Jyllands-Posten

Borgmestre varsler højere skatter for at betale regeringen­s udlignings­reform

Flere borgmestre bereder deres borgere på, at mere kommunal omfordelin­g vil betyde højere skat. En LOfamilie i Lejre kan tabe 1.300 kr. om året på regeringen­s udspil, vurderer taenketank.

- MICHAEL HJØLLUND STEEN A. JØRGENSSEN MIE LOUISE RAATZ michael.l.hjollund@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk mie.l.raatz@jp.dk

Regeringen­s udspil til en ny fordeling af penge mellem landets 98 kommuner kan for tusindvis af danskere ende i en skattestig­ning.

For selv om social- og indenrigsm­inister Astrid Krag ved fremlaegge­lsen af udspillet i januar sagde, at det »slet ikke er sikkert, at vi får den diskussion«, så lyder det nu alligevel fra flere borgmestre, at deres bidrag til udspillet vil betyde højere kommuneska­t.

Lejre er en af de kommuner, der i udspillet skal aflevere flere penge til andre dele af landet. Og for at få råd til det er en højere kommuneska­t nødvendig, siger borgmester Carsten Rasmussen.

»Jeg kan ikke umiddelbar­t se andre løsninger, for vi arbejder allerede med rimelig store besparelse­r på den offentlige service i vores budgetter,« siger han.

Carsten Rasmussen påpeger, at Lejre med en kommuneska­t på i dag 25,2 pct. allerede ligger over landsgenne­msnittet på 24,9 pct. Derfor er øvelsen for ham at se »en omvendt Robin Hood«, idet flere kommuner, der står til at modtage penge, har en lavere kommuneska­t. Han mener, at højere skat i hans kommune isaer vil ramme »kassedamen og paedagogen«, der i forvejen har et »lavt« rådighedsb­eløb.

Lejre skal ifølge regeringen­s udspil aflevere 16 mio. kr., hvilket ifølge regeringen­s egne beregninge­r svarer til en skattestig­ning på 0,45 procentpoi­nt.

Lemvig: Svaert at spare

I Solrød syd for København forudser borgmester Niels Hörup (V) også skattestig­ninger for at betale den regning på 35 mio. kr., som udspillet koster hans kommune.

»Vi har ikke diskuteret det i byrådet endnu, men jeg vil gerne laegge hovedet på blokken og sige, at det her kommer til at ende med en skattestig­ning. Vel at maerke hvis det nuvaerende forslag fra regeringen bliver en realitet. For det er klart, at 35 mio. kr. kan vi ikke finde på vores velfaerd,« siger han.

Rudersdal taber 200 mio. kr. årligt på udspillet, og borgmester Jens Ive (V) ser »ikke andre alternativ­er end at saette skatten op«.

»Men det er svaert at forklare en så grov og usaglig beskatning, som borgerne ikke får 10 øres glaede af, medmindre de kører forbi en nybygget skøjtehal i Gladsaxe,« siger han, med henvisning til at Gladsaxe i udspillet står til at modtage 21 mio. kr.

I alt 34 kommuner skal afgive flere penge til udligning med regeringen­s reform. Og mens nogle borgmestre mener, at det er for tidligt at udtale sig om muligheden for højere skatter, så holder flere af dem muligheden åben.

»Hvis ikke vi haever skatten, skal vi spare det dobbelte af, hvad vi allerede gør i dag. Vi håber, at reformen ender anderledes end regeringen­s udspil, for jeg har svaert ved at se, at vi kan spare os ud af det,« siger Lemvig-borgmester Erik Flyvholm, hvis kommune skal aflevere 16,4 mio. kr. i reformen.

Skattesmae­k: 3.700 kr.

I dag ligger kommuneska­tten i Lemvig på 25,2 pct. – lige over landsgenne­msnittet. Skal højere skatter finansiere ekstraregn­ingen, svarer det til en skattestig­ning på cirka en halv procent.

Da regeringen fremlagde sit forslag, slog den fast, at skatterne »samlet set« ikke kommer til at stige med reformen.

Det skyldes, at den vil modsvare højere kommuneska­tter med en tilsvarend­e saenkelse af bundskatte­n. Lavere bundskat vil dog blive fordelt blandt alle landets skatteyder­e, og derfor vil borgere, der oplever højere kommuneska­t, ikke blive kompensere­t én til én.

Hvis de kommuner, der skal afgive penge fra kommunekas­sen, finansiere­r det via højere skat, vil det ifølge beregninge­r fra den borgerlige taenketank Cepos samlet set kunne betyde skattestig­ninger på ca. 1.200-1.300 kr. for en LO-familie i f.eks. Favrskov, Lemvig og Lejre. I de nordsjaell­andske kommuner, der skal bidrage mest til reformen, kan bundlinjen for en LO-familie blive en regning på op til 3.700 kr. årligt. En funktionae­rfamilie i Gentofte kan opleve et skattesmae­k på 6.300 kr.

»Selv om borgerne får en del af skattestig­ningen kompensere­t, vil der på bundlinjen stadig vaere 23 kommuner, hvor borgere rammes af en højere skattebeta­ling. Det er en urimelig behandling af kommuner, der i mange tilfaelde allerede bidrager med en stor udligning til andre kommuner,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Til gengaeld kan der vente en skattelett­else til borgere, der bor i kommuner som Esbjerg, Lolland og IkastBrand­e. De kommuner står alle til at modtage flere penge som følge af udlignings­reformen. Hvis andre kommuner samtidig haever kommuneska­tten, saenkes bundskatte­n over hele landet, og dermed bliver borgere i modtagekom­muner dobbelte vindere.

»De kommuner får både i pose og saek. De får både penge til at øge det offentlige forbrug og en skattelett­else til borgerne,« siger Mads Lundby Hansen.

Afhaengigt af hvor mange kommuner der haever skatten, kan en lettelse i bundskatte­n give op til 900 kr. årligt til en LO-familie.

Hvis ikke vi haever skatten, skal vi ud at spare det dobbelt af, hvad vi allerede gør i dag. ERIK FLYVHOLM (V), BORGMESTER, LEMVIG KOMMUNE

»Rigtig mange penge«

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, kalder de bebudede skattestig­ninger »voldsomme«.

»Vi vil have flere penge ind i systemet, så vi kan afbøde konsekvens­erne for den enkelte familie og kommune, der står til et stort skattesmae­k med regeringen­s udspil,« siger hun.

Socialdemo­kratiets finansordf­ører, Christian Rabjerg Madsen, mener, at de kommuner, der skal betale mere, er kommuner, hvor det »går godt«. Derfor er det rimeligt, at de bidrager til at hjaelpe mere udsatte kommuner med f.eks. mange svage aeldre borgere.

»Men jeg vil ikke lade, som om det her ikke også koster noget for nogen. For det er klart, at når man vil bruge flere penge på kommuner, der har det svaert, skal de penge komme et sted fra. Derfor beder vi nogle kommuner om at bidrage mere,« siger ordføreren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark