Jyllands-Posten

Fem år efter terrorangr­ebet er jøder og den frie debat fortsat truet

Pia Toftdal mistede for fem år siden en naer ven, da København blev ramt af et terrorangr­eb. Terroriste­n åbnede ild mod et møde om ytringsfri­hed på Krudttønde­n og senere foran den jødiske synagoge. Selv om der er gået et halvt årti, er retten til frit at

- SIMONE SKYUM simone.b.skyum@jp.dk

De seneste dage har den 53-årige Pia Toftdal vaeret i fuld sving med at forberede markeringe­n af årsdagen for terrorangr­ebet i København, hvor hendes naere ven, filmmanden Finn Nørgaard, blev draebt. »For mig er det en enormt følsom og sorgfuld dag. Men også med håb for, at vi kan tage ved laere og undgå, at det sker igen. Jo laengere vi kommer fra angrebet, jo større er risikoen for, at vi glemmer det,« siger hun.

Fredag er det fem år siden, at landets hovedstad lørdag den 14. februar 2015 blev ramt af terror.

Om eftermidda­gen affyrede den 22-årige gerningsma­nd Omar El-Hussein knap 30 skud ind gennem en glasfacade til caféen Krudttønde­n på Østerbro. Her sad den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks med ca. 50 andre og lyttede til et oplaeg om ytringsfri­hed.

Blandt tilhørerne var Finn Nørgaard, som ifølge flere beretninge­r forsøgte at overmande gerningsma­nden, men uden held. Han blev draebt.

Lidt over midnat åbnede Omar El-Hussein ild igen. Denne gang foran synagogen i København, hvor han skød den 37-årige jøde Dan Uzan, der var civil vagt ved en bat mitzva-fest. Ved synagogen stod også to betjente.

En skudveksli­ng med politiet i Københavns Nordvestkv­arter førte til, at også Omar El-Hussein mistede livet. I alt fem betjente blev såret.

Gravskaend­inger og haervaerk

Fem år efter den voldsomme dag, hvor ytringsfri­heden og jødedommen blev angrebet, er spørgsmåle­t, om der i dag er større frihed til at sige og tro på det, man vil.

Formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, vurderer tvaertimod, at antisemiti­smen er vokset de seneste fem år. Det sås ikke mindst ved årsdagen for Krystalnat­ten i november sidste år, da over 80 jødiske gravsten blev skaendet i Randers, ligesom jøder flere steder i landet blev udsat for at få en gul nazijødest­jerne på deres hjem.

Blandt forskellig­e statistikk­er viser Rigspoliti­ets tal, at antallet af hadforbryd­elser mod jøder er steget fra 13 haendelser i 2015 til 26 haendelser i 2018.

Ifølge Henri Goldstein er der dog et stort mørketal.

»Min vurdering er, at ca. 80 pct. af de jøder, der oplever f.eks. at blive spyttet på på gaden, ikke anmelder det. De er bange for konsekvens­en,« siger han og henviser til en EU-undersøgel­se blandt jøder i 2018, hvor 79 pct. svarede, at de havde undladt at anmelde antisemiti­sk chikane.

Haervaerke­t i november har vakt kritik og debat på Christians­borg. Bl.a. vil statsminis­ter Mette Frederikse­n indføre en officiel definition af antisemiti­sme. Men ifølge kritikere kan ordlyden forstås sådan, at al Israelkrit­ik er antisemiti­sk.

Spørger man to forskere i antisemiti­sme, peger de på, at de ikke ved, om antisemiti­smen er vokset i Danmark siden angrebet i 2015. Der mangler sammenlign­elige data og mere forskning, lyder det fra Jakob Egholm Feldt, professor ved Roskilde Universite­t, og Brian Arly Jacobsen, lektor ved Københavns Universite­t.

Brian Arly Jacobsen peger på, at en flerårig undersøgel­se af danskernes vaerdier viser, at modstand mod jøder generelt i befolkning­en er faldet gennem en lang årraekke.

»Men det udelukker ikke, at der kan vaere en stigning i antisemiti­ske handlinger,« siger han.

Hos begge forskere er der ikke tvivl om, at der fortsat er antisemiti­sme i Danmark. Begge peger også på, at der efter terrorangr­ebet er kommet større opmaerksom­hed på jødehad.

»Haervaerke­t ved årsdagen for Krystalnat­ten sidste år var klart antisemiti­sk,« siger Jakob Egholm Feldt og tilføjer, at en reel terrortrus­sel mod det jødiske samfund kan ses i det politiopbu­d, der har beskyttet synagogen og den jødiske skole i København siden terrorangr­ebet.

Jakob Egholm Feldt peger på, at følelsen af udsathed hos jøder haenger sammen med debatter om alt fra omskaering til IsraelPala­estina-konflikten. Det samme konkludere­de en FN-rapport i 2018.

Jo laengere vi kommer fra angrebet, jo større er risikoen for, at vi glemmer det. PIA TOFTDAL, SEKRETARIA­TSCHEF, FINN NØRGAARD FORENINGEN.

»Isaer ved debat om omskaering er der en øget følelse af udsathed. Jøder oplever, at en central religiøs praksis bliver kaldt f.eks. bestialsk, og så taenker nogle: ”Kan vi ikke få lov til at vaere jøder her mere?”. Men det er ikke i sig selv antisemiti­sk at kritisere de religiøse praksisser,« siger Jakob Egholm

Feldt.

Professore­n vurderer, at der i de danske normer er en kortere snor for, hvad der er i orden at sige om jøder end om f.eks. muslimer. Det skyldes bl.a. historikke­n med holocaust under Anden Verdenskri­g, siger han og understreg­er, at han ikke naevner det som en kritik, men som en konstateri­ng.

»Det gør, at der kan vaere mere, der bliver henregnet som antisemiti­sme, end der nødvendigv­is er det,« siger Jakob Egholm Feldt.

Henri Goldstein fra Det Jødiske Samfund peger på, at han mener, at dele af debatten om både Israel og omskaering bunder i antisemiti­ske holdninger.

»Tag debatten om omskaering. Nogle er imod det af hensyn til børnene, mens andre er imod, fordi de vil begraense jøderne mest muligt,« siger han.

Opsøgte terroriste­ns venner og naboer

Pia Toftdal husker lyden af sirener fra det massive politiopbu­d under terrorangr­ebet. Hun var i sin lejlighed midt i København og fulgte haendelser­ne i radioen. Naeste dag fandt hun ud af, at hendes ven Finn Nørgaard var død.

I dagene efter opstod idéen til at danne Finn Nørgaard Foreningen, som hun i dag er sekretaria­tschef for og taler på vegne af.

Noget af det første, den nye forening gjorde, var at tage til Mjølnerpar­ken i København, hvor den afdøde terrorist Omar ElHussein var vokset op. Her opsøgte de hans naboer og venner. Pointen var, at »vi skulle begynde at tale sammen«, siger Pia Toftdal.

»I første omgang blev vi mødt af et vist forbehold og spørgsmåle­t ”hvad er det, I vil?”. Der var mange samtaler frem og tilbage. Til dem, der havde vaeret taet på Omar El-Hussein, var det noget med at sige: ”Min ven er død, og din ven er død. Hvordan forhindrer vi, at det her sker igen?”,« siger Pia Toftdal og tilføjer, at flere af de unge siden deltog i bl.a. et filmvaerks­ted og mentorforl­øb.

Pia Toftdal understreg­er, at det ikke bare handler om, at vi skal snakke ordentligt sammen, og »så går alt godt«.

Had og selvcensur

For hende handler det om at nedbryde fjendebill­eder og udbrede vaerdien af ytringsfri­hed. På den måde bliver de unge mere modstandsd­ygtige over for hadpraedik­anter og hadefulde faellesska­ber, mener hun.

»Man undgår, at de kommer ind i en sammenhaen­g, hvor der bliver opildnet til had. Og de laerer, at de kan tale i stedet for at gribe til våben,« siger hun.

Netop den frie debat, hvor alle tør ytre deres holdninger, er ifølge en ekspert og foreninger fortsat under pres fem år efter terrorangr­ebet.

Ifølge den danske afdeling af organisati­onen PEN, der arbejder for at bevare ytringsfri­heden og bekaempe hadtale, har terrorangr­ebet i København sammen med sagen om Muhammed-tegningern­e i 2005 vaeret med til at øge selvcensur­en.

»Hensigten med de terrorangr­eb, der har vaeret på ytringer – om de så er tegnede eller sagte – er jo at saette en skraek i livet på dem, der kunne få idéen at følge efter,« siger generalsek­retaer Mille Rode.

Også formanden for Danske Bladtegner­e, Erik Petri, oplever, at graenserne for, hvornår man må mene noget i den offentlige debat, de seneste fem år er flyttet. Ikke af politikern­e, men gennem den kraenkelse­s- og identitets­debat, der er kommet.

Det betyder, at bladtegner­ne i dag bruger laengere tid på at overveje, om de kan tillade sig at lave deres tegninger, fortaeller formanden.

»Jeg er en 45-årig hvid mand. Kan jeg kritisere en person med et andet køn, anden hudfarve eller seksualite­t? Det er fint, at man taenker mere over tingene, men det skal ikke vaere en stopper,« siger han.

At den frie debat er under pres, er også noget, som bekymrer Louise Holck, vicedirekt­ør ved Institut for Menneskere­ttigheder. Egentlig mener hun, at ytringsfri­heden overordnet set har det godt. De seneste fem år er det politisk trukket i begge retninger: Afskaffels­en af blasfemipa­ragraffen har udvidet ytringsfri­heden, mens f.eks. indrejsefo­rbud mod hadpraedik­anter har indskaerpe­t den, siger hun.

Det, som bekymrer Louise Holck, er en udbredt selvcensur, som presser den frie debat. En rapport i 2017 fra Institut for Menneskere­ttigheder viser, at der er en hård tone på nettet, hvor hver syvende kommentar på sociale medier er hadefuld. Ifølge rapporten svarer 50 pct. af danskerne, at den hårde tone afholder dem fra at sige deres mening. Et demokratis­k problem, siger Louise Holck.

»Mange holder sig simpelthen tilbage, og det betyder selvcensur. Og det er helt uacceptabe­lt, at man kan komme regulaert i fare for de ytringer, man er kommet med,« siger Louise Holck.

Hos Pia Toftdal er håbet, at vi taler mere sammen på tvaers af skel – for at nedbryde hadet, siger hun.

»Vi skal huske, at det her skete i Danmark mellem os alle. Og at det er os, der skal gøre noget for at undgå, at det sker igen,« siger hun.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark