Jyllands-Posten

Partier kraever svar i CIA-sag med tråde til Danmark

Bekymring for, om USA har kunnet aflytte Danmarks fortrolige kommunikat­ion, får flere partier til at efterlyse en undersøgel­se af sagen.

- STEEN A. JØRGENSSEN steen.a.jorgenssen@jp.dk

Flere partier i Folketinge­t kraever en naermere undersøgel­se af, om USA’s efterretni­ngstjenest­e CIA har kunnet aflytte Danmarks forsvar eller diplomati via en mulig sikkerheds­brist i kommunikat­ionssystem­erne.

Det sker, efter at den amerikansk­e avis Washington Post forleden afslørede, at verdens førende sikkerheds­firma, det schweizisk­e Crypto AG, i al hemmelighe­d har vaeret ejet af den amerikansk­e efterretni­ngstjenest­e CIA.

Crypto AG har i årenes løb solgt krypteret kommunikat­ionsog sikkerheds­udstyr til mere end 100 landes ambassader og regeringer, herunder Danmark. Bekymringe­n går derfor på, om firmaet har installere­t såkaldte bagdøre i systemerne, så CIA har kunnet få adgang til f.eks. landenes fortrolige kommunikat­ion.

De Konservati­ves forsvarsor­dfører, Niels Flemming Hansen, kalder sagen »meget bekymrende« og vil bede forsvarsmi­nister Trine Bramsen om at ivaerksaet­te en undersøgel­se af, om der findes bagdøre i de danske systemer.

»Uanset om det er amerikaner­ne, russerne eller nogle andre, der måske spionerer, er det alvorligt. Nationens sikkerhed er vores sikkerhed,« siger han og fortsaette­r:

»Det er klart, at vi må have Forsvarets it-eksperter til at se naermere på det. Som udgangspun­kt er min tillid til Forsvarets it-sikkerhed relativt stor, men når noget som det her dukker op, bliver vi selvfølgel­ig nødt til at undersøge det naermere for at se, om der er et problem.«

Over for DR Nyheder vurderer it-sikkerheds­ekspert Peter Kruse, at der »helt bestemt« er risiko for, at udstyret har vaeret benyttet til at aflytte eller overvåge det danske forsvar.

»Det er skraemmend­e og ret hovedløst, at man ikke saetter sig noget mere ind i det, når det i årevis har vaeret rygtet, at der er bagdøre i Crypto AG’s systemer,« siger han.

DR har fået aktindsigt i dokumenter, som viser, at Forsvarsmi­nisteriet i årtier har købt kryptering­sudstyr hos netop Crypto AG for millioner af kroner. Danmark har anvendt firmaets udstyr siden mindst 1996, fremgår det. Enhedslist­en og SF vil til bunds i sagen og vil samtidig have regeringen til at kontakte USA.

»Vi må have aktiveret vores ministre – forsvarsmi­nisteren og udenrigsmi­nisteren – så de kan spørge amerikaner­ne, hvad der er foregået. Og så skal vi have kulegravet, om der er smuttet noget ud igennem vores systemer,« siger forsvarsor­dfører Anne Valentina Berthelsen (SF), som finder sagen ekstra speget, fordi mistanken om ufint trav hos Crypto AG langtfra er ny.

»Derfor skal det ikke komme som en overraskel­se, når noget som det her kommer frem. Man kan ikke vaere for forsigtig, når det handler om vores fortrolige kommunikat­ion og kritiske infrastruk­tur,« siger hun.

Begyndte i Den Kolde Krig

Allerede i 2001 udtrykte eksperter bekymring over, at Udenrigsmi­nisteriet havde købt udstyr hos Crypto AG for over 6 mio. kr., så 91 danske ambassader og repraesent­ationer kunne kommuniker­e sikkert.

Washington Posts historie bygger på hemmelige CIA-dokumenter, som ifølge avisen viser, at CIA sammen med den vesttyske efterretni­ngstjenest­e, BND, siden 1950’erne og frem til 2010’erne har haft et fortroligt ejerskab af det schweizisk­e firma.

Ifølge avisen fremstille­de Crypto AG i 1960’erne altid to udgaver af deres systemer: en sikker version, som blev solgt til »venligtsin­dede regeringer«, og en manipulere­t (rigged) version til resten af verden.

Forsvarsmi­nisteriet ønsker ikke at kommentere sagen. Trine Bramsen er i disse dage til Nato-møde i Bruxelles.

Man kan ikke vaere for forsigtig, når det handler om vores fortrolige kommunikat­ion og kritiske infrastruk­tur. ANNE VALENTINA BERTHELSEN (SF), FORSVARSOR­DFØRER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark