Jyllands-Posten

Advokat: Faerre skilsmisse­r kan skyldes nye regler

-

del af forklaring­en på, at 30 pct. faerre danske aegtepar blev skilt i 2019, kan vaere, at mange i stedet har søgt om at blive separeret. Det mener Anne Broksø, der er formand for Danske Familieadv­okater.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af skilsmisse­r faldt med ca. 4.500 til 10.500 i 2019.

En del af forklaring­en kan ligge i en ny regel om en såkaldt refleksion­speriode, som trådte i kraft den 1. april 2019. Her kraeves det, at par med børn tager tre måneder, hvor de bl.a. reflektere­r over, hvad en skilsmisse gør ved børnene.

Derfor rådgiver mange skilsmisse­advokater, heriblandt Anne Broksø, par, der ønsker at komme videre med deres liv hver for sig, til at blive separeret i stedet.

Men hvis parrene gør det, forsvinder de ud af Danmarks Statistiks tal, fordi de ikke formelt er blevet skilt.

»Fordelen ved at tage en separation er, at man undgår at tage den såkaldte refleksion­speriode,« siger hun.

»Hvis man søger om skilsmisse og har børn under 18 år, ryger man ind i refleksion­sperioden. Det gør, at der går mange måneder, før man bliver skilt. Hvis man i stedet søger om separation, kan man blive separeret med det samme, også selv om man har små børn.«

Separation­en betyder, at det, der kaldes retsvirkni­nEn gerne af et aegteskab, ophører. Ligesom ved en skilsmisse. En retsvirkni­ng af et aegteskab er eksempelvi­s, at man har underholds­pligt – altså pligt til at forsørge hinanden.

Når man har vaeret separeret i seks måneder, kan man blive skilt uden refleksion­speriode.

Derfor kan man groft sagt få skilsmisse­n i praksis uden at gå gennem flere måneders forløb først.

Anne Broksø medgiver, at Danmarks Statistiks tal viser et fald i antallet af skilsmisse­r før den 1. april, og at de nye regler derfor er en del af forklaring­en. Af Danmarks Statistiks tal kan man ikke laese, hvor mange der er blevet separeret i 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark