sig bagest i flokken.

»Han mente, at hvis jeg skulle spille på det niveau, skulle jeg gå til den, ikke vaere den tilbagehol­dende vestjyske dreng. Alting var nyt, jeg kom fra en lille by og skulle lege med de store drenge. Jeg kan kun takke ham for, at han sagde, jeg skulle vågne op. Han følger mig stadig, og vi taler tit sammen. Der var en del, der ikke troede på, jeg kunne klare det. Han var den eneste, der troede på mig,« forklarer Alexander Munksgaard.

FC Midtjyllan­d gav de unge talenter en etårig aftale eller en på tre år. Alexander Munksgaard fik tilbudt en etårig aftale. De ville lige se ham an.

»Jeg skulle overbevise alle om, at jeg var god nok. Det brugte jeg et halvt år på, inden jeg fik en treårsafta­le. Han sad hele tiden på min skulder og hjalp mig. Og nu spiller jeg i Superligae­n.«

Jeg kan tilskrive Kent Nielsen en stor del af min fremgang. FREDERIK TINGAGER, AGF-SPILLER

 ??  ?? Nu hører du lige efter! Kent Nielsen instruerer Frederik Tingager i en kamp i 2017, da de begge var i OB. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Nu hører du lige efter! Kent Nielsen instruerer Frederik Tingager i en kamp i 2017, da de begge var i OB. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark