Jyllands-Posten

Vesten taber terraen i opgør om menneskere­t

Danmark og Vesten stemmes ned naesten hver anden gang i FN’s Menneskere­ttighedsrå­d. Kina vinder terraen og arbejder målrettet på at markere sig i FN.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Danmark har fået kamp til stregen i det første år som medlem af FN’s Menneskere­ttighedsrå­d.

En opgørelse over de resolution­er, som var til afstemning i 2019, viser, at Danmark var på vinderhold­et 18 gange, men måtte i 17 tilfaelde se sig stemt ned af bl.a. Kina.

Eksperter peger på, at Kina har brugt sin økonomiske magt og plads i menneskere­ttighedsrå­det til at fremme en ny fortaellin­g om menneskere­ttigheder, som gør det lettere for Kina selv at bryde dem. Det gaelder bl.a. en omdiskuter­et resolution, som kaeder menneskere­ttigheder sammen med retten til udvikling.

»Kina vil skabe en ny fortaellin­g, som knytter menneskere­ttigheder op på udvikling og vaek fra politiske og individuel­le rettighede­r. Det bruger de som undskyldni­ng for selv at knaegte menneskere­ttighedern­e,« siger Lucrezia Poggetti, forsker ved Merics i Berlin.

Tidligere opgørelser fra bl.a. taenketank­en ECFR har vist, at Vesten har tabt terraen i FN. Det står saerlig grelt til på det, der betegnes som Vestens egen favoritban­e, nemlig menneskere­ttighedsom­rådet.

Støtte fra afrikanske lande

USA’s praesident, Donald Trump, har trukket USA ud af menneskere­ttighedsrå­det og flere andre FN-organer. Det tomrum, som er opstået, har Kina bevidst arbejdet på at udfylde, og Kina overgår nu USA i diplomatis­k styrke, viser en opgørelse. I flere tilfaelde er det lykkedes Kina at samle støtte fra afrikanske lande. Jonas Parello-Plesner, direktør ved Alliance for Democracie­s, peger på, at Kina til gengaeld for økonomisk støtte stiller politiske krav:

»Kina vil have opbakning i FN og hjaelp til ikke at blive fordømt internatio­nalt for overtraede­lse af menneskere­ttighedern­e.«

Også når det gaelder topposter i FN, er Kina gået aktivt til vaerks og sidder nu på 4 af 15 vigtige FN-poster.

»På den måde kan kineserne i højere grad vaere med til at udvikle reglerne, så de bedre afspejler deres egne interesser og vaerdier,« siger Camilla Sørensen, lektor ved Forsvarsak­ademiet og Kinaeksper­t.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Kinas ambassade.

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod erkender, at Danmark står over for en vanskelig øvelse.

Kina booster sit diplomati og styrker sin stemme i FN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark