Jyllands-Posten

Happy end i valgdrama har lange udsigter

Partiet har masser af kandidater, men mangler kandidaten, som kan knockoute Donald Trump til november.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Den gode nyhed for Demokrater­ne er, at det denne uge lykkedes at gennemføre og optaelle primaerval­get i New Hampshire på ordentlig facon.

Den dårlige nyhed er det meste af alt det andet.

Fiaskoen med opstilling­smøderne i Iowa sidste uge, hvor valgdeltag­elsen var skuffende, og der fortsat ikke er opgjort et endegyldig­t resultat, gav partiet en mareridtss­tart på det, der kan blive en meget lang og udmattende dyst om nominering­en, som endeligt afgøres på partikonve­ntet i juli.

I New Hampshire var valgdeltag­elsen i det mindste høj, og man fik i senator Bernie Sanders en nogenlunde klar vinder med 26 pct. af stemmerne, fulgt af de mere midtsøgend­e kandidater, Pete Buttigieg og overraskel­sen Amy Klobuchar, med henholdsvi­s 24 og 20 pct.

»Amy Klobuchar løste billet til den videre rejse, selv om toget kører på et blindspor,« skrev det konservati­ve medie The Bulwark.

For det, man ikke fik i

New Hampshire, var klarhed om, hvordan partiet kan finde en staerk og samlende kandidat, der kan slå praesident Donald Trump i valget den 3. november.

På partiets venstreflø­j bliver det nu svaert at stoppe Bernie Sanders. Hans eneste seriøse rival i kampen om venstrevae­lgernes gunst, senator Elizabeth Warren, fik et elendigt valg i New Hampshire, og hendes udsigter i de naeste stater –

Nevada og South Carolina – er heller ikke gode.

Problemet for Sanders er dog, at han ind til videre har haft svaert ved at få tag i andre end de allerede omvendte.

I både Iowa og New Hampshire fik Sanders lige godt en fjerdedel af stemmerne. Det kan måske vaere nok til at vinde nominering­en, men raekker det til at forene partiet og få millioner af nye vaelgere lokket ned i valglokale­rne til november?

Kaos på midtbanen

På midtbanen i Det Demokratis­ke Parti ville man vaere glad for at have venstreflø­jens problemer. For her er situatione­n praeget af tiltagende kaos med fire forskellig­e kandidater, som fisker i den samme dam.

Der burde vaere midtervael­gere nok til at sikre en moderat kandidat nominering­en – i New Hampshire fik denne del af feltet paent over 50 pct. – men ikke hvis stemmerne skal deles nogenlunde ligeligt mellem tre eller fire håbefulde supplikant­er.

Hver af midterkand­idaterne har sine egne problemer. Buttigieg og Klobuchar, som begge kommer fra Midtvesten, har godt tag i hvide vaelgere, men ringe appel til sorte og latinoer.

Fhv. vicepraesi­dent Joe Biden har under kampagnen virket groggy og gammel, men han kan stadig håbe på et comeback i Nevada og South Carolina, der stemmer i de kommende uger.

Jokeren Michael Bloomberg, den hovedrige 78-årige eksborgmes­ter, der aktuelt står til 14 pct. i meningsmål­ingerne, er som landspolit­iker betragtet set en ukendt størrelse.

Panikken vokser i partiappar­atet, og det er ikke utaenkelig­t, at det vil prøve at tackle Bernie Sanders af banen med midler a la kampagnen i 2016, hvor partiet åbenlyst favorisere­de Hillary Clinton.

Sandsynlig­heden er også stigende for, at ingen kan samle flertal før konventet i juli, vurderer analytiker­en Nate Silver fra netmediet Fivethirty­eight: »New Hampshire er godt nyt for dem, der ønsker kaos,« skrev han.

Demokrater­ne mangler nemlig i den grad en skikkelse som Barack Obama, der kan inspirere og appellere bredt i et dybt splittet parti.

CNN-kommentato­ren Van Jones påpegede for nylig efter en tv-debat mellem de håbefulde kandidater, at det demokratis­ke felt »føles som en stor portion kold havregrød«.

Der er stadig tid til at finde den smørklat, som kan få retten til at glide ned, men det begynder unaegtelig­t at haste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark